GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εθνικές εκλογές 2019: Καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας, αρκετοί δεν μπορούν να ψηφίσουν

Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στη διαδικασία πολιτογράφησης ενηλίκων αλλοδαπών όσο και στη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας σε παιδιά δεύτε...


Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στη διαδικασία πολιτογράφησης ενηλίκων αλλοδαπών όσο και στη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας σε παιδιά δεύτερης γενιάς, γεγονός που τους στερεί το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές, διαπιστώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως επισημαίνει σε ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και στους προέδρους των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουστούμπα, αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με την εντύπωση που δημιουργείται, αναφέρει η ΕλΕΔΑ, από αρκετά δημοσιεύματα, ότι η ιθαγένεια αποδίδεται με ταχείες διαδικασίες σε αλλοδαπούς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη δεύτερη γενιά, δηλαδή, όσους αποκτούν ιθαγένεια επειδή γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπουδάζουν στην Ελλάδα, «σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, η οποία επισημαίνει ότι «ο αριθμός όσων έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με αυτή τη διαδικασία υπολείπεται κατά πολύ του αριθμού των παιδιών και νέων αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας».

Από την άλλη μεριά, όπως μεταφέρει πηγή, συνεχίζουν να καθυστερούν δραματικά οι διαδικασίες πολιτογράφησης, που αφορούν ενήλικες αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, και για να πάρουν την ιθαγένεια περνούν από διαδικασία συνέντευξης ώστε να εξετάζεται ο βαθμός ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

«Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός ενός έτους, σήμερα, φτάνουν στη συνέντευξη υποψήφιοι που στην πλειονότητά τους έχουν υποβάλει αίτηση το 2013, το 2014 και το 2015. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί να περάσουν ακόμη και 7-8 χρόνια», τονίζει η ΕλΕΔΑ.

Τέλος, καλεί «τα δημοκρατικά κόμματα να επεξεργασθούν προτάσεις και να αναλάβουν δεσμεύσεις για πρακτικές λύσεις που θα αποδίδουν σε μια κορυφαία διαδικασία, αυτή της απόδοσης της ιδιότητας του πολίτη, τη δέουσα προσοχή, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».