GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σ. Γιαννακίδης για τις εκλογές στην ΑΜΘ: «Ερωτήματα για υποψήφιους και ψηφοφόρους»

Μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την περιοχή της ΑΜΘ και σχετίζονται με την επικείμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση έθιξε στη διάρκεια...


Μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την περιοχή της ΑΜΘ και σχετίζονται με την επικείμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση έθιξε στη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, θέτοντας ουσιαστικά τα διλήμματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν υποψήφιοι και ψηφοφόροι.

Το δίλημμα των εκλογών και το αποτύπωμα της κυβέρνησης
«Το πολιτικό ερώτημα και δίλημμα που θέτουμε σε όλες τις δυνάμεις για αυτές τις εκλογές είναι με ποιες δυνάμεις επιλέγουν να συστρατευτούν: Το θέτουμε προς το χώρο του ΚΙΝΑΛ και της σοσιαλδημοκρατίας ευρύτερα, αν δηλαδή επιλέγουν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου και να πορευτούμε αφήνοντας οριστικά πίσω μας τις μνημονιακές πολιτικές στις οποίες θέλει να μας επιστρέψει η ΝΔ – ιδιαίτερα προς την αγκαλιά του ΔΝΤ – ή αν αυτές οι δυνάμεις θα συστρατευτούν με τη ΝΔ του Άδωνι και του Βορίδη».

Όπως είπε, υπάρχει ένα ορατό αποτύπωμα για την περιοχή καθώς «ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με κάθε Δήμαρχο και κάθε Περιφερειάρχη, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Για παράδειγμα ο Δήμος Αβδήρων, πολύ μικρότερος σε μέγεθος από το Δήμο Ξάνθης, έχει ενταγμένα έργα άνω των 8 εκατ. ευρώ, μόνο στο Φιλόδημο ενώ ο Δήμος Ξάνθης έχει αφήσει ανεκμετάλλευτο, ένα εργαλείο που όλοι οι Δήμαρχοι έχουν παραδεχτεί ότι είναι πολύτιμο».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης τα Προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομίας για την αυτοδιοίκηση δεν απαιτούν ιδιαίτερες σχέσεις με την κυβέρνηση, αρκεί το ενδιαφέρον και η προετοιμασία των ΟΤΑ προκειμένου να εγκριθούν οι δράσεις. Παράλληλα, επεσήμανε τον κομβικό ρόλο που παίζουν τα στελέχη της διοίκησης καθώς εκτίμησε ότι, για παράδειγμα στα Άβδηρα, πέρα από τη θέληση της πολιτικής ηγεσίας να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δίνει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι υπάρχει ένα αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό που φροντίζει για την προετοιμασία και ωρίμανση των αναγκαίων προτάσεων, κάτι που φαίνεται ότι δεν συναντάται στο Δήμο Ξάνθης. Όπως εκτιμά «… είτε είναι πολιτική βούληση να μην γίνει κανένα έργο, είτε είναι ανικανότητα διοίκησης, διαχείρισης και συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Μάλιστα σημείωσε ότι «ως η κυβέρνηση που έχει αυξήσει ιδιαίτερα τους πόρους για τους Δήμους και έχει αλλάξει την αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο από το 1 προς 5 (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) στο 1 προς 1, το ερώτημα που απευθύνεται προς τους υποψήφιους Δημάρχους είναι αν συμφωνούν με τη θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναφορά της αναλογίας 1 προς 5, αν συμφωνούν εν τέλει με το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα που παρουσιάζει η ΝΔ».

Για την ατζέντα των ευρωεκλογών
Τοποθετούμενος για τη μάχη των ευρωεκλογών αλλά και πώς αυτές σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιό του στο Υπουργείο Οικονομίας, ανέφερε ότι η ακροδεξιά στην Ευρώπη ενισχύθηκε κυρίως με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενώ πρόσθεσε ότι οι ακροδεξιές και υπερσυνητηρικές δυνάμεις της Ευρώπης κινήθηκαν σταθερά αντίθετα στα ελληνικά συμφέροντα. Όπως είπε, η καταπολέμηση αυτών των θέσεων αλλά και η κατεύθυνση των πόρων της ΕΕ για την ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής που ευνοεί την Ελλάδα και το Νότο, θα εξαρτηθεί ιδιαίτερα από τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στις Ευρωεκλογές, όπως και η πορεία της διαπραγμάτευσης της χώρας για τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου, όπου ήδη επιτυγχάνεται αύξηση κατά 8%. «Το δίλημμα που τίθεται στις εκλογές της 26ης Μάη, ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι έχουμε τις υποψηφιότητες δύο δυναμικών νέων γυναικών» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η στήριξη στις υποψηφιότητες της Μαρίας Τζαμπάζη και της Ουφούκ Μουσταφά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κρίσιμη για μια σειρά από λόγους.

Το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης και ο προγραμματικός λόγος της ΝΔ
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει από την κυβέρνηση στη χώρα και στην περιοχή καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός από την Ξάνθη, οι πόροι του ΕΣΠΑ και των Δημόσιων Επενδύσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ έχουν πολλαπλασιαστεί εντυπωσιακά την τελευταία τετραετία και διερωτήθηκε αν η μοναδική απάντηση της ΝΔ στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι fake news και κιτρινισμός.

«Η ΝΔ δεν έχει περιθώριο να αρθρώσει προγραμματικό λόγο και να συγκρουστεί στη βάση επιχειρημάτων, πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων και αυτό που κάνει είναι να καταφεύγει σε μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία αντιπολίτευση». Σημείωσε ότι μεγάλο μέρος του μιντιακού συστήματος, που ελέγχεται κυρίως από τον Β. Μαρινάκη, αντιπολιτεύεται με χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο και ανέφερε ότι ακόμη και οι λόγοι που εκφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχονται περισσότερο από «κοπτοραπτική» δημοσιευμάτων και όχι από πολιτικά στελέχη που έχουν ένα άγχος να παρουσιάσουν στην κοινωνία ένα πιο συγκροτημένο λόγο. «Αυτός είναι ο λόγος που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει με μανία το debate», εκτίμησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.