GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σχολικές καθαρίστριες: Αυξήσεις στους μισθούς και ένσημα βαρέων και ανθυγιεινών

Πακέτο μέτρων στήριξης των σχολικών καθαριστριών αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.


Πακέτο μέτρων στήριξης των σχολικών καθαριστριών αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Ένταξη των σχολικών καθαριστριών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και αύξηση των αποδοχών τους κατά 10% αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ενώ ο κ. Χαρίτσης καλεί τους δήμους που δεν έχουν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία να υπογράψουν άμεσα με τις εργαζόμενες διετείς συμβάσεις και να προχωρήσουν στη διανομή ειδών ατομικής προστασίας.

Με τα μέτρα για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, οι σχολικές καθαρίστριες θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται για δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια κατά συνολικά 20%, καθώς το 2017, επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη στο ΥΠΕΣ, είχε δοθεί αύξηση 10% στην αμοιβή τους ανά αίθουσα. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι έχει αποκατασταθεί ήδη η τακτική μηνιαία καταβολή της αμοιβής τους από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που παρουσίαζε καθυστερήσεις.

Με την εγκύκλιό του, ο κ. Χαρίτσης καλεί τους δήμους «να προβούν άμεσα στις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες για την τροποποίηση των σχετικών συμβάσεων και τον αναπροσδιορισμό των διδακτικών ετών» (δύο έτη), ενώ ταυτόχρονα τους προειδοποιεί ότι η μη διανομή στις σχολικές καθαρίστριες των Μέσων Ατομικής Προστασίας (γάντια ελαστικά μίας χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης χορήγησης φρέσκου γάλακτος στους χώρους εργασίας) «συνιστά σοβαρή παράβαση των σχετικών καθηκόντων και, ως εκ τούτου, καλείστε, σε περίπτωση που μέχρι σήμερα δεν έχετε εκπληρώσει τις σχετικές σας υποχρεώσεις, να προβείτε άμεσα στις οφειλόμενες, κατά το νόμο, σχετικές ενέργειες πλήρους συμμόρφωσής σας προς τα προαναφερθέντα».

Να σημειωθεί ότι διατάξεις του νόμου 4483/2017 προβλέπουν οι σχολικές καθαρίστριες να αμείβονται και για τους κοινόχρηστους χώρους, η σύναψη συμβάσεων να είναι για δύο σχολικές περιόδους, αντί για μίας που ίσχυε προηγουμένως, ενώ επεκτάθηκαν και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και η παροχή γάλακτος.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η έκδοση της εγκυκλίου κρίθηκε αναγκαία, καθώς εκπρόσωποι του κλάδου ενημέρωσαν τον υπουργό σε συνάντησή τους, τον περασμένο Νοέμβριο, για περιπτώσεις δήμων που δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Κατόπιν αιτήματος του κ. Χαρίτση, μάλιστα, στο γραφείο του απεστάλη και λίστα με τους παρανομούντες ΟΤΑ. Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε απαράδεκτο το εργασιακό καθεστώς του κλάδου και έθεσε ως βασική προτεραιότητα την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων του.

Για να είναι πιο άμεσος ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων του νόμου από τις σχολικές επιτροπές, ορίζεται ότι οι δήμοι της χώρας, που είναι αποδέκτες της εγκυκλίου, θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαΐου να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τις σχολικές επιτροπές, να συμπληρώσουν με αυτά τα στοιχεία ένα πρότυπο αρχείο Πίνακα με την ονομασία «SXOLKATHARIST» και στη συνέχεια να τον αναρτήσουν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο που έχει δημιουργηθεί για τη συλλογή των στοιχείων, που αφορούν θέματα του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.