GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συνοριοφύλακες: «Περισσότεροι οι μετανάστες – λιγότεροι οι πρόσφυγες»

Ο πιο δύσκολος μήνας του καλοκαιριού ήταν ο Αύγουστος για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, αφού οι ροές αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέ...


Ο πιο δύσκολος μήνας του καλοκαιριού ήταν ο Αύγουστος για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, αφού οι ροές αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με τους προηγούμενους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Frontex, τον Αύγουστο εισήλθαν στην Ελλάδα –και άρα στην Ευρώπη- 12.900 άτομα, εκ των οποίων οι 9.300 πέρασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτός ο αριθμός δε, είναι διπλάσιος σε σχέση με τους εισερχόμενους του Αυγούστου του 2018, ενώ σε επίπεδο οκταμήνου η αύξηση για τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 38.300 άτομα.


Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς: Επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης συνοριακών φυλάκων
Η απάντηση στη διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι μία και πολύ συγκεκριμένη για τους συνοριοφύλακες που επιχειρούν στη Θράκη και κυρίως στον Έβρο: Η πρόσληψη συνοριακών φυλάκων το συντομότερο δυνατόν. Αυτή την περίοδο, οι συνοριοφύλακες του Έβρου συλλαμβάνουν καθημερινά 30-40 άτομα (χωρίς τις διασώσεις που κάνει το Λιμενικό Σώμα στο Θρακικό Πέλαγος). «Στα χωριά του βορείου Έβρου και από έλλειψη προσωπικού και από έλλειψη οχημάτων, δεν μπορούμε να δώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους.

Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσλήψεις συνοριακών φυλάκων στο Νομό μας, να ξαναγυρίσει το αίσθημα ασφάλειας, ειδικά σε εκείνα τα χωριά που κατοικούνται από γηραιότερους. Τα συμβάντα θα πληθαίνουν όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα διότι όλοι αυτοί που προσπαθούν αν περάσουν, λόγω του καιρού βροχή – χιόνι θα μπαίνουν ακόμα και μέσα στα σπίτια», λέει μιλώντας στον «Χ» ο πρόεδρος των συνοριακών φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «ντόμινο» που αρχίζει από τον Έβρο και μετακυλίεται στη Ροδόπη και μετά στην Ξάνθη γιατί «όλοι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να εισέλθουν ενδότερα στην Ελλάδα».

Αλλάζει το προφίλ των εισερχομένων
Μία άλλη αξιοσημείωτη παρατήρηση που κάνει ο κος Γιαλαμάς είναι η αλλαγή στο προφίλ των εισερχομένων. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «όταν φυλάσσονται σωστά τα σύνορα, δεν μπορούν να περάσουν και όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες, γιατί πλέον ως πρόσφυγες τα ποσοστά τα οποία καταγράφονται είναι σχεδόν μηδαμινά».

Με βάση την ενημέρωση του Frontex πάντως, οι δύο στους πέντε εισερχόμενους κατάγονται από το Αφγανιστάν, το οποίο θεωρείται «ασφαλής χώρα σε πολλά σημεία του», γεγονός που στερεί από πολλούς την απόκτηση της προσφυγικής ιδιότητας και τους κατατάσσει στην κατηγορία «μετανάστες». Για την Αμερική πάντως, το Αφγανιστάν θεωρείται «εμπόλεμη ζώνη».

Ο κος Γιαλαμάς, σημειώνει ακόμη ότι η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να γίνει με κάλυψη απλώς των οργανικών θέσεων που είναι κενές, αλλά με έναν μεγάλο αριθμό προσλήψεων στη λογική που έγιναν πρόσφατα οι προσλήψεις ειδικών φρουρών. «500-700 άτομα πρέπει να προσληφθούν. Όπως έγιναν οι προσλήψεις Ειδικών Φρουρών, που «ήταν ανάγκη» όπως είπε ο υπουργός, εμείς λέμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν οι προσλήψεις συνοριακών φυλάκων», λέει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται βέβαια, ότι πριν από περίπου ένα μήνα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε επισκεφτεί τον Έβρο και είχε «τάξει» προσλήψεις και εν γένει ενίσχυση της συνοριοφυλακής, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

«Περνάμε λάθος μηνύματα στους διακινητές»
Όλοι αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα, διευκολύνονται από τα κυκλώματα διακινητών που δρουν ανεξέλεγκτα κυρίως στην Τουρκία. «Για μας πρέπει να χτυπηθούν τα κυκλώματα διακινητών μέσα στην Τουρκία.

Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε συνεχείς ροές», υπογραμμίζει ο κος Γιαλαμάς και παρατηρεί μία σειρά θεσμικών ατοπημάτων που πρέπει να διορθωθούν: «Σίγουρα και η Ροδόπη, και η Ξάνθη και η Καβάλα, όλες οι υπηρεσίες που μετονομάστηκαν σε «Γραφεία Διαχείρισης» πρέπει να ξαναγίνουν υπηρεσίες φύλαξης και να ενισχυθούν γιατί δίνουμε λάθος μηνύματα στους διακινητές», καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια