GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου

Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συ...


Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και κάθε υπουργείο αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

«Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση. Αντίπαλοί μας οι δυσκολίες. Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι ψηλά και τα κεφάλια μας χαμηλά», είπε προς τους υπουργούς του ο κ. Μητσοτάκης και ευχήθηκε «καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους».

Βάσει του σχεδιασμού, πρώτη έρχεται «η ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές». Δεύτερη είναι «η αξία στη δημόσια περιουσία».


Τρίτον, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η ασφάλεια των πολιτών και προανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα «θα οριστεί η νέα ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας». Τέταρτη έθεσε την «κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στους αδύναμους». Πέμπτη έρχεται η Παιδεία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη θα επισκεφθεί το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του το τολμηρό -όπως το χαρακτήρισε- σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο «κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας».

Έκτη, έθεσε την ποιοτική Δημόσια Υγεία. Έβδομη προτεραιότητα είναι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο Κράτους και επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ζήτησα από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας. Να μην υπάρξει καμία απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας».

Όγδοο σημείο ήταν η αναγέννηση της μεσαίας τάξης και ενίσχυση του εισοδήματος, ένατο η προστασία του περιβάλλοντος, 10η προτεραιότητα «ένα σύγχρονο ψηφιακό Κράτος», 11η «ένα νέο μοντέλο πολιτισμού αλλά και ενημέρωσης με διαφορετική αισθητική» και 12η προτεραιότητα μια ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα, με την ίδια τόλμη καλούμαστε να κυβερνήσουμε και μακάρι να συναντήσουμε την ίδια ωριμότητα από την αντιπολίτευση… Ο λαός περιμένει από εμάς να σηκώσουμε τα μανίκια, να αγαπήσουμε το καθήκον μας… Δεν θα γίνουμε άλλη μία κυβέρνηση αλλά μία άλλη κυβέρνηση. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους».

Πρώτο και τελευταίο υπουργικό συμβούλιο με κάμερες
Ξεκινώντας την ομιλία του, που για πρώτη και τελευταία φορά έγινε με την πλήρη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και σε απευθείας σύνδεση, ανέφερε ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται με τους υπουργούς μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί πρέπει να διαχωρίζεται η εκτελεστική από τη νομοθετική λειτουργία, και δίχως μετάδοση καθώς θα είναι συνεδριάσεις για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και για τις δράσεις που θα αναπτύσσονται και όχι για τις εντυπώσεις. Σημείωσε, δε, ότι θα μετέχουν μόνο οι υπουργοί και πρόσθεσε πως οι αρμοδιότητες υπουργών και υφυπουργών θα είναι καθορισμένες.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους πολίτες γιατί -όπως είπε- «κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών, ζητήσαμε ισχυρή εντολή και οι πολίτες μάς την έδωσαν απλόχερα… Καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο, αυτόν της αλλαγής του κυβερνητικού μοντέλου… Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε, δρομολογούμε ήδη δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες. Έχουμε το σχέδιο και το κατάλληλο επιτελείο για να το εφαρμόσουμε».

Για τη σύνθεση της κυβέρνησης τόνισε ότι υπάρχουν «πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση», ενώ ευχαρίστησε όσους άφησαν την καριέρα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια.

«Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους», επισήμανε στους υπουργούς και υφυπουργούς του και συμπλήρωσε: «Σήμερα θα παραλάβετε έναν φάκελο με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες της προηγούμενης». Παράλληλα, είπε ότι θα παραλάβουν και ένα έντυπο για να καταθέσουν τις προτάσεις και τις σκέψεις για τις προγραμματικές δηλώσεις. Όπως υποστήριξε, «αρωγός θα είναι το ηλεκτρονικό σύστημα για παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και συνδέσμου με τη γραμματεία της κυβέρνησης».

Φιλοδοξία, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να λειτουργήσει η κυβέρνηση ως καλοκουρδισμένη μηχανή με στόχους και χρονοδιαγράμματα και ο «πρώτος που αξιολογείται είμαι εγώ».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: «Στις 17 ορκιζόμαστε στη Βουλή, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα για πρόεδρο. Στις 20-22 θα έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και στις 22 η κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

«Πετύχαμε τον κεντρικό στόχο της αυτοδυναμίας για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις όπου είναι εφικτό. Η εποχή του ανούσιου διχασμού τελείωσε στις 7 Ιουλίου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την επόμενη ημέρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για τον επιτελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και μετά το φορολογικό με τις μειώσεις φόρου που έχει δεσμευτεί. Ταυτόχρονα, θα αποκατασταθούν το κύρος και η ηρεμία στη Δικαιοσύνη με τον ορισμό της νέας ηγεσίας με σεβασμό στην ιεραρχία της Θέμιδας.

Όλα αυτά, σημείωσε, «σηματοδοτούν την απόλυτη επιχειρησιακή μας ετοιμότητα, ξέρουμε τι θέλουμε και πώς να το πετύχουμε». Αναφορά έκανε και στο ήθος και ύφος της κυβέρνησης:

– Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια, η κοινωνία περιμένει έργα και πράξεις, δουλεύουμε για το εμείς. Μειώνουμε κατά το ένα τρίτο τις γραμματείες και καθιερώνουμε κανόνες δεοντολογίας για τη συνεργασία μεταξύ μας.

– Δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του για να διορθώνονται αστοχίες. Το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης μας βοηθά.

– Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά μας, κρινόμαστε με όσα εκπέμπουμε, και όχι μόνο με τις δηλώσεις, αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους.