GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τι ισχύει για τη συνταξιοδότηση εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Διευκρινίσεις σχετικά με θέματα που αφορούν σε όσους συνταξιοδοτούνται με διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και για τ...


Διευκρινίσεις σχετικά με θέματα που αφορούν σε όσους συνταξιοδοτούνται με διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και για τις συντάξιμες αποδοχές ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)-πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για το διάστημα από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2016 παρέχει απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, με την παράγραφο 6 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4093/2012 και ισχύει, καθορίστηκαν οι ηλικιακές και χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μέχρι 31.12.1992 ανδρών και γυναικών ασφαλισμένων του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι οποίοι πραγματοποιούν χρόνο ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όσον αφορά τις χρονικές προϋποθέσεις, απαιτείται η πραγματοποίηση χρόνου ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών, από τον οποίο τουλάχιστον τα 4/5 σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εφόσον 1.000 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στα επαγγέλματα αυτά έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια, πριν από τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας.

Επίσης, θεσπίστηκε η αύξηση του χρονικού διαστήματος από 10 σε 13 έτη, εντός του οποίου πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι 1.000 ή 500 ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πριν από τη συμπλήρωση του εκάστοτε οριζόμενου ορίου ηλικίας, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ή με άλλες ειδικές διατάξεις.

Με το άρθρο 33 του ν. 4611/2019, το οποίο αντικατέστησε τις ανωτέρω διατάξεις, επιμηκύνεται σε 17 έτη το ανωτέρω προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου αναζητούνται οι 1.000 ή 500 ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πριν από τη συμπλήρωση του εκάστοτε οριζόμενου ορίου ηλικίας, σε κάθε περίπτωση συνταξιοδότησης, με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ή με άλλες ειδικές διατάξεις.

Επισημαίνεται ότι, με το ανωτέρω άρθρο, δεν επέρχονται αλλαγές ως προς τις ισχύουσες ηλικιακές και χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τις ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται, με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ή με άλλες ειδικές διατάξεις, παρά μόνο αυξάνεται από 10 ή 13 έτη, που ίσχυε μέχρι σήμερα, σε 17 έτη το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι 1.000 ή 500 ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πριν από τη συμπλήρωση του εκάστοτε οριζόμενου ορίου ηλικίας.