GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Οι συνηθέστερες διαταραχές εκσπερμάτισης και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Στην εποχή μας πολλοί άνδρες όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα μειωμένης ικανοποίησης και κατ’ επέκταση κατάθλιψης, λόγω της ...


Στην εποχή μας πολλοί άνδρες όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα μειωμένης ικανοποίησης και κατ’ επέκταση κατάθλιψης, λόγω της μη ικανοποίησής τους από τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν κάποιες διαταραχές στις οποίες αυτό οφείλεται, όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση, η παλίνδρομη εκσπερμάτιση και η αιμοσπερμία.

Θα δούμε αναλυτικά τι σημαίνει η καθεμία τους και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.
Όσον αφορά στην πρόωρη εκσπερμάτιση, είναι μία πάθηση η οποία αφορά ένα μεγάλο αριθμό ανδρών και ορίζεται από την ακούσια εκσπερμάτιση σε λιγότερο από 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης, με αυτό να συμβαίνει σε περισσότερες από 50% των συνολικών διεισδύσεων.

Στην περίπτωση αυτή δημιουργούνται πολλά προβλήματα στον άνδρα που πάσχει από αυτό, συχνά ακόμα και στην αποφυγή της σεξουαλικής πράξης. Ενώ πιο παλιά ίσχυε η πεποίθηση ότι τα αίτια είναι καθαρά ψυχολογικά, πλέον εκτός από τον ψυχολογικό παράγοντα πιστεύεται ότι παίζει ρόλο και ο βιολογικός, καθώς παρατηρείται δυσλειτουργία των κεντρικών υποδοχέων σεροτονίνης.

Φυσικά και θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν πάσχετε από αυτήν, ενημερώνοντάς τον για το ιατρικό ιστορικό σας αρχικά, όπως εάν είστε διαβητικός, νεφροπαθής, εάν έχετε αντιμετωπίσει φλεγμονές στο ουροποιητικό σας σύστημα ή στον προστάτη, καθώς και για τυχόν επεμβάσεις που έχετε κάνει.

Παράλληλα, θα πρέπει να τον ενημερώσετε για τον αντικειμενικό χρόνο εκσπερμάτισής σας, καθώς και αν αυτή συνοδεύεται από άλλες δυσλειτουργίες, όπως η στυτική. Είναι σίγουρα μία θεραπεύσιμη κατάσταση, με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή/και ψυχοσεξουαλικών θεραπειών.

Μία ακόμα διαταραχή που αρκετοί άνδρες αντιμετωπίζουν είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση, κατά την οποία το σπέρμα βρίσκει εύκολη διέξοδο προς την ουροδόχο κύστη και το περισσότερο από αυτό ή όλο καταλήγει εκεί κατά την εκσπερμάτιση.

Οι αιτίες που προκαλούν την πάθηση αυτή είναι συνήθως η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για την υπερτροφία του προστάτη, καθώς και οι χειρουργικές επεμβάσεις στο ουροποιητικό σύστημα, όπως η προστατεκτομή ή νευροχειρουργικές επεμβάσεις. Κατά την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, ο άνδρας βιώνει το λεγόμενο ‘ξηρό οργασμό’. Η αντιμετώπισή της επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή καθώς και με χειρουργική επέμβαση, εάν με τα φάρμακα δεν υπάρχει βελτίωση.

Τέλος, η αιμοσπερμία αφορά στην παρουσία αίματος στο σπέρμα, κάτι που ευτυχώς δεν αποδίδεται, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, σε κάποια σοβαρή πάθηση. Τα συχνότερα αίτια στα οποία αυτή οφείλεται είναι η φλεγμονή του όρχι ή του προστάτη, ο τραυματισμός της γεννητικής περιοχής, η διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη ή κάποιο πρόβλημα πηκτικότητας του αίματος.

Για να γίνει ο απαραίτητος διαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας, και να κάνετε μία καλλιέργεια σπέρματος και ούρων, ένα υπερηχογράφημα προστάτη ή όρχεων, καθώς και αιματολογικές εξετάσεις.

Σημαντικό είναι επίσης να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή εάν έχει υπάρξει η υποψία για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, εάν αντιμετωπίζετε παράγοντες κίνδυνου όπως ιστορικό καρκίνου ή αιματολογικά νοσήματα, καθώς και εάν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως δυσουρία ή πόνος κατά την εκσπερμάτιση.