GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στον Έβρο

To Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μαζί με φάκελο όλων των στοιχείων που έχου...


To Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μαζί με φάκελο όλων των στοιχείων που έχουν περιέλθει σε γνώση του, για καταγγελίες σχετικά με παράνομες, άτυπες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την περιοχή του Έβρου.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι καταγγελίες αφορούν και Τούρκους πολίτες και αναφέρονται ιδίως στο χρονικό διάστημα από 27 Απριλίου 2019 μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τρεις μηνύσεις για να διαβιβασθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ορεστιάδας, με εγκαλούντες πέντε Τούρκους πρόσφυγες και το ανήλικο τέκνο των δύο εξ αυτών. Οι έξι πρόσφυγες που εκπροσωπούνται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη ζητώντας απαντήσεις για τις πράξεις που καταγγέλλουν ότι έλαβαν χώρα εις βάρος τους.

Μεταξύ των εγκαλούντων βρίσκεται και μία νεαρή πρόσφυγας, η οποία κρατείται στις τουρκικές φυλακές, κατόπιν της καταγγελλόμενης παράνομης επαναπροώθησής της από την Ελλάδα στην Τουρκία. Στη σχετική μήνυση περιλαμβάνονται πολλά αποδεικτικά στοιχεία και η μαρτυρία του αδελφού της, ο οποίος κατοικεί στην Αθήνα.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να διερευνήσουν αποτελεσματικά αυτές τις καταγγελίες. Όπως υπογραμμίζει, έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για τη διερεύνηση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του Έβρου, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για ανάλογες καταγγελίες. «Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση, ενώ οι καταγγελίες που αφορούν την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων συνεχίζουν να πληθαίνουν», προσθέτει