GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝHΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΔΔΥΠΠΥ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 27ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το παρόν αποτελεί ενημερωτικό υπόμνημα σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Παπαδόπουλου Βασίλειου, Δημοτικού Συμβούλου Ξάνθης, Τακτικού Εκπ...


Το παρόν αποτελεί ενημερωτικό υπόμνημα σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Παπαδόπουλου Βασίλειου, Δημοτικού Συμβούλου Ξάνθης, Τακτικού Εκπροσώπου του Δήμου Ξάνθης στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΠΠΥΠΠΥ), στην 22η τακτική συνάντηση εργασίας των Δήμων-μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ που πραγματοποιήθηκε στις 20/09/2019 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Στην εν λόγω συνάντηση έγινε ανάλυση της 7η φάσης του Προγράμματος «Υγιείς Πόλεις» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια (2019-2024) που βασίζεται στο πολιτικό όραμα που συνυπέγραψαν οι Δήμαρχοι όλων των Ευρωπαϊκών πόλεων στην Κοπεγχάγη το 2018 με γνώμονα το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο «Υγεία 2020» και την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Π.Ο.Υ.

Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο «Υγεία 2020» έχει θέσει ως στόχο τη σημαντική βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των λαών, τον περιορισμό των ανισοτήτων αναφορικά με υγειονομικά ζητήματα, την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και τη διασφάλιση ανθρωποκεντρικών συστημάτων υγείας που είναι παγκόσμια, δίκαια, βιώσιμα και υψηλής ποιότητας.

Το Πρόγραμμα «Υγιείς Πόλεις» ξεκίνησε το 1986 με πρωτοβουλία του Π.Ο.Υ. και του Περιφερειακού Γραφείου του στην Ευρώπη, με σκοπό να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο οι αρχές του χάρτη της Οττάβα και η Στρατηγική «Υγεία για όλους μέχρι το 2000» που συνυπέγραψε η Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην προαγωγή της υγείας των πολιτών (που νοείται όχι μόνο ως έλλειψη ασθένειας, αλλά ως εξασφάλιση πλήρους σωματικής, πνευματικής, κοινωνικής και ψυχικής ευεξίας) και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις (θεωρώντας την πόλη ως ένα ενιαίο σύστημα αλληλεπίδρασης σε φυσικό, κοινωνικό, αστικό, οικιστικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο, γεγονός που υπαγορεύει ανάγκη για δραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς).

Καθώς οι Δήμοι έχουν την αμεσότερη επαφή με τους πολίτες και τα καθημερινά τους προβλήματα σε σχέση με τις κρατικές υπηρεσίες, προκρίθηκε η άμεση συμμετοχή τους στην εξυπηρέτηση των πιο πάνω στόχων του Προγράμματος.

Αρχικά συμμετείχαν 11 Δήμοι από όλη την Ευρώπη, ενταγμένοι σε ένα ενιαίο, ευρωπαϊκό δίκτυο. Καθώς το ενδιαφέρον για την ιδέα οδήγησε και άλλες πόλεις να προσχωρήσουν, ο Π.Ο.Υ. ίδρυσε και το Δίκτυο των Εθνικών Δικτύων Υγιών Πόλεων, μέλος του οποίου είναι το ΕΔΔYΠΠΥ.

Από το 1987 μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 6 πενταετείς φάσεις με την 6η φάση να έχει λήξει το 2018. Σε κάθε φάση πιστοποιούνται 100 πόλεις. Στο τέλος κάθε φάσης, οι πόλεις αξιολογούνται και γίνεται επεξεργασία των στόχων της επόμενης φάσης. Η επιλογή των πόλεων που πιστοποιούνται (project cities) γίνεται βάσει αυστηρών κριτηρίων. Η Ελλάδα, έχει δικαίωμα πλέον να πιστοποιήσει 7 πόλεις. Ήδη, 3 είναι πιστοποιημένες (Δήμοι Αμαρουσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Σάμου) και μία είναι σε τελική φάση προετοιμασίας (Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη)

Η Συνάντηση περιελάμβανε τα εξής:
Ενημέρωση για το Πρόγραμμα «Υγιείς Πόλεις» του Π.Ο.Υ. στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια με αναφορά στην έως τώρα πορεία μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το εθνικό δίκτυο της Ελλάδας (ΕΔΔΥΠΠΥ) έχει ανανεώσει την πιστοποίησή του ως μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου από τον Π.Ο.Υ. για την 6η φάση (2014-2018) και προετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και για την 7η φάση. Στο ΕΔΔΥΥΠ μέχρις στιγμής συμμετέχουν ως μέλη στο ΕΔΔΥΥΠΥ 227 Δήμοι (μαζί με αυτούς και ο Δήμος Ξάνθης), εκ των οποίων μόνο τρεις είναι πιστοποιημένοι σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ (Δήμος Αμαρουσίου, Δήμος Φιλοθέης και Δήμος Σάμου). Αναζητούνται άλλες 4 πόλεις, βάσει του δικαιώματος που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα να πιστοποιήσει 7 πόλεις στο σύνολο.

