GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

//

Breaking News:

latest

Ψήφισμα της «Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) κατά της εκμετάλλευσης χρυσού στη Θράκη

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος σας πληροφορήσουμε ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. στη συνεδρίαση του στις 9/10/2019 ...

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος σας πληροφορήσουμε ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. στη συνεδρίαση του στις 9/10/2019 επικαιροποίησε παλαιότερες ανάλογες αποφάσεις της και ενέκρινε ομόφωνα το συνημμένο ψήφισμα σχετικό με την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη.

Με το παρόν ψήφισμα συντασσόμαστε και συνυπογράφουμε πλήρως τις ανάλογες αποφάσεις-ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν.Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, των Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης, Σαπών, Κομοτηνής, των τοπικών φορέων και στηρίζουμε για ακόμη μια φορά καθαρά και δυνατά τον Αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου στην κάθετη άρνηση λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή μας.

Η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.), είναι Δευτεροβάθμιος Πολιτιστικός Φορέας. Ομοσπονδία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1994 με έδρα την Αλεξανδρούπολη και αποτελεί την ένωση 146 πολιτιστικών συλλόγων απ’ όλο τον Έβρο, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο φορέα πολιτισμού στη χώρα μας. Έχει να παρουσιάσει μια ιστορία δυο και πλέον θετικών και μόνο δεκαετιών, με μια πλούσια πολιτιστική και κοινωνική δράση σε όλο το νομό μας. Πραγματοποιεί συστηματική καταγραφή των ιστορικών και σύγχρονων πολιτιστικών στοιχείων του νομού, με κεντρικό σκοπό τη διαφύλαξη, διάσωση, ανάδειξη και διάδοση της αυθεντικής πολιτιστικής ταυτότητας του Έβρου. Επιπλέον, δραστηριοποιείται έντονα με δράσεις εθελοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα ευρείας απήχησης και κύρους.

Ε.ΠΟ.Φ.Ε. | ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΚΑΤΑ της εκμετάλλευσης ΧΡΥΣΟΥ στη Θράκη

Η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» αντιλαμβανόμενη την ώρα ευθύνης, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις πανταχόθεν προς τις τοπικές κοινωνίες μας, επικαιροποιούμε τις σχετικές αποφάσεις μας και ενώνουμε για πολλοστή φορά τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας σ’ έναν κοινό αγώνα με τους θεσμικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και τους ενεργούς πολίτες της τοπικής κοινωνίας της Θράκης:

Διαλαλούμε ένα τεράστιο ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ, που η εκμετάλλευσή του τεκμηριωμένα αποτελεί γιγαντιαία οικολογική καταστροφή και εκμηδενίζει τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης.

Λέμε ένα ισχυρό ΟΧΙ στα σχέδια για τις υποτιθέμενες «επενδύσεις» εκμετάλλευσης χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης και στις Σάπες Ροδόπης, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή μελλοντικά στη Θράκη.

Δεν συναινούμε στην αδειοδότηση τέτοιων «επενδύσεων», που στο όνομα μιας δήθεν «αναπτυξιακής πολιτικής» αφήνει πίσω της μόνον καταστροφή, αφού λόγω της εκτεταμένης επιφάνειας των εξορύξεων-ορυχείων τα οποία έχουν τέτοιες διαστάσεις, ώστε να είναι ορατά ακόμη και από το διάστημα!, σε συνδυασμό με τον βίαιο χαρακτήρα της δραστηριότητας, επιφέρουν αποδεδειγμένα μη αναστρέψιμα καταστροφικά πλήγματα στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους (έδαφος, νερό, αέρας) αλλοιώνοντας ριζικά τη μορφολογία και το φυσικό τοπίο, με απρόβλεπτους θανατηφόρους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς επίσης διαρρηγνύουν για πάντα την οικονομική και κοινωνική δομή του τόπου μας, αφού καταργούν σε απαγορευτικό βαθμό την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και άλλες επαγγελματικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αντίθετα, κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι ευπρόσδεκτη εφόσον συνάδει με την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Όσοι δήθεν δεν αντιλαμβάνονται -φυσικά για τους δικούς τους «χρυσούς λόγους»- τις τραγικές συνέπειες από την εκμετάλλευση του χρυσού, που αποδεδειγμένα αποτελεί παγκοσμίως την πιο βρώμικη και επιζήμια βιομηχανία από κάθε άλλη βιομηχανική και μεταλλευτική δραστηριότητα, τους χαρίζουμε ως «δώρο» στα δικά τους σπίτια, αυτό που θα συνέβαινε στην πραγματικότητα στον τόπο μας μετά το πέρας των εξορυκτικών δραστηριοτήτων χρυσού: μια κατεστραμμένη και δηλητηριασμένη γη, ένα σεληνιακό τοπίο γεμάτο γιγαντιαίες λεκάνες μεταλλευτικών τοξικών τελμάτων, όπου δεν θα επιβιώνει κανένας φυτικός ή ζωικός οργανισμός. Άρα και οι ίδιοι.

Με το παρόν ψήφισμα απαιτούμε να αλλάξει επιτέλους ο απαρχαιωμένος και ανεπαρκής μεταλλευτικός κώδικας και να ρυθμιστεί νομοθετικά μια για πάντα η απαγόρευση της εξόρυξης χρυσού με τη χρήση του θανατηφόρου κυανίου, αλλά και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

Η αντίσταση στο χρυσό θάνατο μας αφορά όλους. Για την αξιοπρέπεια μας, την ποιότητα ζωής μας, την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Αλεξανδρούπολη, 10 Οκτωβρίου 2019
Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος Τα Μέλη
Δημήτρης Κελεμίδης Μαρία Αδαμίδου, Α΄ Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Γιαλαματζής, Β΄ Αντιπρόεδρος
Βασιλική Παντελίδου, Γενική Γραμματέας
Στέλλα Αδαμίδου, Ειδική Γραμματέας
Αικατερίνη Κάλτσου, Ταμίας
Παντελής Καλυμνιός, Έφορος Εκδηλώσεων
Μιχάλης Νικολαίδης, Υπεύθυνος Τύπου
Σμαρώ Δέλκου, Έφορος Υλικού


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εγγραφή στο newsletter