GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η μεγάλη νίκη της ΝΔ και το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μόνο θετική μπορεί να είναι για τη Νέα Δημοκρατία η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς το νικηφόρο ρεύμα, που διαφάνηκε μόλι...


Μόνο θετική μπορεί να είναι για τη Νέα Δημοκρατία η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς το νικηφόρο ρεύμα, που διαφάνηκε μόλις έκλεισαν οι κάλπες, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε αλλά και οδήγησε σε διευρυμένο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε διαφορετικά στο στρατηγείο της ΝΔ στην Πειραιώς. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι μόνο η πρώτη εκλογική νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το καλοκαίρι του 2012 αλλά και η νίκη με τη μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφεται σε ευρωεκλογές από την πρώτη διεξαγωγή τους στη χώρα, το 1981.

Τα τελευταία χρόνια, η Νέα Δημοκρατία έχει καταγράψει απανωτές εκλογικές ήττες. Σε εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές, στο δημοψήφισμα το ζοφερό καλοκαίρι του 2015, ακόμα και στην πρόταση στήριξης του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η απόσταση από τις προηγούμενες εκλογικές ήττες μέχρι την προχθεσινή ευρεία νίκη, που αποτέλεσε μάλιστα θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, προκαλώντας την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν ήταν μικρή. Καλύφθηκε όμως με επιτυχία και πολλοί μιλούν για προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζητούσε εκλογές επίμονα εδώ και καιρό.

Ανέλαβε τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του 2016, «κουβαλώντας» τις δύο πρόσφατες εκλογικές ήττες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Χάραξε τη νέα πορεία του κόμματος και έδωσε το στίγμα της μετά Σαμαρά εποχής, με βήματα που μέχρι στιγμής δείχνουν, με πολιτικούς και εκλογικούς όρους, να τον δικαιώνουν.

Η ατμόσφαιρα στην Πειραιώς ήταν εχθές πανηγυρική, καθώς τόσο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και η προκήρυξη των εκλογών είναι κοντά στα όσα πρέσβευε και ζητούσε η Νέα Δημοκρατία. Αξιολογώντας το εύρος της νίκης αλλά και την εκλογική ιστορία στην Ελλάδα, που καταγράφει επανάληψη της νίκης σε ευρωεκλογές με νίκη και σε εθνικές εκλογές, και μάλιστα με διευρυμένη διαφορά, οι άνθρωποι του κόμματος θεωρούν πως είναι κοντά στο να κυβερνήσουν ξανά.

Η συλλογική νίκη αποτελεί και επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χειρίστηκε αποτελεσματικά τα πολιτικά διλήμματα και το διακύβευμα της προεκλογικής περιόδου. Και έτσι οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική πρωτιά, με διαφορά που, σύμφωνα με πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία, ούτε οι πιο αισιόδοξοι του κόμματος δεν περίμεναν. Άλλωστε και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι καμπάνες της ήττας ηχούσαν πριν ανοίξουν οι κάλπες, η εκτίμηση ήταν για διαφορά περίπου στο μισό.

Με «προίκα» το ευρύ 9,5% και την προσωπική δικαίωση του αιτήματος για προσφυγή στις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνεται τώρα στην ανάδειξη στις επικείμενες εθνικές εκλογές των δυνάμεων που κεφαλαιοποίησε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές.

Ο στόχος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτός που δεν έχει ευοδωθεί σε εθνικές εκλογές στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια. Ο τελευταίος που τη γεύτηκε, αν και όχι για πολύ, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου: αυτοδύναμη κυβέρνηση.