Σύντομη ανασκόπηση για την 7η φάση του Προγράμματος (2019-2023) με επικέντρωση στα κριτήρια του Π.Ο.Υ. και τη διαδικασία πιστοποίησης.
Τα κριτήρια πιστοποίησης στρέφονται γύρω από τους 17 στοχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη που έχει θέσει ο Π.Ο.Υ. και που έχουν συνυπογραφεί από τη χώρα μας (1: Μηδενική Φτώχεια, 2: Μηδενική Πείνα, 3: Καλή Υγεία και Ευημερία, 4: Ποιοτική Εκπαίδευση, 5: Ισότητα των Φύλων, 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση, 7: Φθηνή και καθαρή Ενέργεια, 8: Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη, 9: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές, 10: Λιγότερες Ανισότητες, 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, 13: Δράση για το Κλίμα, 14: Ζωή στο Νερό, 15: Ζωή στη Στεριά, 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί και 17: Συνεργασία για τους Στόχους).

Παρουσίαση των 6 Κεντρικών Πυλώνων Πολιτικής του Π.Ο.Υ. για τις Υγιείς Πόλεις στην 7η φάση του προγράμματος.
Οι 6 Πυλώνες (1: Άνθρωποι, 2: Συμμετοχή, 3: Ευημερία, 4: Πλανήτης, 5: Θέση και 6: Ειρήνη).

Παρουσίαση των νέων Προγραμμάτων και Συνεργασιών του Δικτύου και συγκεκριμένα του προγράμματος:
Δωρεάν Σπιρομετρήσεων σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (για την έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας),
GIVMED “Share medicine, share life” (λογισμικό καταχώρησης και διαχείρισης φαρμάκων κοινωνικών φαρμακείων) που τουλάχιστον προς το παρόν είναι δωρεάν,
3.LLM care σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (λογισμικό νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης ηλικιωμένων) και

Εκμάθησης Αγγλικών με τη μέθοδο Linguaphone για τους οικονομικά ασθενέστερους Δημότες των Δήμων-μελών (με δυνατότητα υποστήριξης και επαγγελματικών Αγγλικών) με κόστος 1,5 ευρώ + ΦΠΑ ανά κωδικό (που αφορά όλη την οικογένεια) και ανά μήνα και 2 ευρώ + ΦΠΑ ανά κωδικό και ανά μήνα (για επαγγελματικά Αγγλικά).

Συνοπτική Παρουσίαση των ήδη θεσμοθετημένων Προγραμμάτων του Δικτύου και συγκεκριμένα:

1.Πρόγραμμα ενίσχυσης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραμα «ΕΛΠΙΔΑΣ»,
2.Δημιουργία Προφίλ Υγείας (βασισμένο σε πρότυπο ερωτηματολόγιο που αποτυπώνει τις συνθήκες ζωής του πληθυσμού, της ποιότητας ζωής και γενικά των παραγόντων που επιδρούν στην υγεία του, ως εργαλείου για την αποτύπωση και περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης)
3.Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»
4.Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Πρόληψης Καρδιαγγειακού Κινδύνου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.)
5.Πύλη Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «Για την Υγεία μου»
6.Πρόγραμμα Πρόληψης της Οστεοπόρωσης
7.Πρόγραμμα Ψηφιακών Μαστογραφιών
8.Πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών στις Α’ Βοήθειες-ΚΑΡΠΑ
9.Εκστρατεία Πρόληψης Καρκίνου Παχέος Εντέρου (μέσω ΚΕΠ Υγείας)
10.Περιβαλλοντικές Δράσεις (Καθαρισμοί Πάρκων, Ακτών κ.λ.π.)
11.Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα.

Παρουσίαση του νέου θεσμού των ΚΕΠ Υγείας, που στοχεύουν να αποτελέσουν τον κεντρικό θεσμό συντονισμού κάθε Δήμου σχετικά με την ενημέρωση και τις παρεμβάσεις πρόληψης σε θέματα υγείας. Ενδεικτικά αναφέρονται: Πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, Πρόληψη κατάθλιψης, Πρόληψη κατά του καρδιαγγειακού κινδύνου, Αγωγή Υγείας για τη σύγχρονη γυναίκα, Αγωγή Υγείας για την εφηβική ηλικία, Δράση για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο «Μην κλικάρεις εν λευκώ»

Ο Δήμος Ξάνθης συμμετέχει στο ΕΔΔΥΥΠΥ από τις 29/08/2007 με την 577/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του. Για την προηγούμενη θητεία, Υπεύθυνος Πολιτικός είχε οριστεί ο κ. Λομβαρδέας Μιχαήλ με αναπληρωτή τον κ. Καμαρίδη Ιπποκράτη και Συντονίστρια η κα Γκαϊτατζή Ξανθή, που αποτελούσαν και τη Συντονιστική Επιτροπή. Απολογιστικό Δελτίο του Δήμου Ξάνθης έχει αναρτηθεί στο σχετικό ιστότοπο του ΕΔΔΥΠΠΥ για το έτος 2017 (http://www.eddyppy.gr/apol_dimon?page=3) με πλήθος δράσεων. Βασική τρέχουσα εκκρεμότητα είναι η εύρεση χώρου για τη λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας στα πλαίσια του σχετικού Προγράμματος, καθώς έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού του Δήμου Ξάνθης. Όπως τονίστηκε και στη Συνάντηση, μπορεί να αναζητείται κατά περίπτωση και συνεργασία με άλλους Φορείς όπως π.χ. Εκκλησία, Πανεπιστήμιο κ.λ.π.

Κατόπιν των ανωτέρω, εκτιμούμε ότι η ενεργός συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης στο ΕΔΔΥΠΠΥ είναι πολύτιμη για τους Δημότες και καλούμε το Σώμα να συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στις δράσεις αυτού. Πρώτος σταθμός στην προσπάθεια αυτή είναι ο έγκαιρος και σωστός προγραμματισμός της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Δήμου στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ στις 13-15 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια