GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Η ΞΑΝΘΗ ΑΛΛΙΩΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Η ΞΑΝΘΗ ΑΛΛΙΩΣ


Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Τι είναι και πώς δεν θα πάρετε κιλά

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας, όταν όμως σταματάνε να λειτουργούν σωστά, αρχίζουν τα προβλήματα. Στ...


Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας, όταν όμως σταματάνε να λειτουργούν σωστά, αρχίζουν τα προβλήματα. Στις γυναίκες η ανισορροπία των ορμονών μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και το αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι και το 15% των γυναικών έχουν πολυκυστικές ωοθήκες αλλά δεν το γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως το PCOS εμφανίζεται σε συνδυασμό με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα και έτσι είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης είναι αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο αρχικός στόχος των γυναικών που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης, εφόσον υπάρχει, καθώς και μείωση ή η αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους.

Για να αποτρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη θα πρέπει να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ακολουθώντας τις αρχές της διατροφής για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Ποιες είναι αυτές;

Να προτιμάτε την κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και πλούσιοι σε φυτικές ίνες.

Να γίνεται ίση κατανομή των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα αλλά και στα επιμέρους γεύματα.

Να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα και να μην αφήνετε τον οργανισμό νηστικό πάνω από 3 με 4 ώρες, ώστε να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα ψάρια κατά προτίμηση πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά όπως γαύρο, σαρδέλα, μπακαλιάρος.

Τι να περιορίζετε
Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να μην αγοράζετε προϊόντα που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Προσοχή γιατί πολλές φορές η ζάχαρη αναγράφεται με άλλες ονομασίες όπως σιρόπι γλυκόζης και φρουκτόζης.

Να περιορίζετε την κατανάλωση τροφίμων που έχουν αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα τυποποιημένα προϊόντα, γιατί αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Να αποφεύγετε το αλάτι και τις κρυφές πηγές που βρίσκονται στις έτοιμες σάλτσες, στα παστά, στα καπνιστά και στις επεξεργασμένες τροφές. Στο μαγείρεμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με μπαχαρικά και βότανα.

Να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως στις ζωικές τροφές ενώ τα tarns λιπαρά προέρχονται από την υδρογόνωση των ακόρεστων λιπαρών οξέων, γι αυτό και βρίσκονται σε οτιδήποτε τηγανητό ή επεξεργασμένο.

Ο κύκλος περιόδου είναι ακανόνιστος.
Δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε είχατε τελευταία φορά περίοδο; Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κύστες παράγουν ανδρικές ορμόνες που παρεμβαίνουν στην επόμενη ωορρηξία και την εμποδίζουν. Επίσης, οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει. Αρχίζουν να μεγαλώνουν αλλά κανένα τελικά δεν μεγαλώνει αρκετά.

Έχετε ξαφνικά βγάλει σπυράκια.
Ένα πρόσωπο γεμάτο σπυράκια μετά την εφηβεία μπορεί να είναι σύμπτωμα πολυκυστικών ωοθηκών. Δεδομένου ότι οι ορμόνες κατά την εφηβεία προκαλούν ακμή είναι κατανοητό, όμως όταν έχετε σπυράκια και κατά την ενήλικη ζωή, τότε ίσως είναι ένα σημάδι του PCOS.

Έχετε τριχοφυΐα σε περίεργα μέρη του σώματος.

Εάν έχετε τρίχες στο πηγούνι, στο άνω χείλος και στις φαβορίτες τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε την πιθανότητα εμφάνισης πολυκυστικών ωοθηκών. Η τριχοφυΐα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου.

Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η μια από τις αιτίες της υπογονιμότητας. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης παραγωγής ανδρογόνων που μπορεί να διαταράξει το φυσιολογικό ρυθμό της ωορρηξίας ή να προκαλέσει πλήρη αναστολή ωορρηξίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο για τη γυναίκα να συλλάβει.

Έχετε προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.
Αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς το λόγο σχετικά με το γιατί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη, παρόλα αυτά αν δεν το λάβετε σοβαρά υπόψη μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2.

Έχετε κερδίσει το βάρος.
Μήπως πήρατε κιλά χωρίς λόγο και πολύ γρήγορα; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Όμως η αύξηση βάρους δεν αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα ούτε το πιο βασικό, αλλά θα μπορούσε να είναι μια από τις πολλές ενδείξεις. Επίσης, οι πολυκυστικές ωοθήκες προκαλούν αύξηση σωματικού βάρους κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος και στην κοιλιά.

Τι μπορείτε να κάνετε;
Εφόσον παρατηρήσατε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, εδικά τον ακανόνιστο κύκλο περιόδου και την τριχοφυΐα, τότε κλείστε ένα ραντεβού με τον ενδοκρινολόγο σας για μια εξέταση αίματος. Μόλις πάρετε τα αποτελέσματα, ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει ένα κολπικό υπερηχογράφημα για να ελέγξει για κύστεις, αν και δεν αναπτύσσουν όλες οι γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κύστες των ωοθηκών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα πρότυπο θεραπείας για το σύνδρομο, αλλά η θεραπεία είναι πολύ εξατομικευμένη. Οι γιατροί σήμερα προτείνουν ένα συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγές στον τρόπο ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια