GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πανελλήνιες 2019: Εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις για μαθητές με σοβαρές παθήσεις

Στις 7 Ιουνίου ανοίγει η «αυλαία» των Πανελληνίων εξετάσεων και χιλιάδες υποψήφιοι ετοιμάζονται να διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους ...


Στις 7 Ιουνίου ανοίγει η «αυλαία» των Πανελληνίων εξετάσεων και χιλιάδες υποψήφιοι ετοιμάζονται να διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Η ελληνική νομοθεσία, ωστόσο, προβλέπει ειδικές διατάξεις που επιτρέπουν εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, για ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.

Με την εγκύκλιο που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2018, το υπουργείο Παιδείας ορίζει αναλυτικά ποιες είναι οι παθήσεις που αναγνωρίζονται ως σοβαρές και αποτρέπουν την κανονική συμμετοχή του υποψηφίου στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Η εγκύκλιος αφορά άτομα που πάσχουν από τις εξής παθήσεις:

α) μειωμένη οπτική οξύτητα (ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω)

β) συγγενείς αιμολυτικές αναιμίες που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις ή έχουν σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία 67% και άνω (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, συγγενής αιμολυτική αναιμία λόγω έλλειψης πυρουβικής κινάσης, ΑΝΑΙMIA DIAMOND BLACKFAN)

γ) άτομα με κινητικά προβλήματα (αναπηρία 67% και άνω)

δ) από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα-νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80% εξεταζόμενοι κατά περίπτωση

ε) από σοβαρό κληρονομικό αγγειοοίδημα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο με αναπηρία τουλάχιστον 67%

στ) από καλοήθη όγκο γέφυρας εγκέφαλου με αναπηρία τουλάχιστον 67%

ζ) από ρήξη ανευρύσματος με αιμορραγία και υδροκέφαλο με αναπηρία τουλάχιστον 67%.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις
Όσοι εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες παθήσεων και επιθυμούν να εισαχθούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ χωρίς Πανελλήνιες πρέπει να καταθέσουν στις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά και Πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας (βλ. Εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.251/191642/Α5/9-11-2018).

Το πιστοποιητικό αναπηρίας πρέπει να έχει μόνιμη ισχύ ή να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης στην Ειδική Επταμελή Επιτροπή.

Οι Επταμελείς Επιτροπές λειτουργούν σε συγκεκριμένα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και αποτελούν τις Αρχές που εκδίδουν Πιστοποιητικά Διαπίστωσης Πάθησης.