GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα όλων των υποψηφίων διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ και να διασφαλιστούν οι συμβάσεις τους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων


Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως και τα περισσότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, προσωπικό εργαστηρίων, υλικοτεχνικές υποδομές κ.ά. Αυτές οι ελλείψεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης για την πλειοψηφία των υποψήφιων διδακτόρων, αναγκάζει τους υποψήφιους διδάκτορες να αναλαμβάνουν εργασίες εντελώς άσχετες με την έρευνα που πραγματοποιούν (όπως π.χ. πραγματοποίηση εργαστηριακών ή φροντιστηριακών ασκήσεων σε άλλα αντικείμενα, επιτηρήσεις στις εξετάσεις, τεχνική υποστήριξη, ακόμα και γραμματειακή υποστήριξη). Η αμοιβή (αντιμισθία) για τις παραπάνω εργασίες δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος των αμοιβών για την παροχή τέτοιου έργου είναι τέτοιο (234,8 ευρώ μεικτά – 138,4 ευρώ καθαρά για τους πλήρεις μήνες μαθημάτων) που για υποψήφιους διδάκτορες που συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα και αμείβονται με «μπλοκάκι» καταντά πιο συμφέρον να μην αμείβονταν για την επιπρόσθετη εργασία που προσφέρουν καλύπτοντας ανάγκες του ιδρύματος, αφού τα χρήματα που θα καλούνταν να καταβάλλουν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία θα ήταν περισσότερα χρήματα από αυτά που θα πάρουν!

Υπάρχουν, δε, και πολλές περιπτώσεις υποψήφιων διδακτόρων που ενώ κάνουν τέτοιες εργασίες δεν αμείβονται καν, καθώς στους κανονισμούς των Τμημάτων τους δεν προβλέπεται υπογραφή σύμβασης με το Πανεπιστήμιο για τέτοιου είδους έργο.

Συγκεκριμένα, αυτήν την στιγμή, μόνο στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) και το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης υπάρχει πρόβλεψη για συμβάσεις. Όμως, ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές, η εφαρμογή της σχετικής πρόβλεψης επαφίεται στην «καλή διάθεση» και την οικονομική δυνατότητα των εμπλεκόμενων φορέων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα μόνο στο Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών υπογράφονται συμβάσεις. Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι πληρωμές γίνονται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Ενδεικτικά, οι τελευταία πληρωμή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24/5/2019, αφορούσε τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2018!

Βαδίζοντας στα μέσα του 2019, οι αμοιβές για το τρέχον έτος είναι κυριολεκτικά στον αέρα, παρότι οι υπογραφείσες συμβάσεις έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του 2019. Η απάντηση της διοίκησης του Δ.Π.Θ. στα σχετικά αιτήματα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ήταν χαρακτηριστική, καθώς υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι χρωστούμενες αμοιβές και ότι αν δεν δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο το καλοκαίρι, το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να αποπληρώσει δαπάνες του τρέχοντος προϋπολογισμού (μεταξύ των οποίων και οι αμοιβές των συμβάσεων των υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος ΗΜΜΥ).

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των προκατόχων της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υποχρηματοδοτώντας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και διατηρώντας τους υποψήφιους διδάκτορες σε ομηρεία. Η απόφαση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης στις 21/2/2019 αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, τονίζοντας ότι ο θεσμός της αντιμισθίας των υποψήφιων διδακτόρων «είναι απαραίτητος και ζωτικής σημασίας» και ζητώντας από την Σύγκλητο «τη συνέχιση και διεύρυνση του θεσμού σε όλη την Πολυτεχνική Σχολή».

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:
• Να καταβληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα στους υποψήφιους διδάκτορες που απασχολούνται ως βοηθοί διδασκαλίας.
• Να διασφαλιστεί ότι οι πληρωμές των συνεπικουριών θα πραγματοποιούνται εφεξής κάθε μήνα και στην ώρα τους.
• Να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
• Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση να υπάρχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες σε όλα τα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ (όπως και σε άλλα ιδρύματα), οι οποίοι εργάζονται παρέχοντας έργο (οποιασδήποτε μορφής) στο πανεπιστήμιο χωρίς σύμβαση και χωρίς να πληρώνονται για αυτό.
• Να αυξηθούν ουσιαστικά οι αμοιβές για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες που παρέχουν έργο για το πανεπιστήμιο, ώστε να αντιστοιχηθούν με το παρεχόμενο έργο (αναγνώριση των πραγματικών ωρών απασχόλησης, αναγνώριση της ειδίκευσης που απαιτείται κ.ά.) και να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
• Να διασφαλιστεί η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη από το πανεπιστήμιο για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες.
• Να διασφαλιστεί η απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση προς το πανεπιστήμιο για την υλοποίηση των παραπάνω στο σύνολο των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, όπως και σε κάθε άλλο ίδρυμα που ισχύει η ίδια κατάσταση.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής
Σταύρος Τάσσος