GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συντάξεις: Δίνουν κουτσουρεμένες υποσχέσεις για τα αναδρομικά

Σε ένα καλοστημένο παιχνίδι εις βάρος των συνταξιούχων, οι οποίοι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ είδαν να μπαίνει στις αποδοχές τους το ένα ψαλ...


Σε ένα καλοστημένο παιχνίδι εις βάρος των συνταξιούχων, οι οποίοι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ είδαν να μπαίνει στις αποδοχές τους το ένα ψαλίδι μετά το άλλο, εξελίσσεται ο χειρισμός από την κυβέρνηση της υπόθεσης των αναδρομικών που διεκδικούν μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις κομμένες συντάξεις και τα δώρα.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και η κατάργηση των δώρων που επιβλήθηκαν το 2012 με τους νόμους 4051 και 4093, δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015. Τότε το ανώτατο δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι για δημοσιονομικούς λόγους η αντισυνταγματικότητα ισχύει από την έκδοση της απόφασης, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί και δεν έχει επιστρέψει τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι για τις ψαλιδισμένες αποδοχές τους και τα κομμένα δώρα.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων που έκριναν παράνομες τις περικοπές σε συντάξεις και αποφάσισαν την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012, δηλαδή στο ύψος που ήταν πριν από την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4051/2012. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν κύριες συντάξεις και επικουρικές και υποχρεώνουν τον ασφαλιστικό φορέα να καταβάλει τα ποσά της μείωσης αναδρομικά. Ωστόσο, παρότι έχουν γίνει δεκτές τέτοιες αγωγές και προσφυγές, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει ενέργειες συμμόρφωσης με τις δικαστικές αυτές αποφάσεις.