GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στη «γειτονιά μας» το έντομο που απειλεί το δάσος του Σέιχ Σου

Χρήστος Μηλιός:


Χρήστος Μηλιός:

«Δεν υπάρχει τρόπος να θωρακιστούμε από το φλοιοφάγο έντομο που μπορεί να καταστρέψει δασικές εκτάσεις…»

Στη «γειτονιά μας», όπως όλα δείχνουν, έχει φτάσει το έντομο «Δράκος» που συνεχίζει να ρημάζει το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης Σέιχ- Σου και απειλεί πλέον τα δάση της Θάσου. Ενώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, στην εφημερίδα μας, ο Δασάρχης Ξάνθης, κύριος Χρήστος Μήλιος, δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης για το συγκεκριμένο έντομο παρά μόνον μέτρα αντιμετώπισης, σε περίπτωση εμφάνισης του φαινομένου, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ξάνθη, όπου κάνει, κατά διαστήματα, την εμφάνισή του, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο της υπηρεσίας.

«Δεν υπάρχει τρόπος να θωρακιστούμε από το φλοιοφάγο έντομο που μπορεί να καταστρέψει δασικές εκτάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που παρακολουθούμε προσεκτικά τα δάση της Ξάνθης, ώστε να προλάβουμε, το φαινόμενο εν τη γενέσει του. Υλοτόμηση και άμεση απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων είναι το μοναδικό μέτρο που μπορούμε να κάνουμε εν προκειμένου, ώστε να μην επεκταθεί η προσβολή από το εν λόγω έντομο και να αποφευχθούν τα χειρότερα…» σχολιάζει, για το θέμα, ο κ. Χ. Μήλιος.

Όπως ο ίδιος παραδέχεται, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προσβολές από το φλοιοφάγο έντομο στην Ξάνθη, γεγονός που έχει κινητοποιήσει το Δασαρχείο της περιοχής από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα γι’ αυτή την περίπτωση μέτρα, και να σταματά η εξάπλωσή του. Η διαδικασία κοπής και απομάκρυνσης των «άρρωστων» δέντρων είναι και η πιο σημαντική, αρκεί να γίνεται άμεσα, μετά από παρακολούθηση του φαινομένου στα περιαστικά δάση που αντιμετωπίζουν την απειλή του εντόμου, για να μην πάρει τραγικές διαστάσεις.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός, ότι το έντομο «Δράκος» απειλεί τώρα τα δάση της Θάσου, ξηραίνοντας πολλά από τα πεύκα του νησιού. Σύμφωνα με τον κ. Χ. Μήλιο, από τη στιγμή που είναι ανέφικτη η θωράκιση των δασικών εκτάσεων από το συγκεκριμένο φαινόμενο, ο κίνδυνος από την προσβολή του φλοιοφάγου εντόμου είναι παντού. Πολύ περισσότερο, όταν οι καιρικές συνθήκες συμβάλλουν καθοριστικά στην εξάπλωση του προβλήματος. Ενώ, ακόμη και οι μετακινήσεις με όχημα από τη μια περιοχή στην άλλη, μπορούν να κρύβουν πιθανούς κινδύνους για τη μεταφορά και εξάπλωση του εντόμου.

Από εκεί και πέρα, μιας και διανύουμε τη θερινή περίοδο, το Δασαρχείο Ξάνθης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους, στο μέτρο των ευθυνών που του αναλογούν, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς, που τα τελευταία χρόνια, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών στη χώρα, είναι λογικό να ανησυχεί τις τοπικές κοινωνίες. Ο ίδιος συνιστά στους πολίτες να είναι εξίσου ενεργοί, αναφερόμενος κυρίως στους κατοίκους των παρυφών της πόλης, εκεί, δηλαδή, που το περιαστικό δάσος έρχεται σε «επαφή» με την κατοικημένη περιοχή. Να καθαρίζουν τις αυλές και τις στέγες των σπιτιών τους από πευκοβελόνες, αλλά και να έχουν μια εξωτερική βρύση ή ένα βαρέλι γεμάτο πάντα με νερό.

Ο ίδιος, πάντως, εμφανίζεται καθησυχαστικός, όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας μεγάλης πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης, αντίστοιχης με αυτή στο Μάτι της Αττικής πέρσι, αφού, όπως υπογραμμίζει, με έμφαση, πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις. Στην περίπτωση της Ξάνθης, δεν υπάρχουν σπίτια μέσα στο δάσος, όπως στον παραθεριστικό οικισμό Μάτι, που κάηκε πέρσι το Καλοκαίρι. Ενώ, και οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Σε κάθε περίπτωση, ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, καταλήγει ο ίδιος.