GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



80 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχω...


Με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, συστήνεται «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τη διαχείρισή του θα έχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕταΕ).

Στόχος του Ταμείου είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, μέσω της παροχής εγγυήσεων. Οι γεωργικές επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες με τις οποίες θα συνεργαστεί το ΕΤαΕ, τα οποία θα είναι εγγυημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Η χρηματοδότηση και υλοποίηση των επενδύσεων μέσω του Ταμείου αναμένεται να συνεισφέρει στις εξής Περιοχές Εστίασης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης:

1) Περιοχή Εστίασης 2Α: «Βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, προκειμένου, ιδίως, να αυξηθεί η συμμετοχή και ο προσανατολισμός στην αγορά και η διαφοροποίηση της γεωργίας».

2) Περιοχή Εστίασης 3Α: «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πρωτογενών παραγωγών με την καλύτερη ένταξή τους στη γεωργική αλυσίδα τροφίμων, μέσω συστημάτων ποιότητας, προσθέτοντας αξία στα γεωργικά προϊόντα, με προώθηση σε τοπικές αγορές και βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις».

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή μόχλευση των διαθέσιμων πόρων, στα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο έργα, μπορούν να επενδυθούν πόροι από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνγκερ), ιδιωτικές και λοιπές ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε σχετικά: «Διαθέτουμε στις αγροτικές επιχειρήσεις ένα ισχυρό εργαλείο εγγυοδοσίας με πόρους 80 εκατ.ευρώ για την κάλυψη της εγγύησης στο μεγαλύτερο ποσοστό της και αποκαθιστούμε έμπρακτα την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Όσα δεν είχαν γίνει σε όλη τη μεταπολίτευση έγιναν σε ένα πολύ συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό βαδίζουμε στις εκλογές περήφανοι για όσα πετύχαμε για της χώρα και όλες τις κοινωνικές ομάδες»