GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η καταστροφή της Εύβοιας.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, στρατός και εθελοντές. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεω...



Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, στρατός και εθελοντές.

Αυτή την ώρα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει την συμπαράσταση της Ευρώπης και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον όποιο και θα ενημερώσει για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας Φάνη Σπανό δύο είναι τα βασικά μέτωπα στα οποία επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στην Πλατάνα και την Κοκάλα ενώ συχνές είναι και οι αναζωπυρώσεις.

«Είναι μια δύσκολη φωτιά στον πνεύμονα της Εύβοιας, δυστυχώς το δάσος έχει πολύ καύσιμη ύλη» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης προσθέτοντας ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» και τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή».

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Tο μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια καθώς μέσα σε λίγες ώρες καταστράφηκε μεγάλο μέρος του πευκοδάσους περιοχής Natura, το οποίο ήταν καταφύγιο άγριας ζωής και που δύσκολα θα αντικατασταθεί.

Στην Αθήνα τα δύο Ιταλικά καναντέρ

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφτασαν τα μεσάνυχτα τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Προστασίας για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια. Τα ιταλικά αεροσκάφη, μαζί με τα ελληνικά, ξεκίνησαν την μάχη με τις φλόγες με το πρώτο φως της ημέρας.

Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία και έτσι η χώρα μας κατέθεσε ήδη νέο αίτημα προς την Ισπανία, προκειμένου δύο ακόμα αεροσκάφη να φτάσουν από εκεί.


Στα 4 μποφόρ η ένταση των ανέμων τη νύχτα - Το μεσημέρι της Τετάρτης η εξασθένιση των ανέμων

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

Σε πύρινο κλοιό το χωριό Πλατανιά

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιά με αποτέλεσμα το δεύτερο να βρεθεί κυριολεκτικά σε πύρινο κλοιό. Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από την Πυροσβεστική για τον περιορισμό τους.

Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σε σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημειώνει ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».

Η καταστροφή από δορυφόρο

Η υπηρεσία Copernicus ενεργοποιήθηκε για να χαρτογραφήσει την έκταση που έχει καεί από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που καίει για δεύτερο 24ωρο και παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών δεν έχει καταστεί δυνατό να περιοριστεί.

Το απόγευμα της Τρίτης (13.08.2019) ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Η πρώτη δορυφορική φωτογραφία της φωτιάς στην Εύβοια δόθηκε από το Copernicus τέσσερις ώρες μετά την ενεργοποίηση της υπηρεσίας. Μάλιστα, ο πυκνός καπνός δεν επέτρεψε την πλήρη καταγραφή της καταστροφής.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια