GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων: Εν αναμονή τάφρου απολύμανσης από την Εγνατία Οδό

Μετά από σύσκεψη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ακόμα μία σε επίπεδο Ροδόπης, τέθηκε επ...


Μετά από σύσκεψη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ακόμα μία σε επίπεδο Ροδόπης, τέθηκε επί τάπητος ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτροπή εισόδου στη χώρα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, καθώς και οι τρόποι ελέγχου του νοσήματος σε περίπτωση εξάπλωσης.

Στην ίδια λογική, αποφασίστηκε η πρόσληψη 46 κτηνιάτρων πανελλαδικά μέσω ΑΣΕΠ για έναν χρόνο, εκ των οποίων οι 18 θα τοποθετηθούν στην ΠΑΜ-Θ. Ο συντονισμός, σύμφωνα με τον Αχιλλέα Σαχπατζίδη, διευθυντή Κτηνιατρικής της περιφέρειας, «αφορά τον έλεγχο των τροφίμων στα σύνορα, τον έλεγχο των μετακινήσεων χοιρινών που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, των ζωοτροφών, τη συνεργασία με τους κυνηγούς για τη θήρευση του αγριόχοιρου και τη μείωση του πληθυσμού».

Επιτήρηση χοιροτροφικού κεφαλαίου
Το πρόβλημα, ωστόσο, εστιάζεται στην κατασκευή τάφρων – συστημάτων απολύμανσης στους κάθετους άξονες Αγίου Κωνσταντίνου Ξάνθης και Νυμφαίας Ροδόπης, οι οποίοι αποτελούν τα βασικά σημεία εισόδου από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει νερό, ρεύμα και χώρος για να κατασκευαστούν απολυμαντήρια στο ελληνικό έδαφος.

Η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για τελωνειακούς σταθμούς και όχι τελωνεία. Ήδη έγινε συζήτηση με την Εγνατία Οδό, όπου υπάγονται οι κάθετοι άξονες, και εξετάζεται ο τρόπος δρομολόγησης των έργων. Ο κ. Σαχπατζίδης τονίζει πως αποτελεί καίριο ζήτημα η εξεύρεση χώρου με την σύμφωνη γνώμη της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Τονίζει ότι η υποδομή που πρέπει να κατασκευαστεί επί ελληνικού εδάφους χρειάζεται να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να είναι μόνιμη, καθώς θα αντιμετωπίσει και άλλες ζωονόσους, όπως Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών, ευλογιά κ.λπ. Εκτιμά ότι το επιτελείο της Εγνατίας θα εξετάσει τα ενδεχόμενα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, θυμίζοντας ότι «οι εργασίες πρέπει να επισπευστούν».

Ο κ. Σαχπατζίδης παραπέμπει στο μεγάλο τουριστικό ρεύμα που κινείται οδικώς από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προς την Ελλάδα, μεταφέροντας τρόφιμα και νωπό χοιρινό κρέας που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία.

«Προσπαθούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος στα χοιρινά μας, κυρίως τα οικόσιτα. Συνιστούμε στους Έλληνες να μην αγοράζουν από τη Βουλγαρία χοιρινό κρέας και να μην επισκέπτονται περιοχές ή εκμεταλλεύσεις όπου επιβεβαιώθηκε κρούσμα. Επιπλέον, να μην επισκέπτονται δικές μας χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, γιατί είμαστε εν δυνάμει μηχανικοί μεταφορείς του ιού» περιγράφει, θυμίζοντας μια σειρά μέτρων που οφείλουν να λαμβάνουν οι χοιροτρόφοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια