GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο στα μέσα Ιουνίου στην Αν. Μεσόγειο

Μέσα Ιουνίου η Τουρκία στέλνει και το δεύτερο γεωτρύπανο της, το Γιαβούζ, στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο να ξε...


Μέσα Ιουνίου η Τουρκία στέλνει και το δεύτερο γεωτρύπανο της, το Γιαβούζ, στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη νέα γεώτρηση, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σε ομιλία του σε ιφτάρ (πρώτο δείπνο μετά την ολοήμερη νηστεία), ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η γεώτρηση του Πορθητή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται στο Finike 1 όπως έχει προγραμματιστεί. Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την τεχνολογική ανάπτυξη του δεύτερου γεωτρύπανου Γιαβούζ, μέσα στον Ιούνιο θα σταλεί στην περιοχή που θα ξεκινήσει τις εργασίες του και τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο για την νέα γεώτρηση.

«‘Ετσι στην ανατολική Μεσόγειο θα κυματίζει η σημαία μας στους δύο γίγαντες, τον Πορθητή και το Γιαβούζ. Όπως έχουμε πει πάντοτε, στις εργασίες έρευνας και γεώτρησής μας έχουμε δώσει προτεραιότητα στην προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της ‘τδβκ’. Ως Τουρκία είμασταν πάντοτε υπέρ της λύσης στην Κύπρο και την Μεσόγειο και είμαστε οι πιο σημαντικοί υποστηρικτές του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν έχουν πρόθεση ούτε να σφετεριστούν τα δικαιώματα κανενός ούτε και να επιτρέψουν τον σφετερισμό των δικών τους δικαιωμάτων.

«Η δική μας έγνοια είναι να εκμεταλλευτούμε για τη γαλήνη και ευημερία του λαού μας τις υπόγειες πηγές μας στην περιοχή που έχουμε αδειοδοτηθεί. Εκείνοι που κάνουν βρώμικους λογαριασμούς στην Μεσόγειο, εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα των Τ/κ με τετελεσμένα κρυβόμενοι πίσω από εξωτερικούς πρωταγωνιστές της περιοχής, ας εγκαταλείψουν από τώρα αυτές τις τρέλες. Η Τουρκία όπως δεν έμεινε θεατής χθες στην συντριβή των Τ/κ και σήμερα δεν θα καθίσει στις κερκίδες να παρακολουθεί με δεμένα τα χέρια», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

ΥΠΑΜ Κύπρου: Οι τουρκικές προκλήσεις αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό

Πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό, χαρακτήρισε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ αλλά και ισχυρές τρίτες φίλιες χώρες, καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Μαρωνιτών, προσθέτοντας πως οι τουρκικές προκλήσεις θέτουν «σε κίνδυνο την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπονομεύει την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια των κρατών της περιοχής».

Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για τους υδρογονάνθρακες παρουσία Οκτάι και Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, οικονομία,κυπριακό και υδρογονάνθρακες ήταν τα θέματα που συζήτησαν με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, ο νέος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ και ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι.

Και οι δύο μίλησαν σε τ/κ ΜΜΕ αμέσως μετά την συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα και στην οποία παρόντες ήταν επίσης ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ήταν η πρώτη συνάντηση των ηγετών του νέου «κυβερνητικού» συνασπισμού στα κατεχόμενα, που πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ η συνάντηση ήταν θετική και εποικοδομητική, στόχος με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία είναι η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, να γίνει μια αναπτυγμένη «χώρα» και να υπάρξει ένα «δίκαιο αποτέλεσμα στα θέματα Κυπριακού και ερευνών για υδρογονάνθρακες».

Στην γραπτή του δήλωση προς τα τ/κ ΜΜΕ, ο «πρωθυπουργός» Τατάρ είπε ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να μην λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ, την ελευθερία και το «κράτος» τους, ενώ ούτε οι ίδιοι επιβουλεύονται την ελευθερία, το κράτος και τα δικαιώματα κανενός.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι συζήτησαν κάποιες φόρμουλες για την παροχή ρευστού χρήματος από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος, στο πλαίσιο του οικονομικού πρωτοκόλλου 2016-2018, το οποίο για διάφορους λόγους – όπως είπε – δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Η διαδικασία, πρόσθεσε, θα επιμηκυνθεί για να αρθούν κάποια νομικά κωλύματα που υπάρχουν στην ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου ή θα ετοιμασθεί ένα ενδιάμεσο έγγραφο.

Πιστεύει, είπε, πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η ροή ρευστού χρήματος. Ο κ. Οζερσάι είπε ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και τους άλλους αξιωματούχους στάθηκαν ιδιαίτερα στα θέματα οικονομίας. Οζερσάι και Τατάρ είχαν επίσης συνάντηση με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, πριν από την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο συζήτησαν τις στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τα επόμενα βήματα Τουρκίας και τ/κ πλευράς όσον αφορά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στο θέμα του φυσικού αέριου στην περιοχή.

Εν συντομία, είπε, αξιολόγησαν και το θέμα της νέας έκθεσης που θα ετοιμασθεί σύντομα στην Νέα Υόρκη από τα ΗΕ για την Κύπρο. Ο κ. Οζερσάι είπε ότι και μετά την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, μαζί με τον κ. Τατάρ είχαν ακόμη μία νέα συνάντηση αξιολόγησης με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο.


Εγγραφή στο newsletter