GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με το οικονομικό επιτελείο στο Ζάππειο Μέγαρο

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σε αυτή την έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Αλλά από μας όχι και τόσο έκτακτη, προγραμματισμένη από κα...


Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σε αυτή την έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Αλλά από μας όχι και τόσο έκτακτη, προγραμματισμένη από καιρό, διότι σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα σχέδιο το οποίο βασίζεται πάνω στους κόπους του ελληνικού λαού και τις θυσίες του, αλλά και στο σχέδιό μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο ελληνικός λαός να αισθανθεί την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την ανάκαμψη της οικονομίας και αυτό να γίνει μία πραγματικότητα στην καθημερινότητά του.

Όπως όλοι βλέπουμε και όλοι γνωρίζουμε, η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μία σαφή πορεία ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια.

Βγήκαμε από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, μετά από 8 χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, είχαμε τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε μία Νέα Οικονομική Πολιτική, σε σχέση με όσα ήμασταν υποχρεωμένοι να έχουμε τα προηγούμενα χρόνια.

Η οικονομία έχει επιστρέψει, για 3η συνεχόμενη χρονιά, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει, όχι απλά τη δυνατότητα να βγαίνουμε στις αγορές, την πρόσβαση στις αγορές, αλλά έχουμε εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε.

Έχουμε καταφέρει με δυο λόγια να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο, όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους του προγράμματος, αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ.

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε όλοι μας και πρώτος από όλους εγώ, ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος τα χρόνια της κρίσης, που όπως είπα αρχικά δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας.

Πιστεύουμε όμως ότι τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται.

Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους.

Όταν αναλάβαμε το 2015, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια.

Είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας, κάποιοι το είχαν ονομάσει και σχέδιο αριστερής παρένθεσης. Όχι μόνο δε πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει, πέρα από την έξοδο από τα μνημόνια, έχουμε καταφέρει κάτι εντυπωσιακό, ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία.

Πάνω από 31 δισεκατομμύρια ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας, βεβαίως, που έχουμε πλέον εξασφαλίσει να δανειζόμαστε –όπως είπα- με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές χρήματος.

Από αυτό το απόθεμα ρευστότητας, τα μισά περίπου χρήματα είναι το λεγόμενο μαξιλάρι ασφάλειας του ESM, ενώ τα υπόλοιπα είναι χρήματα από τους κόπους του ελληνικού λαού τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Αυτούς τους κόπους του ελληνικού λαού, προφανώς και δεν σκοπεύουμε να τους ξοδέψουμε αλόγιστα, δεξιά και αριστερά. Αλλά δεν σκοπεύουμε να τους αφήσουμε να λιμνάζουν, να τους αφήσουμε ανεκμετάλλευτους.

Σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο μέλλον του ελληνικού λαού, να τους επενδύσουμε στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, λοιπόν, ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δις ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.


Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή, αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους τόκους, διότι δανειζόμαστε φτηνότερα για να αποπληρώσουμε ένα δάνειο με πολύ ακριβότερο επιτόκιο.

Τα υπόλοιπα 11,5 περίπου δις ευρώ σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε για να διασφαλίσουμε την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Σήμερα έδωσα εντολή και ανοίξαμε έναν ειδικό λογαριασμό, έναν escrow account, στον οποίο λογαριασμό θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,550 δις ευρώ.

Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών μας για τα επόμενα 3 χρόνια, δηλαδή 2020, 2021, 2022.

Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή στο 3,5%.

Αλλά, την ίδια στιγμή, αυτή η ενέργεια μας δίνει τον δημοσιονομικό χώρο, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ, πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται.

Η εκτίμησή μου είναι ότι το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα σας ανακοινώσουμε σήμερα, θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022, ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων.

Ωστόσο, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα έχουμε αυτό το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτό τον ειδικό λογαριασμό.

Με δυο λόγια, θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς να παραβιάζουμε ούτε κατά ένα ευρώ τη Συμφωνία με τους εταίρους μας, τους στόχους της Συμφωνίας με τους εταίρους μας για πρωτογενή πλεονάσματα έως 3,5% έως το 2022, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή να τους σχεδιάσουμε για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ.

Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για μια ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης, θα τονώσει την οικονομία, αλλά θα δώσει και αυτό που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό –το είπα από την αρχή- θα δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα, τα οφέλη από αυτή την αναπτυξιακή πορεία, την πορεία ανάκαμψης, να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς.

Θα γνωρίζετε ότι πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα οικονομικά μεγέθη για το 2018, ενώ καταθέσαμε και τις προβλέψεις μας για την περίοδο 2019 -2022. Για άλλη μια φορά και το 2018 τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενομένων.

Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία που έχουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και με βάση τις προβλέψεις μας για την επόμενη τριετία, διαμορφώνεται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019 για το τρέχον έτος, για το 2019, ύψους 1,14 δις ευρώ. Για το 2020, επιπλέον του 1% του ΑΕΠ για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, διαμορφώνεται ένας χώρος 800 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον 800 εκατ. ευρώ, συν την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. Ενώ για το 2021, ένας επιπλέον χώρος 1,220 δις ευρώ, ενώ για το 2022, 2,330 δις ευρώ.

Σε αυτό τον χώρο, λοιπόν, που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση –όπως είπα- την έως τώρα εμπειρία θα είναι ακόμη μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς, ερχόμαστε να προσθέσουμε σε αυτό τον συνολικό χώρο της επόμενης τριετίας, ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο, από το 2020 και μετά.

Με δυο λόγια διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης, αρχής γενομένης από το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το 2019, ο επιπλέον χώρος προκύπτει ανεξαρτήτως των όσων ήδη περιέγραψα για τον ειδικό λογαριασμό, και προκύπτει από τα υφιστάμενα δεδομένα της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτόν, λοιπόν, τον χώρο, το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει και θα σας παρουσιάσω ένα πακέτο θετικών μέτρων, μέτρων ελάφρυνσης, μέτρων φιλοαναπτυξιακών. Το πακέτο λοιπόν χωρίζεται σε δύο μέρη:

Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα

και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Και θέλω να επαναλάβω, για να το κατανοήσουμε αυτό: όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα δεν θα είναι προσωρινό.

Σε ό,τι αφορά το 2019, έχουμε σχεδιάσει ένα πακέτο μέτρων που αφορούν κυρίως το καλάθι των νοικοκυριών, αφορούν την παραγωγή, αφορούν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και φυσικά τη στήριξη αυτών που «πλήρωσαν το μάρμαρο» της κρίσης ίσως πιο ακριβά από όλους τους άλλους, δηλαδή τους συνταξιούχους.


Προτείνουμε, λοιπόν και εφαρμόζουμε άμεσα:
Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

Τη μετάταξη, επίσης, όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13%. Μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση απόδοση, τόσο στους καταναλωτές, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μαγαζάτορες, αλλά και στα νοικοκυριά, καθώς όλα τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ από το 24% θα πάνε στο 13%. Τα μέτρα αυτά έχουν προϋπολογιστεί να έχουν ένα συνολικό κόστος, από τώρα που θα ξεκινήσουν, τον Μάιο δηλαδή, μόλις μας επιτρέψει ο κύριος Μητσοτάκης να ξαναξεκινήσει η Βουλή μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, μόλις λοιπόν νομοθετηθούν, από τον Μάιο θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται άμεσα. Συνολικό κόστος για τους μήνες αυτούς, τους 6 περίπου μήνες, είναι 260 εκατομμύρια.

Επίσης, μειώνουμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια, σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο από τον συντελεστή του 13% που είναι σήμερα, στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%. Αυτό, βεβαίως, το μέτρο αφορά κάθε νοικοκυριό που πληρώνει ΔΕΗ ή φυσικό αέριο, αλλά αφορά και τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν ενέργεια.

Και τέλος, σε ό,τι αφορά το 2019, προχωρούμε άμεσα στην κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, όχι όπως ήταν τα χρόνια τα παλιά, αλλά με βάση τις σημερινές δυνατότητες, αργότερα μπορεί να αυξηθεί, που αντιστοιχεί στο λεγόμενο «δώρο Πάσχα». Δηλαδή στο μισό περίπου της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης. Έχουμε ένα συνολικό κόστος περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Και θα είναι πράγματι μία επιπλέον σύνταξη για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων των χαμηλών συντάξεων, θα μειώνεται όμως αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.
Φαντάζομαι ότι θα έχετε τη δυνατότητα στη συνέχεια της συνέντευξης να σας πούμε επακριβώς πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η κατανομή.

Σε ό,τι αφορά το 2020:
Για το 2020 το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από τον χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου -αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019, που μεταφέρονται στο 2020- 1,3 δισ. ευρώ.

Προχωράμε, λοιπόν, σε μέτρα που αφορούν, θα έλεγα, σε αυτή τη περίπτωση σχεδόν όλους τους πολίτες, το σύνολο των πολιτών, κυρίως, όμως, είναι μέτρα με πολύ έντονο φιλοαναπτυξιακό πρόσημο.

Πρώτα απ’ όλα, προχωρούμε στην κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για την πλειοψηφία των εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και την ριζική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μεγαλύτερα από 20.000 ευρώ. Ένα μέτρο σημαντικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, θα γίνει μηδέν, θα καταργηθεί.

Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, θα γίνει 2%.
Είναι 6,5% για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, θα γίνει 4%.
Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ, θα γίνει 6%.
Το 9% έως 220.000 ευρώ θα γίνει 8%.

Προχωρούμε, επίσης, από 1/1/2020 σε ένα μέτρο με έναν ιδιαίτερα αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφορά τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους. Αφορά την αύξηση του συντελεστή της απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%.

Νέες επενδύσεις, λοιπόν, θα λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους, πέραν της απόσβεσης της σημερινής που είναι το 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής, αναλόγως, βεβαίως, με το πάγιο στοιχείο της επένδυσης.

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, σε όλους τους κλάδους, με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Και, βεβαίως, σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο, υπάρχουν ήδη πολύ θετικές ρυθμίσεις για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Θετικές ρυθμίσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις πολύ σημαντικές, για όσους κάνουν μεγάλες επενδύσεις και προσλαμβάνουν πολλούς εργαζόμενους, πάνω από 100 εργαζόμενους τη χρονιά. Και, βεβαίως, υπάρχει σαν δεδομένο ότι μειώνεται και ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων, ήδη έχει ψηφιστεί, κατά 1% κατ’ έτος. Ο δημοσιονομικός χώρος που διαμορφώνεται το 2021 θα μας επιτρέψει να επισπεύσουμε τη μείωση και το 2021 να είναι ήδη στο 25%. Άρα, οι επενδυτές που σχεδιάζουν να επενδύσουν μεσομακροπρόθεσμα στην ελληνική οικονομία πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν πάρα πολύ σημαντικά κίνητρα από το 2020 και μετά.

Προχωρούμε, επίσης, σε ένα μέτρο από 1/1/2020, που αφορά τους νέους ανθρώπους και τον μεγάλο αγώνα μας στην προσπάθειά μας να επανέλθουμε στην κανονικότητα, μειώνοντας την ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους.

Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε, ότι το πιο σημαντικό μέτρο για τους νέους το έχουμε πάρει ήδη και ήταν η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Όμως, προχωράμε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για τους νέους εργαζόμενους ως 25 ετών, με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.


Ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25%, εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Άρα, λοιπόν, ένας εργοδότης θα ξέρει ότι όταν προσλαμβάνει έναν νέο εργαζόμενο θα έχει κάλυψη 80% των εισφορών μέχρι τα 25, 25% μέχρι σχεδόν τα 30 του χρόνια.

Το μέτρο προφανώς και αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να δώσει και τη δυνατότητα περαιτέρω αυξήσεων στους μισθούς, αλλά σε κάθε περίπτωση ενισχύει τις επιχειρήσεις.

Από 1/1/2020, επίσης, μειώνουμε τον μεσαίο συντελεστή του ΦΠΑ, που σήμερα είναι 13%, στο 11%. Να υπενθυμίσω, ότι σε αυτό τον συντελεστή, το 13%, έχουμε πλέον από τώρα, από τον Μάη του ’19 θα έχουμε την εστίαση, θα έχουμε όλα τα τρόφιμα, έχουμε τα φαρμακευτικά προϊόντα, έχουμε τα ιατρικά μηχανήματα, έχουμε το νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδα, γεωργική παραγωγή, οίκους ευγηρίας. Μια σειρά από υπηρεσίες. Σκοπός μας είναι η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και η τόνωση της κατανάλωσης.

Επίσης, προχωρούμε σε μια σειρά στοχευμένων μέτρων από 1/1/2020, μέτρων που αφορούν τους νησιώτες μας, τα νησιά μας, αλλά και τους κατοίκους ορεινών περιοχών.

Πρώτα απ’ όλα, θεσπίζουμε φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών.

Επαναφέρουμε το μέτρο μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και καταργήθηκε τα μνημονιακά χρόνια. Και προχωράμε, επίσης, σε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ακριτικών περιοχών μας. Να στηρίξουμε τους νησιώτες μας, αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες. Τα μικρά νησιά είναι μία υποχρέωση εθνική και κοινωνική.

Ταυτόχρονα, παίρνουμε μέτρα μείωσης του κόστους για το πετρέλαιο θέρμανσης στις ορεινές περιοχές. Για τις ορεινές ζώνες της χώρας, ζώνες Α και Β, ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά, λόγω υψομέτρου, η ανάγκη θέρμανσης είναι πολύ διαφορετική απ’ όλους εμάς που κατοικούμε στα πεδινά της χώρας.

Επίσης, προχωράμε σε ένα μέτρο στοχευμένο, σε μέτρα στοχευμένα για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Από 1/1/2020, λοιπόν, μειώνουμε τον φόρο των συνεταιρισμών στο 10%, για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου. Και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας, του μοντέλου παραγωγής, στο οποίο εμείς θέλουμε να επενδύσουμε, το συνεταιριστικό μοντέλο.

Και ιδιαίτερα, ένα επιπλέον μέτρο, που αφορά τους συνεταιρισμένους αγρότες, από 1/1/2020 προχωράμε σε έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Και τέλος, από 1/1/2020 προχωράμε σε ένα μέτρο που αφορά τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και έρχεται να συμπληρώσει όλα αυτά τα θετικά μέτρα που πήραμε για την προστασία της α΄ κατοικίας το προηγούμενο διάστημα. Προχωράμε στην έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων, όλων των στεγαστικών δανείων. Είναι στην ουσία η επαναφορά του μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και σκοπό έχει την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών α΄ κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Σας παρουσίασα, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, ένα πακέτο μέτρων στοχευμένων, επεξεργασμένων, σχεδιασμένων εδώ και καιρό, με στόχο να δημιουργήσουμε διατηρήσιμες αναπτυξιακές προοπτικές για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, αλλά και να ελαφρύνουμε άμεσα τους πολλούς. Αυτούς που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα όσα σας είπα είναι το σχέδιό μας, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για την επόμενη τετραετία. Το σχέδιό μας για αυτό που εμείς ονομάζουμε, Ελλάδα των πολλών. Ένα σχέδιο που, επαναλαμβάνω, είχαμε καταρτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό –θα δοθεί ίσως η ευκαιρία και στον υπουργό Οικονομικών να μιλήσει γι’ αυτό- γιατί όλες οι ενέργειές μας όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ενέργειες που έγιναν με σχέδιο και με πολύ δουλειά. Και πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας.

Αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα σε εσάς, παρουσιάζουμε σήμερα στον ελληνικό λαό. Για αυτό το σχέδιο αύριο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης της εθνικής μας αντιπροσωπείας. Και για αυτό το σχέδιο, όμως, στις 26 του Μάη ζητάμε και την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Και φυσικά, την οριστική έγκρισή του να το υλοποιήσουμε στις αρχές του ερχόμενου Οκτώβρη στις εθνικές εκλογές.

Σας ευχαριστώ.
Βεβαίως, μετά θα είμαι στη διάθεσή σας για όποιες ερωτήσεις.


ΚΕΧΑΓΙΑ: Καλησπέρα σας. Κύριε πρωθυπουργέ, σε σχέση με τα μέτρα του 2020 που ανακοινώσατε, τα θετικά μέτρα, ήθελα να ρωτήσω: παρουσιάζετε περίπου ως δεδομένη την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου γι’ αυτό και κοστολογείτε έτσι τα μέτρα, και ήθελα να μας πείτε, εάν γνωρίζετε, κάτι που εμείς οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε, ή εάν έχετε ξεκινήσει ήδη την διαβούλευση με τους θεσμούς, δεδομένης και της σημερινής δήλωσης του επιτρόπου Μοσκοβισί ότι, δεν πρέπει να παγιωθεί η τακτική των υπερπλεονασμάτων στην ελληνική οικονομία. Και μία διευκρίνιση για την κυρία υπουργό: εάν η 13η σύνταξη που είναι μίας μορφής δώρο Πάσχα, θα δίδεται ως δώρο Χριστουγέννων. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, σε σχέση με το αφορολόγητο, είναι γνωστό νομίζω ότι, ήδη, εμείς έχουμε καταθέσει στο λεγόμενο Stability programme, ο αναπληρωτής υπουργός στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, τον σχεδιασμό μας για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου. Με μία έννοια, λοιπόν, είναι σαν να προσπαθεί η αντιπολίτευση να διαρρήξει ανοικτές πόρτες. Το έχουμε ανακοινώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άλλωστε έχουμε και το προηγούμενο της μη μείωσης των συντάξεων. Είναι αστείο, λοιπόν, να προσπαθεί να γίνεται μία μεγάλη κουβέντα για το ζήτημα αυτό. Είναι δεδομένο. Δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό είπα ότι, στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον χώρο που διαμορφώνει το 2020 πέραν του 1% του ΑΕΠ περίπου που αντιστοιχεί στη μη μείωση του αφορολογήτου, δηλαδή πέρα στο 1,8 δις έχουμε επιπρόσθετα 800 εκατομμύρια τα οποία βεβαίως τα κατανέμουμε με βάση τη λογική μας, την πολιτική μας, τον σχεδιασμό μας όπως σας ανέπτυξα πιο πριν.

Τώρα, αυτό που λέτε για τα πλεονάσματα. Κοιτάξτε. Εμείς βρήκαμε πλεονάσματα 4,2% τα οποία τα είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι για το ’18, το ’19, το ’20 αλλά για τα χρόνια εκείνα που η ελληνική οικονομία και όλοι μας βρισκόμαστε σε μία τρομακτική κατάσταση. Θυμάστε, που δεν υπήρχε κανένας ορίζοντας μπροστά εξόδου στις αγορές, αποκατάσταση της κανονικότητας. Αυτά είχαν υπογράψει. Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε αυτό το 3,5%. Κάποιοι είπαν ότι είναι υπερβολικό και δεν θα το πιάσουμε ποτέ. Το καταφέραμε όμως. Όχι καταφέραμε να το πιάσουμε, αλλά να το υπερβούμε για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Και να το υπερβούμε φτιάχνοντας ένα πολύ σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, έναν κουμπαρά, βάσει αυτού του οποίου κουμπαρά σήμερα μπορούμε να σχεδιάσουμε για τα επόμενα χρόνια υπό καλύτερους όρους.

Εγώ θέλω να σας πω κάτι, κυρία Κεχαγιά. Η δική μας η κυβέρνηση και μέσα από τη διαπραγμάτευση και μέσα από τις επιτυχίες που έφερε τα τέσσερα αυτά χρόνια στην υλοποίηση ενός προγράμματος που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση και είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας στην Ευρώπη – δεν έχει πολλά παραδείγματα επιτυχίας η Ευρώπη – η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αποδείξει ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος. Ένας τρίτος δρόμος ανάμεσα στο δρόμο της απόλυτης υποταγής που είδαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ή στο δρόμο της απόλυτης ρήξης που κάποιοι μας προτείνανε, να βγούμε δηλαδή από την Ευρωζώνη και ήταν ο δρόμος ενός συμβιβασμού δύσκολου, αλλά με δυνατότητες και με προοπτική και με μία συνεχή διαπραγμάτευση για ρωγμές προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας που το πετύχαμε – και είχε αποτέλεσμα, μας έβγαλε από τα μνημόνια – αλλά και ένας τρίτος δρόμος, εναλλακτικός δρόμος, αν θέλετε, σε σχέση με τη λογική της απόλυτης σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας ενός δογματικού μονεταρισμού, μίας λογικής ακραίας λιτότητας, αν θέλετε, και από την άλλη μεριά μίας λογικής ελλειμμάτων όπως ήταν παλαιότερα οι ελληνικές κυβερνήσεις. Γιατί μην ξεχνάμε ότι, μπήκαμε στα μνημόνια, επειδή κάποιοι μας είχαν φτάσει στο 15% έλλειμμα το 2009. Άρα λοιπόν, ανάμεσα στο ένα και στο άλλο, υπάρχει και ένας δρόμος συνετός, ένας δρόμος εξορθολογισμού με έγνοια όμως για την προστασίας της κοινωνίας και με έγνοια για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Αυτό το μοντέλο σήμερα ερχόμαστε να εφαρμόσουμε και πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι ένα παράδειγμα για την Ευρώπη, όχι μόνον για την Ελλάδα. Αυτό που προτείνουμε σήμερα, δηλαδή, τη μη παραβίαση της συμφωνίας με βάση τις κατακτήσεις και τις θυσίες μας, αλλά ταυτόχρονα λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αναπτυξιακή πολιτική, είναι ένα μοντέλο για την Ευρώπη. Τηρούμε τους στόχους μας, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Ταυτόχρονα δίνουμε ανάσα και προοπτική στην ελληνική οικονομία και κυρίως στην κοινωνία.

Τώρα, για τις συντάξεις, θα απαντήσει η κυρία Αχτσιόγλου.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε πρωθυπουργέ, σε μεγάλο βαθμό μας πιάσατε στον ύπνο, οπότε θέλουμε και διευκρινιστικές ερωτήσεις. Ο εγγυητικός μηχανισμός ρευστότητας, τα 5,5 δις, θέλουμε να ρωτήσουμε, από ποιο μέρος του αποθεματικού ρευστότητας – που όπως είπατε, εάν δεν κάνω λάθος, 31 δις έχει φτάσει – θα αντλούνται; Είναι από αυτό που έχουν συνεισφέρει οι δανειστές;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαι καθαρός, κύριε Κλαυδιανέ. Όχι. Τα 16 δις που είναι του ESM είναι κλειδωμένα ως ένα μαξιλάρι, το οποίο εν πάση περιπτώσει από την αρχή είχε προβλεφθεί ως ένα μαξιλάρι για να δίνει μία ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Δεν χρειάστηκε, δεν θα χρειαστεί ποτέ. Δεν το πειράζουμε. Αφορά τα χρήματα τα οποία υπάρχουν από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Και, αν επιτρέπεται, τι θα γίνει και μετά το ’20. Μας παρουσιάσατε μέτρα μέχρι το ’20. Μετά;


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, θεωρώ σκόπιμο να κάνουμε έναν σχεδιασμό ο οποίος δεν θα είναι πολύ μακρόχρονος, δεδομένου ότι εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος. Θεωρώ ότι και μέχρι το τέλος του ’19 μπορούμε να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τα μεγέθη. Η ελληνική οικονομία πάει πάρα πολύ καλά. Και με αυτά τα μέτρα θα διαμορφωθεί ένα πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Θα ενισχύσει και την ζήτηση αλλά και την κατανάλωση. Δεν είχε νόημα λοιπόν να παρουσιάσουμε μέτρα για το ’21 και το ’22. Εγώ είπα μόνο ότι, το ’21 υπάρχει ο χώρος και εξαγγέλλουμε από τώρα ότι δεν θα πάει το ’22 στο 25% η φορολογία των επιχειρήσεων από το ’21 και βεβαίως διαμορφώνεται με βάση τους σχεδιασμούς μας τώρα και ένας πολύ σημαντικός χώρος εις ό,τι αφορά το ’22 περίπου ένα δις ευρώ. Να έχετε στο μυαλό σας, τα μέτρα που παρουσιάσαμε είναι μόνιμα και για το ’19 και για το ’20. Μόνιμα σημαίνει ότι μετακυλίονται και στα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό ενώ αυτή τη στιγμή σας παρουσιάζουμε έναν δημοσιονομικό χώρο ο οποίος είναι περίπου 10 δις στην τετραετία ’19, ’20, ’21, ’22, αν αθροίσεις στα χρόνια αυτά τα μόνιμα μέτρα που παίρνουμε 1,1 το ’19 και 1,3 το ’20, αν τα αθροίσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι μειώνεται ο χώρος από χρόνο σε χρόνο. Άρα ουσιαστικά, αυτό το οποίο δεν έχουμε κατανείμει είναι περίπου 400 εκατομμύρια το 2021 και περίπου ένα δισεκατομμύριο το 2022.

Δεν ξέρω, θα δούμε πως θα τα χειριστούμε αυτά τα χρήματα, μπορεί να είναι και περισσότερα εκείνη την περίοδο. Ενδεχομένως να μονιμοποιήσουμε την σύνταξη την 13η, για όλους τους συνταξιούχους και όχι με τον αναδιανεμητικό ρόλο τον οποίο σας παρουσιάσαμε. Ενδεχομένως να έχουμε ένα βοήθημα της Άνοιξης και ένα των Χριστουγέννων. Ενδεχομένως να πάμε σε άλλα μέτρα φιλοεπενδυτικά. Αλλά είναι μία συζήτηση που, νομίζω, δεν έχει νόημα να εξειδικευτεί περαιτέρω αυτή τη στιγμή.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Κύριε πρόεδρε θέλω να πω προφανώς τα μέτρα θα τύχουν θετικής υποδοχής από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Μέτρα όπως για το φυσικό αέριο ή τη ΔΕΗ που αγγίζουν κάθε νοικοκυριό, όμως είναι μέτρα που έρχονται, όχι σε μια ουδέτερη πολιτική περίοδο. Είναι μέτρα που έρχονται λίγο πριν τις εκλογές, υπάρχει χρονική συγκυρία, πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη και ότι εσείς επιχειρείτε με αυτό το πακέτο θετικών μέτρων να αντιστρέψετε πολιτικούς συσχετισμούς που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις και να κερδίσετε, ενδεχομένως την ψήφο του κόσμου με ένα επίδομα, με ένα φιλοδώρημα, μια πολιτική επιδοματική. Πως απαντάτε σε αυτή την εκδοχή και την κριτική;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γι’ αυτό και δεν σας βλέπω όλους χαρούμενους σήμερα, παρότι είναι ευχάριστα τα μέτρα τα οποία προτείναμε. Κοιτάξτε, καταρχάς, σας ευχαριστώ για το ερώτημα διότι είναι ένα ερώτημα το οποίο θα ακουστεί τις επόμενες μέρες και μου δίνετε την ευκαιρία να το απαντήσω. Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι βρισκόμαστε πέντε μήνες, πεντέμισι μήνες πριν από τις εκλογές. Έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου και δημοτικές εκλογές και περιφερειακές εκλογές, δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Κάποιοι μας πιέζανε ότι πρέπει να πάμε σε εθνικές εκλογές, εμείς αποφασίζουμε με σχέδιο να εξαντλήσουμε την τετραετία αλλά δεν είμαστε σε αμιγώς προεκλογικό χρόνο. Είμαστε σε προεκλογικό χρόνο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές αλλά οι εθνικές εκλογές θα γίνουν αρχές του Οκτώβρη του τρέχοντος έτους. Άρα, έχουμε πάνω από πέντε μήνες μπροστά μας, πεντέμισι μήνες. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι τα μέτρα τα οποία αναγγείλαμε έχουν αρχή, μέση και τέλος, ένα σχεδιασμό. Αντιλαμβάνεστε ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει ένα μακρό χρόνο υλοποίησης, δεν έγινε την τελευταία στιγμή και αντιλαμβάνεστε ταυτόχρονα ότι δεν είναι μέτρα εφάπαξ. Θα ίσχυε αυτό το επιχείρημα ενδεχομένως αν δίναμε εφάπαξ ένα επίδομα στους συνταξιούχους με τη λογική που είπατε. Τη λογική πάρτε κάτι τώρα γιατί έρχονται εκλογές. Καταθέτουμε και ψηφίζουμε ένα μόνιμο που θα ακολουθεί και το 19 και το 20 και το 21. Άρα, λοιπόν, καταρρίπτεται και το δεύτερο επιχείρημα. Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι, κοιτάξτε να δείτε, εντάξει, οι εκλογές είναι ένα στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι μέσα στον πολιτικό χρόνο. Συμπίπτει να βρισκόμαστε πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά συμπίπτει αυτός ο πολιτικός χρόνος να έρχεται και να ταυτίζεται με μία περίοδο πλήρους αναγνώρισης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κυβέρνησης. Μια περίοδο που η χώρα έχει αποκτήσει μια εξαιρετικά θετική πρόσβαση στις αγορές χρήματος, αναβαθμίζεται η ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης, έχουμε τον φτηνότερο δανεισμό από ότι είχαμε ποτέ. Αυτά έγιναν τώρα, δεν έγιναν πριν από έξι μήνες και ταυτόχρονα τώρα είχαμε τις ανακοινώσεις της Eurostat για τις αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τις εκτιμήσεις μας για τα επόμενα χρόνια. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι θα πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να καταλάβει ότι κινούμαστε στη βάση ενός σχεδίου και βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία που μας έδωσε τη δυνατότητα να προβούμε σε αυτές τις ανακοινώσεις. Τέλος κ. Τσιγουρή αν όλα αυτά συντείνουν και στο γεγονός ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, να μας συγχωρείτε αλλά είναι και αυτός ένας από τους στόχους μας. Σας ευχαριστώ.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε πρωθυπουργέ αναφερθήκατε σε μόνιμα μέτρα, είπατε για μόνιμη επιστροφή του δώρου Πάσχα για τους συνταξιούχους 13η σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι έκτακτες πρωτοβουλίες όπως τα μερίσματα των Χριστουγέννων ή οι μποναμάδες όπως τους λένε, θα συνεχιστούν, παραμένουν στον σχεδιασμό ή το ένα αποκλείει το άλλο. Γιατί, εάν αποκλείονται τα μερίσματα των Χριστουγέννων, τότε ισχύει ίσως αυτό που είπε ο συνάδελφος πριν ότι, κάποιοι θα πουν ότι δίνετε τώρα το δώρο, γιατί δεν θα προλάβετε με τις εθνικές εκλογές τα Χριστούγεννα.


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι έχει απαντηθεί το ερώτημά σας και από όλα όσα έχω πει ήδη εγώ, αλλά και από όλα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών. Εμείς, επαναλαμβάνω τα λόγια που είπε ο υπουργός των Οικονομικών, ο Ευκλείδης, τα προηγούμενα χρόνια βρισκόμασταν στην ανάγκη να πραγματοποιούμε ένα μέτρο αναδιανομής εκ των υστέρων. Το οποίο δεν είναι ορθολογικό οικονομικά. Θα έπρεπε να προϋπολογίζουμε εκ των προτέρων και να διαμορφώνουμε τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις. Όμως η ελληνική οικονομία δεν ήταν σε μια κατάσταση κανονικότητας, έμπαινε στην κανονικότητα και για πρώτη φορά είχαμε και αυτή τη θετική της υπεραπόδοσης. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πιάνανε τους στόχους, όχι τα 4% ούτε μισό τοις εκατό πλεόνασμα δεν είχαν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε, αποδείξαμε ότι έχουμε αξιοπιστία, εξορθολογήσαμε και εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, πιάσαμε τους στόχους πρώτη, δεύτερη, τρίτη χρονιά. Τώρα είμαστε σε θέση επιστρέφοντας στην κανονικότητα και όντας εκτός μνημονίου να σχεδιάσουμε με ορθολογικό τρόπο για τα επόμενα μας βήματα. Kαι επαναλαμβάνω σχεδιάζουμε με μέτρα μόνιμα και όχι μέτρα εφάπαξ. Δεν δίνουμε μποναμά, καταθέτουμε ένα συνολικό σχεδιασμό για την επόμενη τριετία, τετραετία, ένα σχεδιασμό διατηρήσιμης, αδιάλειπτης αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, στήριξης των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας αλλά και στήριξης των πολλών αυτών που βάλαν πλάτη και δικαιούνται σήμερα μια κάποια ελάφρυνση να τη δουν στην καθημερινότητά τους.

ΠΑΠΠΟΥΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν εκτιμάτε ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Eurogroup και στην Κομισιόν είναι ευνοϊκή ώστε να περάσει αυτός ο σχεδιασμός που μας περιγράψατε; Δηλαδή χαμηλότερα ονομαστικά πλεονάσματα και την εγγύηση αυτών των 5,5 δις και μία διευκρίνηση. Αν δεν κάνω λάθος, και διορθώστε με, οι μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή προϋποθέτουν κάποια συνεννόηση-έγκριση από την Κομισιόν. Αυτό θα γίνει πριν την νομοθέτηση τους, ή είναι συμφωνημένο ήδη;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε το θέμα των συσχετισμών στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρό θέμα, το θέσατε. Και νομίζω ότι οι συσχετισμοί διαμορφώνονται από τους πολίτες στην κάλπη των ευρωεκλογών. Γι αυτό λοιπόν εμείς για άλλη μία φορά λέμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι πολίτες στις ευρωεκλογές να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν ψηφίζουν μόνο για τους συσχετισμούς στην Ελλάδα αλλά και τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ίσως να έχετε ένα δίκιο ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο φίλος του κυρίου Μητσοτάκη, ο κύριος Βέμπερ, ο ποίος είναι βαθιά ανθέλληνας και ο ποίος διατυμπάνιζε ως κεντρικό στόχο δικό του την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2015, ενδεχομένως να δημιουργηθούν συσχετισμοί δυσμενέστεροι των σημερινών συσχετισμών. Όμως, ακούστε, ένα θέμα είναι οι συσχετισμοί και ένα άλλο θέμα είναι ποιος μπορεί να αποδείξει ότι αυτό το ποίο προτείνει έχει την δυνατότητα να το κάνει. Και συνήθως αυτός που έχει την δυνατότητα είναι αυτός που διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Εδώ παρουσιάζουμε τα λεφτά επάνω στο τραπέζι για να το πω απλά. Θυμάμαι τώρα μία πολύ δύσκολη στιγμή κύριε Παππού- τα ζήσατε και εσείς, γιατί είσαστε οικονομικός συντάκτης που παρακολουθείτε από πολύ κοντά τις διαπραγματεύσεις όλα αυτά τα χρόνια- τα δύσκολα χρόνια. Θυμάμαι το 2015 η το 2016 σε δύσκολη αξιολόγηση που το ΔΝΤ, η κυρία Βελκουλέσκου, μας ζητούσε κάτι παράλογο. Και οι δικοί μας διαπραγματευτές έλεγαν μα αυτό είναι παράλογο πως το ζητάτε; Το ζητάμε γιατί τα λεφτά είναι από την από εδώ μεριά του τραπεζιού, μας απάντησε τότε η κυρία Βελκουλέσκου. Τώρα εμείς καταθέτουμε τους κόπους μας, το απόθεμα μας, σε ένα ειδικό λογαριασμό. Αν θέλουν μπορούν να τον πάρουν, αν θέλουν μπορούν να το αφήσουν και να είναι ως εγγύηση για τα επόμενα χρόνια και πάμε σε έναν προγραμματισμό. Δεν παραβιάζουμε την συμφωνία ούτε κατά ένα ευρώ. Άρα λοιπόν δεν θεωρώ ότι είναι ζήτημα συσχετισμών και όπως σας είπα πρωτύτερα οι συσχετισμοί παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση κλίματος που αφορά την πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια. μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΩΤΗΣ: Αναφερθήκατε πολλές φορές στους συνταξιούχους που έχουν υποστεί τέτοια μείωση στο εισόδημά τους τα προηγούμενα χρόνια. Πράγματι οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις μειώσεις, έχουν και μία σειρά άλλων διεκδικήσεων για τα αναδρομικά, τα οποία διεκδικούν, με στόχο, τουλάχιστον, να βελτιώσουν λίγο περισσότερο τη ζωή τους. Δίνετε τώρα, βέβαια, εσείς κάποια πράγματα. Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά, εκεί τι σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εάν τεθεί, θα κληθούμε να δώσουμε απαντήσεις. Αλλά για να τεθεί, πρέπει να έχουμε τις αποφάσεις τις δικαστικές. Εάν και εφόσον υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, θα πράξουμε αυτό το οποίο θα μας ορίσει ο νόμος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και άρα δεν θα βρεθώ στη θέση να σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα.

ΜΑΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, είπατε νωρίτερα -είναι και γνωστό- ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα το 3,5% ισχύει μέχρι το 2022, το ξέρουμε. Είπε, όμως, ο κύριος Τσακαλώτος κάποια στιγμή ότι στην ώρα τους, όταν έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπάρχει τέτοια συζήτηση για μείωση πλεονασμάτων ή έχει κλείσει το θέμα τελείως;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε. Νομίζω ότι ο υπουργός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στη δική μας πρωτοβουλία, η οποία δεν υπόσχεται, αλλά κάνει πράξη «λιγότερη λιτότητα», χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία, αξιοποιώντας τις κατακτήσεις της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. Και από την άλλη μεριά, στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υπόσχεται να παραβιάσει τη συμφωνία, έναντι, με αντίδωρο αντιλαϊκά μέτρα. Διότι αυτό πρέπει να το επισημάνουμε. Αυτό που υπόσχεται ο κύριος Μητσοτάκης, είναι ότι θα δεχθούν οι εταίροι να μειωθεί, να παραβιαστεί η συμφωνία, όχι βεβαίως έναντι καταβολής χρημάτων που αποτελούν τα αποτελέσματα των κόπων του ελληνικού λαού, αλλά έναντι αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που τις ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι οι εμμονές, νεοφιλελεύθερες εμμονές του ΔΝΤ, που είναι και απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα. Αυτή την αντιπαραβολή έκανε ο Ευκλείδης ο Τσακαλώτος. Άρα, λοιπόν, επαναλαμβάνω ότι εμείς, τούτη την ώρα, δεν ερχόμαστε να παραβιάσουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας. Ερχόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα λιγότερης λιτότητας, περισσότερης επέκτασης της οικονομίας, διότι αυτή τη δυνατότητα μας τη δίνουν ήδη τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας έως σήμερα. Δεν υποσχόμαστε, αλλά ερχόμαστε με δεδομένα τα οποία τα βάζουμε πάνω στο τραπέζι.

ΤΕΡΖΗΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, ο κύριος Μητσοτάκης είχε πει πριν από λίγες ημέρες ότι θα ήταν λαϊκισμός να δοθεί σήμερα μια 13η σύνταξη -εσείς δίνετε τη μισή- γιατί κάτι τέτοιο έλεγε ότι δεν θα αντέχει η οικονομία. Εσείς δίνετε τη μισή. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική περί λαϊκισμού;


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε. Για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων δεν είναι η μισή, είναι ολόκληρη. Μέχρι 600 ευρώ είναι το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων ή κάνω λάθος; Αλλά, κοιτάξτε, μέχρι να έρθουν τα μνημόνια θα πρέπει να θυμόμαστε, μέχρι το 2010, ότι υπήρχαν 14 συντάξεις. Μία ολόκληρη τα Χριστούγεννα, μία μισή το Πάσχα και άλλη μία μισή ως επίδομα αδείας το καλοκαίρι. Αντιλαμβανόμαστε ότι η καταστροφή την οποία υπέστη η ελληνική οικονομία ήταν τόσο μεγάλη -χάσαμε 25% του ΑΕΠ μας μέσα σε τρία χρόνια, 2010, 2011, 2012. Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε ξαναφέρει τη χώρα στο 2009. Και σας είπα αρχικά ότι έχω πλήρη επίγνωση, ότι πολλοί συμπολίτες μας περνάνε δύσκολα, έχουν δυσκολίες. Ήταν 28% η ανεργία όταν αναλάβαμε, την πήγαμε 18%, αλλά υπάρχει ακόμα 18%, που είναι άνεργοι. Και πολλοί συνταξιούχοι τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα. Εμείς λέμε ένα πράγμα: ότι βγήκαμε από τον γκρεμό, βγήκαμε σε ξέφωτο, όπου η οικονομία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, υπάρχουν προϋποθέσεις, επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Σιγά-σιγά ό,τι μπορούμε και όσο χώρο έχουμε με δικαιοσύνη θα τον διανείμουμε στους πολλούς. Και ήρθε η ώρα, λέμε, οι πολλοί να αρχίσουν να δρέπουν καρπούς από τα επιτεύγματα της οικονομίας. Άρα, λοιπόν, αυτή η σύνταξη η 13η, η ανοιξιάτικη σύνταξη, η ιδιότυπη 13η , διότι έχει μία αντίστροφη κατανομή, είναι αυτό που σήμερα μπορεί η ελληνική οικονομία, με τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει. Τώρα, για τον λαϊκισμό, εντάξει. Ξέρετε, δεν θα ήθελα σήμερα -θα έχω την ευκαιρία φαντάζομαι και στη Βουλή, προεκλογική περίοδος είναι, θα αντιπαρατεθώ με τον κύριο Μητσοτάκη- δεν θα ήθελα, όμως, σήμερα να απαντήσω σε αυτά τα επιχειρήματα. Για εμάς δεν είναι λαϊκισμός το να έχουν τη δυνατότητα αυτοί που έκαναν θυσίες, να πάρουν πίσω ένα μέρος αυτών των θυσιών που έκαναν. Αυτό είναι υποχρέωση κοινωνική. Και πρέπει να είναι μία ευαισθησία που θα έπρεπε όλοι να την έχουμε. Φαίνεται ότι δεν έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτούς τους ανθρώπους ο κύριος Μητσοτάκης. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα, επαναλαμβάνω, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση σήμερα.

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τα μέτρα οπωσδήποτε είναι θετικά για την πλειονότητα του κόσμου, αυτό το οποίο δεν ακούσαμε -και υπήρχε μια ατμόσφαιρα αν θέλετε- για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και για τη μείωση στην κλίμακα της φορολογίας. Δεν ξέρω αν υπάρχει ο σχεδιασμός για το μέλλον. Επίσης, το δεύτερο σκέλος είναι, πώς θεωρείτε ότι θα αντιδράσουν οι αγορές σε όλα αυτά τα μέτρα. Ξέρουμε ότι οι αγορές είναι σκληρές, όταν ανακοινώνονται συνήθως παροχές από κυβερνήσεις. Και πότε είναι ο σχεδιασμός για να βγούμε ξανά στις αγορές.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Ρογκάκο, σας παρακολουθώ εκεί στον ΑΝΤ1. Μακάρι να μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε όλα, αλλά νομίζω ότι ήδη έχουμε δώσει ένα πακέτο μέτρων, που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Κάναμε μία επιλογή με βάση τις δυνατότητες που είχαμε. Παρουσιάσαμε μέτρα που αφορούν σχεδόν όλους τους τομείς, όλους τους κλάδους, όλους τους επαγγελματίες. Καλύπτουν και κοινωνικές αδικίες, δίνουν ανάσα. Επιλέξαμε μέτρα φιλοαναπτυξιακά. Από το 2020 και μετά, όλη η ατζέντα είναι φιλοαναπτυξιακή, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι αυτό θα εκτιμηθεί θετικά και από τους επενδυτές και από τις αγορές. Νομίζω ότι τα μέτρα που ανακοινώσαμε έχουν μια πολύ συγκεκριμένη οικονομική λογική. Είναι ορθολογικά μέτρα και, υπό αυτή την έννοια, εκτιμώ ότι η αντίδραση θα είναι θετική. Αλλά, μιας και τις αγορές τις ξέρει λίγο καλύτερα, γιατί μιλάει μαζί τους, με τους εκπροσώπους τους, το τελευταίο διάστημα αρκετά ο υπουργός των Οικονομικών, ας σας απαντήσει στα ειδικότερα ερωτήματά σας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Μετά από αυτά τα μέτρα που ανακοινώσατε και ενόψει της συζήτησης στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και επειδή είμαστε δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, αν ελπίζετε ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί πλέον στα μείζονα, όπως είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού, ή θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα κότερα ή τις αψάδες ενός υπουργού, ή οτιδήποτε άλλο που ακούμε τελευταία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικόλα δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν είναι εγώ αυτός που σχεδιάζω την επικοινωνιακή στρατηγική και την καμπάνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγώ μπορώ να σας απαντήσω σε σχέση με αυτό με το οποίο θα επικεντρωθούμε εμείς. Εμείς θα μιλήσουμε με επιχειρήματα, θέλουμε να κουβεντιάσουμε τα μεγάλα, τα μείζονα ζητήματα. Το μέλλον της Ευρώπης είναι πάρα πολύ κρίσιμο, θεωρώ ότι οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, είναι κρίσιμες εκλογές. Οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα, που μέσα στην Ευρώπη έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά κρίσιμα θέματα, στα οποία θα έπρεπε να γίνεται ο πολιτικός διάλογος το τελευταίο διάστημα. Οι πολίτες όμως μπορούν να κρίνουν. Και νομίζω το τί επιλέγει ο καθένας να αναδείξει ως ατζέντα συζήτησης είναι υπό την κρίση των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση εγώ θέλω να επαναλάβω ότι εμάς μας ενδιαφέρει να θέσουμε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την στρατηγική μας για την ζωή των πολλών. Και αυτά τα ποία ανακοινώσαμε σήμερα αφορούν τους πολλούς με αυτήν την έννοια.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μας είπατε ότι τα μέτρα για το 2019 θα ψηφιστούν μέσα στον Μάιο, δεν μας είπατε όμως πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα για το 2020. Εγώ θα ήθελα να μου πείτε συγκεκριμένα, γιατί προφανώς αυτό εξαρτάται και από το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Δηλαδή αν θα γίνουν τον Ιούνιο ή αν θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Πότε δηλαδή σκοπεύετε να τα φέρετε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Καλογεροπούλου νομίζω ότι ήμουν σαφής σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Δύο φορές στην παρέμβαση μου είπα πρώτον ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο με την στενή της έννοια, είμαστε 5,5 μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, άρα προσδιόρισα τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, αλλά και στο κλείσιμο της εισαγωγικής μου παρέμβασης, είπα ότι ζητάμε γι αυτό το σχέδιο που σήμερα παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού στις 26 Μαΐου, αλλά και την οριστική έγκριση του λαού για να την εφαρμόσουμε στο σύνολο του που θα έρθει στις αρχές Οκτώβρη του 2019.

ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ: Διευκρινιστικά προς τον κύριο Τσίπρα σε σχέση με αυτό το 1% επιπλέον από το 2020 μέχρι και το 2022, εάν πιάνετε τους στόχους αυτό το 1% μπορεί να επιστρέψει στην οικονομία και με ποιόν τρόπο αν μπορεί;


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν ναι, είναι προφανές. Αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Δεσμεύονται σε έναν ειδικό λογαριασμό, έναντι των υποχρεώσεων που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας για την επόμενη τριετία. Υποχρεώσεων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη τριετία, διότι μετά το 2022 πέφτουν τα πλεονάσματα. Άρα λοιπόν, εάν για παράδειγμα, την πρώτη χρονιά το 2020, δεν χρειαστεί να αξιοποιήσουμε κάποια χρήματα από αυτά, ή αξιοποιηθούν λιγότερα, πολύ λιγότερα από 1%, τα χρήματα αυτά αθροίζονται την επόμενη χρονιά και μπορούν να αξιοποιηθούνε είτε….

ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ: … με μόνιμα μέτρα πάλι;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:… είτε με μόνιμα μέτρα, είτε με άλλες επιλογές οι οποίες θα κληθούμε εκείνη την στιγμή –εμείς έχουμε απόλυτη πεποίθηση ότι εμείς πάλι θα κληθούμε- άρα θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Μην έχετε καμία ανησυχία.

ΚΑΔΔΑ: Γεια σας. Καδδά από capital. Μια τεχνική πρώτα ερώτηση. Το μαξιλάρι αυτό των 5,5 δις ευρώ εθνικολογιστικά ανήκει στα έτη που δημιουργήθηκε, δηλαδή 2016-2018. Πώς τεχνικά θα μπορέσετε να το δώσετε είτε για να καλύψετε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε ως παροχές, αν τα καταφέρετε να το καλύψετε, τα έτη 2020-2022. Επιπλέον, ακούσαμε πάρα πολλά μέτρα, είναι αλήθεια σήμερα, δεν ακούσαμε για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Πότε σκοπεύετε να βρείτε το περιθώριο και να προχωρήσετε σε ενίσχυσή του; Και επιπλέον υπάρχει η απόφαση του Eurogroup του 2018, η οποία ορίζει ότι από τα χρήματα του ESM ένα μέρος μπορεί να δοθεί και για επενδύσεις. Δεν ενεργοποιήθηκε αυτή η απόφαση σε αυτή τη δόση, αν θα γίνει αυτό στο μέλλον. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα νομίζω ότι στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας έχει δοθεί με πολύ αναλυτικό τρόπο η απάντηση και εισηγητικά και σε άλλες ερωτήσεις. Εγώ απλά, για να βοηθήσω τη σκέψη σας, να σας θυμίσω μιας και είστε στο οικονομικό ρεπορτάζ και τα γνωρίζετε πολύ καλά, παλαιότερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε κάνει μία πρόταση όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων. Και είχε πει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 5 δις, για να μειώσουμε τα πλεονάσματα στο 2%. Ευτυχώς, δεν προχωρήσαμε στο να ξεπουλήσουμε τα πάντα, αλλά έχουμε προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, αλλά όχι σε μια διαδικασία ό,τι υπάρχει να φύγει. Βρήκαμε τα χρήματα αυτά όχι από ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά τα βρήκαμε τα χρήματα αυτά –επαναλαμβάνω- από την υπεραπόδοση της οικονομίας και από τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι, λοιπόν, αντίστοιχης λογικής η πρόταση την οποία σήμερα καταθέτουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, πρέπει να ομολογήσω ότι ερχόμενος εδώ έπαθα ένα vertigo. Είδα μπλε πινακίδα, είδα σύνθημα «Η ώρα των πολλών». Λέω έκανα λάθος. Ήρθα σε συνέντευξη Μητσοτάκη. Εδώ και καιρό ο Μητσοτάκης φωνάζει, να πούμε και για το θέμα «η Ελλάδα των πολλών και όχι των Πολάδηκων». Το έχετε ακούσει φαντάζομαι το σύνθημα. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι: Πόσο σίγουρος είστε ότι θα κερδίσετε τις εκλογές; Γιατί και ο κύριος Τσακαλώτος μίλησε για δύο τετραετίες. Εσείς μιλήσατε για το πρόγραμμα το οποίο θα είναι μετά τις αρχές Οκτωβρίου, μετά τις εκλογές στις αρχές του Οκτωβρίου. Και τρίτον. Τα θετικά αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί το 2017 τι θα γίνουν;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χασαπόπουλε, θα μου επιτρέψετε, γιατί σας γνωρίζω χρόνια και έχουμε μια συμπάθεια. Το vertigo το έχετε καιρό τώρα. Από τότε που αγόρασε την εφημερίδα σας ο κύριος Μαρινάκης. Και μια εφημερίδα η οποία ήταν πάντοτε αντιδεξιά και στον δημοκρατικό χώρο, σήμερα έχει ένα μένος εναντίον της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνθημά μας, πάντως, αυτό είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τα συνθήματά μας δεν θα μας τα κλέψουν. Άλλα μπορεί να μας κλέβουν, αλλά τα συνθήματά όχι. Κοιτάξτε. Σε ό,τι αφορά την ουσία του ερωτήματός σας. Στις μέρες μας οι εκλογές είναι μια διαδικασία η οποία πάντοτε είχε βέβαια πολύ έντονα χαρακτηριστικά, αλλά νομίζω, κυρίως μετά την περίοδο των μνημονίων όπου και τώρα επανερχόμαστε στην κανονικότητα, υπήρχε μία –αν θέλετε- μετατόπιση της διαχωριστικής γραμμής, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που δηλώνει αναποφάσιστο, ψηφίζει με βάση την απόφαση που θα πάρει την τελευταία στιγμή. Άρα, λοιπόν, το ποιος θα κερδίσει ή ποιος δεν θα κερδίσει, κατά την άποψή μου κάνουν λάθος όσοι σχεδιάζουν με βάση την εικόνα των δημοσκοπήσεων. Και σε ό,τι με αφορά, είμαι αποφασισμένος να μην κάνω πολιτική ως Πρωθυπουργός στα κρίσιμα μεγάλα θέματα εθνικά -και η οικονομία είναι εθνικό, όπως και στα άλλα θέματα τα εθνικά πήρα δύσκολες αποφάσεις- με βάση τις δημοσκοπήσεις ή με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας αν κάνεις κάτι σωστό για τη χώρα, σωστό για την κοινωνία, σωστό για την οικονομία, αυτό θα κριθεί θετικά από τον ελληνικό λαό. Πιστεύω λοιπόν και δίνουμε τη μάχη, θα δώσουμε τη μάχη τον Οκτώβρη για να έχουμε μια νέα τετραετία. Ακριβώς γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο. Γιατί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 δεν κυβερνούσαμε με το δικό μας σχέδιο. Ήμασταν σε ένα σχέδιο εξαναγκασμού με βάση τον συμβιβασμό τον αναγκαστικό που κάναμε το καλοκαίρι του 2015. Τώρα σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, θα είδατε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών ήδη υλοποιείται. Στη ΔΕΘ -γι’ αυτό προσέχω, δεν λέω για νέα πολιτική οικονομική που τώρα έρχεται- εμβαθύνουμε στη νέα οικονομική πολιτική γιατί την εξαγγείλαμε στη ΔΕΘ, που για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια εξαγγέλθηκαν θετικά μέτρα για την οικονομία, ύψους περίπου ενός δις ευρώ. Και υλοποιήθηκαν όλα. Έγιναν νόμος του κράτους όλες μου οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, του Σεπτέμβρη. Άρα, λοιπόν, τα θετικά μέτρα ήδη δρομολογούνται και φυσικά θα τα δείτε στον προϋπολογισμό του 2020, όταν έρθει η ώρα να κατατεθεί στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ θερμά όλους και όλες για την παρουσία σας και για τον διάλογο που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε.