GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Λίπος στο συκώτι: Με αυτή την διατροφή θα μειώσετε στο μισό τον κίνδυνο

Το λίπος στο συκώτι ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία κ...


Το λίπος στο συκώτι ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.
Η μη έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, ενώ αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής υψηλής σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στο συκώτι εντός 6 εβδομάδων.

Επιστήμονες του German Institute of Human Nutrition έθεσαν υπό παρακολούθηση 37 ανθρώπους μεταξύ 49 και 78 ετών, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο των γευμάτων τους ώστε το βάρος τους να παραμείνει σταθερό.

Στα δυο είδη διατροφής, το 30% προερχόταν από πρωτεΐνες, το 30% από λιπαρά και το 40% από υδατάνθρακες.

Η έρευνα έδειξε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ωφελήθηκαν από τη διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη, είτε ήταν ζωική είτε φυτική.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες το λίπος στο ήπαρ μειώθηκε μέχρι 48% μετά από τις διατροφικές αλλαγές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και άλλων σχετικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν παρατηρήθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στη νεφρική λειτουργία ή στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Τρόφιμα που καθαρίζουν το συκώτι
Η παρακάτω λίστα επικεντρώνεται κυρίως σε τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στο να καθαρίσει το συκώτι. Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων και τον καθαρισμό του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, το να τρώτε τα παρακάτω τρόφιμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το συκώτι σας υγιές.

Σκόρδο
Μόλις μια μικρή ποσότητα αυτού του πικάντικου λευκού βολβού, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να «ξεπλύνει» τις τοξίνες. Το σκόρδο έχει επίσης μεγάλες ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δύο φυσικών ενώσεων που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.

Γκρέιπφρουτ
Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το γκρέιπφρουτ αυξάνει τις φυσικές διεργασίες καθαρισμού του ήπατος. Ένα μικρό ποτήρι φρέσκου χυμού γκρέιπφρουτ, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής των ενζύμων αποτοξίνωσης του ήπατος που βοηθούν στην απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών.

Παντζάρια και καρότα
Και τα δύο είναι εξαιρετικά πλούσια σε φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη και βοηθούν στην τόνωση και τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ήπατος. Οι τροφές θα πρέπει πάντα να μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και να είναι ελαφρά μαγειρεμένες.

Πράσινο τσάι
Αυτό το ποτό που «αγαπάει» το συκώτι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά ως κατεχίνες, ενώσεις που βοηθούν τη λειτουργία του ήπατος. Το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο εύγευστο, αλλά κι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η συνολική διατροφή σας.

Μήλα
Πλούσια σε πηκτίνη, τα μήλα έχουν εκείνα τα χημικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καθαρίσει και να απελευθερώσει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο για το συκώτι να χειριστεί το τοξικό φορτίο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού.

Ελαιόλαδο
Τα ψυχρής πίεσης οργανικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο κάνναβης και λιναριού, είναι ωφέλιμα για το συκώτι, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Βοηθούν το σώμα παρέχοντας μια βάση λιπιδίων που μπορεί να απορροφήσει τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνει ένα μέρος της δύσκολης δουλειάς που έχει το ήπαρ από την άποψη της τοξικής υπερφόρτωσης.

Δημητριακά ολικής αλέσεως
Σιτηρά, όπως το καστανό ρύζι, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν το μεταβολισμό του λίπους, τη λειτουργία του ήπατος και την αποσυμφόρηση του ήπατος. Προσπαθήστε να μην τρώτε τροφές με άσπρο αλεύρι και προτιμήστε πάντα τα προϊόντα ολικής άλεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια