GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μια πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου με αναφορά στους επαγγελματίες

Αν επιχειρήσουμε εν συντομία να κάνουμε μια πρώτη αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου στο τομέα της οικονομίας και τον αντίκτυπο που έχε...


Αν επιχειρήσουμε εν συντομία να κάνουμε μια πρώτη αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου στο τομέα της οικονομίας και τον αντίκτυπο που έχει στους ελεύθερους επαγγελματίες με μια αντικειμενική ματιά θα διαπιστώσουμε τα εξής:

Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι ήδη γεγονός και δίνει μια πρώτη σημαντική ανάσα στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών για να διαχειριστούν με μεγαλύτερη ευελιξία τη παγκόσμια κρίση που πλήττει την αγορά.

Στο πεδίο της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει νεκρώσει εδώ και πολλά χρόνια είναι πολύ μεγάλη ωθητική δύναμη η αναστολή του φπα καθώς κι η έκπτωση φόρου για την αναβάθμιση των κτιρίων. Ήδη στη πόλη μας έχουν δειλά- δειλά ξεκινήσει και πάλι ανεγέρσεις οικοδομών κάτι που δείχνει ότι η ανάπτυξη από το πιο σύντομο ανέκδοτο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει πραγματικά να παίρνει σάρκα και οστά.

Ανάμεσα στα βασικά μέτρα αναζωογόνησης της οικονομίας δε θα πρέπει να παραβλέπουμε τις στρατηγικές κινήσεις που αποσκοπούν στην έμμεση ανακούφιση των νοικοκυριών όπως η κυβερνητική παρέμβαση στις τραπεζικές χρεώσεις. Αυτές οι ενέργειες μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην αφορούν άμεσα τον ελεύθερο επαγγελματία αλλά αφού στο κοινωνικό γίγνεσθαι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας είναι ευνόητο ότι όταν οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια κατ’ επέκταση θα τονωθεί κι η κατανάλωση αγαθών κι υπηρεσιών.

Μια ακόμη έμμεση, αλλά και άμεση για όσους επαγγελματίες διαθέτουν ιδιόκτητα ακίνητα, είναι κι η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφού επιτρέπει, θα λέγαμε, στους φορολογούμενους να εξοικονομήσουν χρήματα και να τα διαθέσουν στην ικανοποίηση ζωτικών αναγκών με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει περισσότερο χρήμα στην αγορά.

Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε και την υλοποίηση της εξαγγελίας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από πλευράς εργοδοτών για τους μισθωτούς αλλά και την εξάλειψη του πλαφόν στην εισφορά των επαγγελματιών προς το ΕΦΚΑ μη μισθωτών νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020.

Τέλος οι επισκέψεις κυβερνητικών κλιμακίων με πρωτοστάτη τον πρωθυπουργό τόσο πέραν του Ατλαντικού όσο και στην Ευρώπη αλλά και πρόσφατα στη Κίνα δίνουν επίσης αφορμή για στάση αισιοδοξίας ως προς τις αναμενόμενες μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Υπάρχει λοιπόν μια φανερή πρόθεση αναστροφής του κλίματος στην πραγματική οικονομία που υλοποιείται σταδιακά με νόμους που ήδη είναι σε ισχύ αλλά και ενέργειες που έχουν εξαγγελθεί και αναμένουμε να δούμε στο εγγύς μέλλον την υλοποίηση τους.

Ωστόσο ένα κρίσιμο σημείο που θα πρέπει να θίξουμε είναι ο αντικαπνιστικός νόμος κι όχι τόσο το γεγονός της αυστηρότητας του ίδιου του νόμου και των δυσβάσταχτων ποινών που απορρέουν από τη παράβαση του όσο το γεγονός της δυσκολίας στην εφαρμογή του εξ αιτίας της Ελληνικής νοοτροπίας. Δεν είναι εύκολο ο επαγγελματίας να επιβληθεί εν είδη αστυνόμου στο πελάτη του και να αντικαταστήσει εν μια νυκτί μια συνήθεια που μόνο η παιδεία μετά από πολύχρονη επίπονη κι επίμονη προσπάθεια μπορεί να καταφέρει.

Ως εκ τούτου είναι αδύνατο οι επαγγελματίες να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το βαρύ τίμημα ενός νόμου που επιχειρεί να ανατρέψει ένα φαινόμενο το οποίο είναι συνυφασμένο με την φύση του Έλληνα πολίτη.

Επ’ αυτού η ομοσπονδία των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ξεκάθαρα τη πρόθεση της να αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με τους αρμόδιους φορείς ώστε να ξεκινήσει την προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας του πολίτη από τη πρωτογενή βαθμίδα εκπαίδευσης που είναι το σχολείο ώστε να καλλιεργήσει μια νέα γενιά μέσα από συντονισμένες δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης. Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος αν θέλουμε να δούμε στο προσεχές μέλλον μια διαφορετική συμπεριφορά κι όχι μόνο στην αστυνόμευση και στη τιμωρία και μάλιστα με τη συνδρομή των επαγγελματιών που ουσιαστικά καλούνται να συγκρουστούν με εκείνους απ’ τους οποίους προσδοκούν να ζήσουν μέσα από τα χρήματα τους. Θεωρούμε πως γίνεται αυτονόητο το οξύμωρο σχήμα και πιστεύουμε ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός ως προς την επίλυση του ζητήματος

Συνοψίζοντας: Οι επαγγελματίες, μετά από μια δύσκολη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τον Σύριζα όπου είδαμε κυριολεκτικά να καταλύονται θεσμοί και κράτος και φυσικά δε γεννάται λόγος για την οικονομία η οποία είχε ως αποκλειστικότητα την κοινωνική αλληλεγγύη ελάχιστων μειονοτήτων πράξη που ουδέποτε τόνωσε την αγορά, νιώθουμε ότι επιτέλους αναπνέουμε οξυγόνο και θεωρούμε ότι οι ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης όσο αφορά το κλάδο μας έχουν πρόσημο θετικό κι αυτό μας δίνει κουράγιο να αντέξουμε και δύναμη να συνεχίσουμε τον καθημερινό βιοποριστικό κι επενδυτικό αγώνα μας.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΣΕΒΕΕ
ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ Σ. ΜΑΡΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια