GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η συνέντευξη του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, στον Αθανάσιο Τσακνάκη, μέλος της συντακτικής επιτροπής του θρακικού περιοδικού «Ενδοχώρα» και της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.Μ.-Θ.

Έξι, περίπου, μήνες μετά τον πανηγυρικό εορτασμό γιά την συμπλήρωση 30 χρόνων κυκλοφορίας τού θρακικού περιοδικού «Ενδοχώρα», μία εκδή...


Έξι, περίπου, μήνες μετά τον πανηγυρικό εορτασμό γιά την συμπλήρωση 30 χρόνων κυκλοφορίας τού θρακικού περιοδικού «Ενδοχώρα», μία εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Ξάνθη και τιμήθηκε από την παρουσία τού Δημάρχου Ξάνθης, κυρίου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, τον επισκεφθήκαμε στο γραφείο του και μας παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη.

Κύριε Δήμαρχε, πόσο διαφέρει ο χαρακτήρας σας, ως ανθρώπου, από τον αντίστοιχο, ως Δημάρχου;
Λοιπόν, κοιτάξτε, όπως δεν συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο, γιά το σπίτι μου και την οικογένειά μου, έτσι δεν συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο και γιά την πόλη μου, τον Δήμο μου. Όπως στην ζωή, έτσι και στην πολιτική, οφείλουμε να είμαστε οι πράξεις μας και όχι τα λόγια μας. Και εγώ έχω έμπρακτα αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, ότι προτιμώ τα έργα και τις πράξεις, και όχι τα λόγια. Ενδεχομένως η πολιτική να κάνει τους ανθρώπους να το θεωρούν αυτό μειονέκτημα γιά έναν πολιτικό, αλλά όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην εντιμότητα και στην ειλικρίνεια και ότι μόνον με σκληρή δουλειά μπορούμε να κερδίσουμε όσα μας αξίζουν, και όχι με ανέξοδες υποσχέσεις.


Είναι η τρίτη φορά που θητεύετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: την πρώτη ως νομαρχιακός σύμβουλος και Αντινομάρχης Ξάνθης, αργότερα ως δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος τού Δημοτικού Συμβουλίου και σήμερα ως Δήμαρχος. Τι εντυπώσεις αποκομίσατε από την πρόσφατη πενταετία;

Αναμφίβολα αυτή η θητεία έχει πολλές διαφορές από τις προηγούμενες. Χαρακτηρίζεται από τις πάρα πολλές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον «Κλεισθένη», από την γιγάντια γραφειοκρατία, τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, τις αλλαγές κριτηρίων, τις επανειλημμένες αλλαγές στις προδιαγραφές των έργων, αλλά και στις τιμές των υλικών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην περίοδο 2014 και 2015 άλλαξε τρεις φορές η νομοθεσία που ορίζει τις προδιαγραφές ασφάλειας γιά τις παιδικές χαρές. Αφετέρου, το πλαίσιο δράσης είναι διαφορετικό, πιό δύσκολο και πιό απαιτητικό. Οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες αυξήθηκαν, οι προτεραιότητες τής κοινωνίας και τού Δήμου μας άλλαξαν. Ήρθαμε αντιμέτωποι με την οικονομική δυστοκία που κλυδωνίζει την χώρα, με μνημόνια, capital controls, ενστάσεις μεταξύ των αναδόχων, δικαστικές διαμάχες, μηνύσεις, ασφαλιστικά μέτρα, μικροσκοπιμότητες και τόσα άλλα. Παρ’ όλ’ αυτά κατορθώσαμε, με πολλή δουλειά, υπομονή και επιμονή, να προχωρήσει ο Δήμος μας μπροστά.

Θα δηλώνατε ικανοποιημένος, σήμερα, από τους σχεδιασμούς και τις συνεργασίες σας με το Δημοτικό Συμβούλιο;

Από την αρχή τής θητείας μας ο σχεδιασμός ήταν και παραμένει σταθερά ο ίδιος. Στόχος μας ήταν και είναι η αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που έχει η περιοχή μας και οι άνθρωποί της, προς όφελος τής κοινωνίας και τού τόπου. Μέλημά μας παραμένει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, να αντιμετωπίσουμε με βιώσιμες λύσεις τα ζητήματα καθημερινότητας που ταλανίζουν τον Δήμο μας, να ανοίξουμε νέους δρόμους μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία, γιά ένα καλύτερο αύριο. Ωστόσο, οφείλαμε επίσης να ολοκληρώσουμε όλα τα σημαντικά που είχαν δρομολογηθεί κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υποδομών, αλλά και να υλοποιήσουμε νέες, απαραίτητες παρεμβάσεις και έργα, που εντάξαμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα τού Δήμου, τον στρατηγικό, δηλαδή, σχεδιασμό που εκπονήσαμε από την πρώτη κιόλας μέρα τής θητείας μας. Δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη, ανεξαρτήτως τού συνδυασμού όπου ανήκουμε. Χρειάζεται, λοιπόν, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συνεχή παρουσία, γνώση και έντιμη στάση γιά το καλό τής πόλης μας.

«Η ισχύς εν τη ενώσει», λέγεται. Πόσο ενωμένος είναι τελικά ο συνδυασμός σας;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Γιά εμάς ένας είναι ο συνδυασμός: ο Δήμος Ξάνθης. Από τους πολίτες τού Δήμου μας αντλούμε δύναμη, σε αυτούς δίνουμε λογαριασμό και σε αυτούς ανταποδίδουμε, με έργα και πράξεις, την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Και αυτός ο συνδυασμός όχι μόνο είναι ενωμένος, αλλά και κατά 80% ανανεωμένος, θα έλεγα, από νέα πρόσωπα που προέρχονται από άλλους συνδυασμούς, αλλά και νέους ανθρώπους που γιά πρώτη φορά θέλουν να προσφέρουν στην πόλη τους.

Έχετε συνεργασθεί επαρκώς και με την αντιπολίτευση;

Κατά καιρούς, ως Δημοτική Αρχή, συνεργαστήκαμε και με δημοτικούς συμβούλους τής αντιπολίτευσης, όχι με τους συνδυασμούς τους, αλλά με τους συμβούλους που έβλεπαν το καλό τής πόλης, κάτι το οποίο μερικές φορές, τολμώ να πω, δεν ήταν εφικτό με τους συμβούλους τής συμπολίτευσης, γι’ αυτό και τους απομακρύναμε από τον συνδυασμό μας, όσο επώδυνο και αν είναι αυτό, και επιλέξαμε την ανανέωσή του, με τους καλύτερους από τους παλιούς και τους καλύτερους από τους νέους. Καταρτίσαμε έναν συνδυασμό συνέπειας κ’ ένα ψηφοδέλτιο νίκης, που συνδυάζει την πείρα με την πυρά, καθώς στελεχώνεται από ανθρώπους δοκιμασμένους στα κοινά, αλλά και πολλούς νέους, με γνώσεις και όρεξη γιά δουλειά και προσφορά στον τόπο μας. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε με νέα ώθηση, πιό γρήγορα, πιό αποφασιστικά, πιό αποτελεσματικά. Γι’ αυτό ζητάμε από τους συνδημότες μας να μας εμπιστευθούν ξανά. Γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζει αυτή η πόλη.

Κύριε Δημαρχόπουλε, σε ποιό βαθμό ο παράγοντας «πολιτικό κόστος» επηρεάζει τις αποφάσεις σας κατά την άσκηση των καθηκόντων σας;

Ακούστε, επιλέγω στην ζωή μου να ακολουθώ τις αρχές μου και να τηρώ τις δεσμεύσεις μου με αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον των συμπολιτών μου και τού τόπου μου. Επιλέγω να γίνω ίσως δυσάρεστος σε λίγους, ώστε να αποδειχθώ χρήσιμος στους πολλούς. Ομολογουμένως, ποτέ δεν με ενδιέφερε το «πολιτικό κόστος». Είναι ευνόητο ότι, αν με ενδιέφερε, ούτε σε ρήξεις θα προέβαινα, ούτε σε ανατροπές. Οι εποχές αλλάζουν, οφείλουμε κ’ εμείς να αφήσουμε στο παρελθόν όσα και όσους επιμένουν να υπηρετούν τις παλαιωμένες νοοτροπίες, τον τυχοδιωκτισμό, την εντυπωσιοθηρία ή τις ιδιοτελείς μικροσκοπιμότητες. Η κοινωνία αυτές τις στείρες τακτικές τις κατακεραυνώνει και τις πετά στο καναβάτσο. Το ίδιο και εμείς, καθώς δεν ταιριάζουν στο δικό μας όραμα γιά τον Δήμο μας.

Ποιά πραγματικότητα συνοδεύει τον δικό σας Δήμο σχετικά με την υιοθέτηση νέων ενεργειακών τεχνολογιών;

Εργαστήκαμε εντατικά, τρία χρόνια, γιά να δώσουμε οριστική λύση στο ζήτημα τού φωτισμού στον Δήμο μας και να εξασφαλίσουμε αξιοσημείωτα οφέλη γιά τους δημότες, τόσο σε επίπεδο βελτίωσης τής καθημερινότητάς τους, όσο και μέσω τής ανταποδοτικότητας από τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50%. Παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες, έχουμε ήδη ολοκληρώσει, σε πέντε περιοχές τής Ξάνθης, την αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED, που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας έως 70%, καθώς και ποιοτική και ποσοτική βελτίωση τού οδοφωτισμού. Σήμερα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω: αντικαθιστούμε περισσότερα από 7.500 φωτιστικά με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες LED, εντός τής πόλεως και σε όλους τους οικισμούς. Τα αποτελέσματα από την χρήση φωτιστικών LED θα είναι ορατά και μετρήσιμα. Γιά δέκα ολόκληρα χρόνια δεν θα βλέπουμε σβησμένη λάμπα, οπότε δεν θα αλλάζουμε λάμπες, θα φωτιστούν οι γειτονιές και τα χωριά μας, δεν θα πληρώσουμε ούτε μισό ευρώ και, όπως δεσμεύτηκα, μειώνονται στο μισό τα δημοτικά τέλη.


Ποιά είναι, λοιπόν, η σχέση τού Δήμου Ξάνθης με τις νέες τεχνολογίες; Είναι η Ξάνθη, σήμερα, μία όντως «έξυπνη» πόλη;

Η τεχνολογία κάνει άλματα και εμείς την ακολουθούμε γιά να βάλουμε τον Δήμο μας, με αξιώσεις, στον δρόμο τού αύριο. Πραγματικότητα γιά τον Δήμο μας είναι η χρήση τριών οικολογικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, των eco cars, τα οποία έχουν τεθεί στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, γιά την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους. Γεγονός, ακόμη, είναι οι ψηφιακές δράσεις που αναπτύσσουμε, όπως η επέκταση, μέσω τού προγράμματος WIFI4EU, τού ασύρματου δικτύου τού Δήμου μας, εξασφαλίζοντας έτσι δωρεάν σύνδεση Wi-Fi σε αρκετά σημεία τού κέντρου τής πόλης και στους οικισμούς μας, αλλά και η διασύνδεση τού Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου τού Δήμου Ξάνθης με το ακαδημαϊκό δίκτυο Eduroam. Πραγματικότητα, επιπλέον, είναι τα βραβεία Smart City, που αποσπάσαμε δύο φορές γιά την διεύρυνση τής συμμετοχής των δημοτών στην λειτουργία τής πόλης. Ταυτόχρονα, η Ξάνθη κέρδισε με το σπαθί της την ένταξή της στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», όπως και την διάκρισή της γιά το καλύτερο «διαδραστικό με τους πολίτες» site Δήμου στην Ελλάδα. Καίριας σημασίας, επίσης, είναι η εφαρμογή «Βελτιώνω την Πόλη μου», στην οποία μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί περισσότερα από 1.200 αιτήματα πολιτών, τα οποία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, επιλύθηκαν.

Η Ξάνθη μπορεί να αναγνωρισθεί και ως μία καθαρή πόλη;

Ο τομέας τής καθαριότητας είναι υψηλή προτεραιότητά μας. Επενδύουμε και φροντίζουμε καθημερινά την καθαριότητα τής πόλης δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις που απελευθερώνουν δημόσιο χώρο, εξοικονομούν πόρους, διασφαλίζουν ένα καθαρό, υγιές και πολιτισμένο περιβάλλον και βελτιώνουν την εικόνα τού Δήμου μας. Συνοπτικά αναφέρω ότι ανανεώσαμε τον στόλο τής Υπηρεσίας Καθαριότητας και εκσυγχρονίσαμε την διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Τοποθετήσαμε 23 υπόγειους κάδους στο κέντρο τής Ξάνθης δίνοντας βιώσιμη λύση στην υπερσυσσώρευση απορριμμάτων κ’ ενισχύοντας το αισθητικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα τής πόλης. Τοποθετήσαμε μπλε κάδους ανακύκλωσης και, πλέον, η ανακύκλωση αποτελεί μία προσφιλή πρακτική στην Ξάνθη, η οποία εφαρμόστηκε γιά πρώτη φορά στην δική μας θητεία και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Δρομολογούμε, επίσης, την εγκατάσταση των καφέ κάδων γιά την συγκέντρωση οργανικών αποβλήτων και υπολειμμάτων τροφίμων. Ήδη ο Δήμος έχει παραλάβει τους καφέ κάδους και, τον επόμενο μήνα, τους αναπτύσσει και προχωρά στην αποκομιδή σε τέσσερα ρεύματα, στην πηγή. Δεν λέμε ότι έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θα επιθυμούσαμε, αλλά έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ας περάσουμε και στο περίφημο Δημοτικό Κολυμβητήριο. Ποιά είναι η πρόσφατη «ιστορία» του;

Ήταν ένας βασικός στόχος μας, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Η νομιμοποίηση και η αποκατάσταση τού Κολυμβητηρίου, σύμφωνα με τους όρους που έθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είναι πλέον πραγματικότητα. Η Ξάνθη αποκτά ένα σύγχρονο Δημοτικό Κολυμβητήριο, καθόλα νόμιμο, λειτουργικότερο και ασφαλέστερο, αλλά προπάντων ένα Κολυμβητήριο που δεν θα κλείσει ποτέ ξανά και γιά κανέναν λόγο. Τα συνεργεία τής ανάδοχης εταιρείας πραγματοποιούν ήδη τις προβλεπόμενες επεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τού κτιρίου. Σε εξέλιξη, επίσης, είναι η επόμενη φάση, που αφορά τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων τού Κολυμβητηρίου, που διασφαλίζουν την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

Διαπιστώνονται, όμως, και κάποιες χρονικές καθυστερήσεις…

Βέβαια. Ο αγώνας δρόμου, γιά να φτάσουμε έως εδώ, ήταν επίπονος και χρονοβόρος. Όμως, με ευθύνη, συνέπεια και σθένος, όχι μόνο καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις πολλές, απαιτούμενες, νόμιμες διαδικασίες και την γραφειοκρατία, αλλά και την δυσπιστία κάποιων. Ήταν ίσως το πιό δύσκολο εγχείρημα, χρειάστηκαν περισσότερες από 20 ενέργειες, αποφάσεις και άδειες γιά να φτάσουμε σήμερα στον στόχο, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση και την απρόσκοπτη λειτουργία του. Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας προχωράμε σταθερά, δίνοντας οριστική λύση σε ένα ζήτημα, το οποίο απασχόλησε γιά πολλά χρόνια, όχι μόνο τους συμπολίτες μας, αλλά και τους πολίτες ολόκληρου τού νομού μας, τους αθλητικούς συλλόγους, μεμονωμένους πολίτες, αθλητές, παιδιά, ΑμεΑ, καθώς και όσους αναζητούν την ευεργετική δράση τού νερού γιά υδροφυσικοθεραπεία, θεραπευτική κολύμβηση και άλλα.


Ας αγγίξουμε και το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τι θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουν οι συνδημότες σας;

Γιά το ζήτημα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο, ακόμη κι αν δεν μας αρέσει, οφείλουμε να το τηρούμε και να το εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα. Λειτουργούμε το Γραφείο Αδέσποτων Ζώων τού Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με ιδιώτη κτηνίατρο, το οποίο πραγματοποιεί καθημερινά όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση, ενώ έχουμε μέχρι σήμερα υλοποιήσει περισσότερες από 240 υιοθεσίες αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμενο γιά εμάς είναι να μην ανακοπεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που εφαρμόζουμε ως Δήμος, και γιά τον σκοπό αυτό διαθέτουμε, κάθε χρόνο, ποσό πλέον των 150.000 ευρώ. Ενισχύσαμε, επίσης, την συγκεκριμένη υπηρεσία τού Δήμου εξοπλίζοντάς την με καινούργια οχήματα και μέσα. Αξιολογώντας την κατάσταση, προχωρήσαμε στην δραστικότερη λύση. Στην κατασκευή τού σύγχρονου Δημοτικού Κυνοκομείου, όπου θα λειτουργεί και ιατρείο ζώων, στοχεύοντας σε ένα οργανωμένο, με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, σύστημα περίθαλψης των τετράποδων. Είμαι ικανοποιημένος, σήμερα, που το έργο αυτό βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και η ολοκλήρωσή του θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα τής περιοχής.

Και πόσο μακρινός είναι ο ορίζοντας υλοποίησής του;

Κοιτάξτε, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και εμείς ποτέ δεν δηλώσαμε θαυματοποιοί. Δουλεύουμε με αυταπάρνηση και επιμονή προσπαθώντας να υλοποιήσουμε έργα ανάπτυξης γιά το κοινό καλό, που να αντέχουν στον χρόνο και στην κριτική. Ο αγώνας μας είναι διαρκής. Δίνουμε μία μάχη με τις προκλήσεις τής εποχής κ’ εργαζόμαστε σκληρά, με προσήλωση στον στόχο, γιά να κάνουμε πράξη όσα προγραμματίζουμε. Και ο στόχος επιτυγχάνεται. Γι’ αυτό είμαστε ικανοποιημένοι.

Σε ποιούς άλλους τομείς επικεντρωθήκατε κατά την διάρκεια τής θητείας σας; Με ποιά επιπλέον παρακαταθήκη διεκδικείτε εκ νέου την ψήφο των συνδημοτών σας;

Η πόλη αλλάζει από άκρη σε άκρη. Αξιοποιούμε σήμερα περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, ενώ έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί έργα αξίας πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, από ίδιους πόρους. Υλοποιήσαμε σειρά έργων και παρεμβάσεων, απαραίτητων γιά τον Δήμο και την κοινωνία μας. Ασφαλτοστρώσεις, επισκευές πεζοδρομίων, αναπλάσεις πλατειών, διαμόρφωση χώρων πρασίνου, αποκαταστάσεις αθλητικών χώρων και κτιρίων, κατασκευή επτά σύγχρονων παιδικών χαρών, που πληρούν τις προδιαγραφές, και δρομολόγηση νέων, αποκατάσταση και αναβάθμιση 18 και πλέον σχολικών μονάδων, αποκατάσταση και επαναλειτουργία τού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Ξεριά, που αποδίδει σήμερα στην ΔΕΥΑΞ περισσότερα από 350.000 ευρώ ετησίως, γιά να μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια των προηγούμενων περιόδων, ενώ σε εξέλιξη είναι τρία έργα 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, γιά την διασφάλιση τής ποιότητας τού πόσιμου νερού. Ταυτόχρονα, στραφήκαμε στην τουριστική προοπτική των ορεινών οικισμών, με τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» που τοποθετούν τον Δήμο Ξάνθης στον χάρτη τού περιπατητικού τουρισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εξασφαλίσαμε, με παρεμβάσεις μας, την αύξηση τού αριθμού των φιλοξενουμένων νηπίων σε υφιστάμενους παιδικούς σταθμούς, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, δημιουργήσαμε το ΚΕΠ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και επικεντρωθήκαμε σε παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία, ιδιαίτερα ατόμων περιορισμένης κινητικότητας, όπως η δημιουργία οδηγών όδευσης τυφλών, η σηματοδότηση θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ και η κατασκευή ραμπών. Περισσότεροι από 8.000 πολίτες τού Δήμου Ξάνθης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επισιτιστικής και υλικής βοήθειας τού ΤΕΒΑ – ΚΕΑ.

Οι επικριτές σας, ωστόσο, αν και αναγνωρίζουν την εντιμότητά σας στην διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων, σας καταλογίζουν αδράνεια και αναβλητικότητα. Τι θα τους απαντούσατε;

Πολλές φορές έχω επαναλάβει ότι ο ισχυρισμός, πως υπάρχει «αδρανές» αποθεματικό στο ταμείο, είναι ανακριβής. Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος μας δεν συγκαταλέγεται στους «κόκκινους», υπερχρεωμένους Δήμους, αλλά στους υγιής και νοικοκυρεμένους. Εξυπηρετεί και τα δάνειά του και καλύπτει τις υποχρεώσεις του. Μπορούμε σήμερα, με βεβαιότητα, να λέμε ότι ο Δήμος μας είναι από τους πιό ορθολογικά διαχειριζόμενους. Είναι ανακρίβεια, όμως, να λέμε ότι ο Δήμος Ξάνθης έχει πλεονάσματα που δεν τα αξιοποιεί. Και σας εξηγώ γιατί. Ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι, ετησίως οφείλει να συντάσσει τον προϋπολογισμό του γιά την επόμενη χρονιά. Προϋπολογίζει, δηλαδή, τα έσοδα και τα έξοδά του. Όταν σε μία χρονική περίοδο τού έτους εμφανίζεται να έχει, γιά παράδειγμα, δέκα εκατομμύρια στο ταμείο του, αυτό το ποσό δεν είναι περίσσευμα. Είναι μέρος των χρημάτων που απαιτούνται γιά την εκτέλεση τού προϋπολογισμού, αλλά απαιτούνται ακόμα 40 εκατομμύρια ευρώ γιά την τρέχουσα ετήσια χρήση. Είναι χρήματα που δεσμεύονται, γιά παράδειγμα, γιά την κατασκευή ήδη δημοπρατημένων έργων ή χρήματα γιά τις ανελαστικές δαπάνες ή μισθοδοσίες και τα λοιπά. Συνεπώς, είναι μύθος ότι υπάρχουν χρήματα, τα οποία μένουν αναξιοποίητα.

Τι έχετε κατά νου γιά την ενδεχόμενη δεύτερη θητεία σας; Δεν θα μας ενδιέφερε η απαρίθμηση έργων, αλλά κυρίως η μέθοδος, ο τρόπος με τον οποίο θα επιτύχετε τον στόχο σας.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ζήλο γιά να ολοκληρώσουμε όσα έχουμε σχεδιάσει. Το πρόγραμμά μας δεν έχει ορίζοντα μίας θητείας. Δεν αφήνουμε στην μέση τίποτα. Πορευόμαστε σύμφωνα με τους πυλώνες δράσης που έχει ανάγκη η πόλη. Με αποτελεσματικές παρεμβάσεις, όπου είναι απαραίτητο, καινοτόμες πρωτοβουλίες, πρακτικές λύσεις και «έξυπνες» δράσεις που μπορούν με χαμηλό κόστος να έχουν θετικά αποτελέσματα. Με καθαρές κουβέντες, συνέπεια και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δίπλα στους πολίτες, μαζί με τους πολίτες, γιά να πετύχουμε το καλύτερο γιά τον τόπο μας. Ξέρουμε ότι μας περιμένει πολλή δουλειά, γιατί ο «Δήμος Πρότυπο» απαιτεί ακούραστους εργάτες, με τα μανίκια σηκωμένα και με καθαρή ματιά. Όλοι μαζί δουλεύουμε γι’ αυτόν τον στόχο. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο και τους πολίτες του. Γιατί εμείς εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε και η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας είναι να μείνουν και τα παιδιά μας εδώ. Αλλά να διαβιούν σε ένα περιβάλλον σύγχρονο, φιλικό, ανθρώπινο. Σε ένα περιβάλλον γιά το οποίο θα μας ζηλεύουν οι επισκέπτες φίλοι μας. Άλλωστε, η ίδια η Ξάνθη διαφέρει από τις άλλες πόλεις. Έχει χαρακτήρα και έχει και ταυτότητα, την οποία είναι σαφές ότι πάνω από όλα την διαμορφώνουν η ιστορία της και οι άνθρωποί της.

Έμειναν περίπου 10 ημέρες γιά τις εκλογές. Λέτε «συνεχίζουμε…» και «προχωράμε μπροστά…». Ποιό είναι τελικά το κίνητρό σας;

Όλα αυτά τα χρόνια προτίμησα τον τίμιο και ανηφορικό δρόμο τής μεθοδικής και επίπονης προσπάθειας, τής διαφάνειας και τής συνέπειας. Συνεχίζουμε, διότι δεν θα διακυβεύσουμε όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Έχουμε την πολύτιμη γνώση και πείρα, την θέληση, την όρεξη, τις καινοτόμες ιδέες και τον στρατηγικό σχεδιασμό, το όραμα και την ικανότητα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό γιά το καλό τού τόπου μας και τής κοινωνίας μας. Δεσμεύομαι να συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, όπου πορευτήκαμε μαζί. Στο δρόμο τής συνέπειας, τής διαφάνειας και τής σκληρής δουλειάς, που φέρνουν ανάπτυξη, που κάνουν τις ζωές μας καλύτερες.

Σας ευχαριστώ πολύ γιά τον χρόνο σας. Καλή επιτυχία στην προσεχή αναμέτρηση.

Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλή δύναμη και χρόνια πολλά στην «Ενδοχώρα».