GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Υπέρ της αξιολόγησης υπό προϋποθέσεις, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης

Δημ. Ντούμος: «Η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει βελτιωτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα…»


Δημ. Ντούμος:
«Η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει βελτιωτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα…»

Υπέρ της αξιολόγησης σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, τάσσεται ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Δημήτριος Ντούμος, σημειώνοντας, μάλιστα, πως την ίδια θέση διατηρεί και η Ομοσπονδία του κλάδου, πάντοτε, όμως, υπό προϋποθέσεις, όπως επιχορήγηση και επιμόρφωση με απώτερο στόχο τη βελτίωση και όχι τη τιμωρία του εκπαιδευτικού.

«Καταρχήν, όπως και η Ομοσπονδία μας, έτσι και εμείς, είμαστε υπέρ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος υπό προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση δεν θα πρέπει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα με «στόχο» τον εκπαιδευτικό, αλλά θα πρέπει να αποσκοπεί στη βελτίωση του τελευταίου, μέσα από μια επιμορφωτική διαδικασία και την κατάλληλη χρηματοδότηση που αυτή προϋποθέτει…» σχολιάζει, ενδεικτικά, για το θέμα ο κ. Δημ. Ντούμος.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την πρόταση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κυρίου Κωστή Χατζηδάκη, για δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας μέσα από την οποία οι γονείς θα μπορούν να αξιολογούν τις σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτούν τα παιδιά τους, ο κ. Δημ. Ντούμος εκφράζει την αντίθεσή του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, πως η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι μια εσωτερική διαδικασία, η οποία θα στηρίζεται σε έναν «ειλικρινή» διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Αναλυτικότερα, για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, ο κ. Κ. Χατζηδάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

«Πιστεύουμε στην αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να έχουμε τον τρόπο να καταλάβουμε τι πάει καλά και τι στραβά και να το διορθώνουμε. Όχι επειδή πέρασε από το μυαλό του αρμόδιου, αλλά μέσα από μία διαδικασία. Η αξιολόγηση είναι η επιβράβευση του καλύτερου. Είναι το κίνητρο για βελτίωση. Να σεβόμαστε τα χρήματα του φορολογούμενου, τα οποία πρέπει να πιάνουν τόπο. Να γίνει αξιολόγηση σχολικών μονάδων κι από εκεί θα ξεκινήσουμε. Θα υπάρχει ιστοσελίδα στο Υπουργείο που θα είναι οργανωμένη και στην πρώτη φάση η αξιολόγηση θα γίνεται από τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους γονείς. Η αξιολόγηση δεν είναι μπαμπούλας. Με αυτόν τον τρόπο θα παίρνουμε αίσθηση των γονιών για το πως τους φαίνεται το σχολείο των παιδιών τους. Είναι έντιμο και διαφανές. Δεν είναι δική μας πατέντα, γίνεται και στο εξωτερικό».

Ενώ, ο κ. Δημ. Ντούμος, για το ίδιο ζήτημα υπογραμμίζει, «η συμμετοχή των γονιών σε μια τέτοια διαδικασία, οι οποίοι έχουν τα δικά τους κριτήρια, δεν θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αντιθέτως, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είναι αυτός που μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία, θέτοντας στόχους και ορίζοντας συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, ώστε, σε περίπτωση μη επίτευξής τους, να εξετάζει τους λόγους της αποτυχίας…».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δράση του υπουργείου παιδείας και δη του αρμοδίου υπουργού, ο ίδιος τονίζει πως, θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους η πρακτική του «ράβε – ξήλωνε» που βλέπουμε να εφαρμόζεται από τον εκάστοτε υπουργό που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, ξεκινώντας, κάθε φορά, τη δική του εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, χωρίς αυτή να έχει ποτέ συνέχεια. Αυτός, άλλωστε είναι και ο λόγος που ο κ. Δημ. Ντούμος θεωρεί πως ο υπουργός παιδείας ή τουλάχιστον ο υφυπουργός παιδείας πρέπει να έχει μόνιμη θέση, για να μπορεί να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο του.