GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΟΑΕΕ: Κατά 50% μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μητέρων για 12 μήνες από τη γέννα

Κατά 50% μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μητέρων κατά τον χρόνο απασχόλησης τους μετά τον τοκετό.


Κατά 50% μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μητέρων κατά τον χρόνο απασχόλησης τους μετά τον τοκετό.

Οδηγίες για τις ασφαλιστικές εισφορές των απασχολούμενων συνταξιούχων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα και για τις μητέρες μετά τον τοκετό δίνει απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 9 του ν.4387/2016 οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις του άρθρου 38 του ανωτέρω νόμου.
Συνεπώς, για τα ανωτέρω πρόσωπα οι ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης ύψους 20% επιμερίζονται μεταξύ ασφαλισμένου και αντισυμβαλλόμενων κατά 6,67% και 13,33% αντίστοιχα (σχετική η αριθ. Φ80000/οικ. 5547/248/7.2.2017 εγκύκλιος, ΑΔΑ: ΩΥ1Ο465Θ1Ω-4ΣΜ).

Για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία, πέραν της αναστολής ή περικοπής της σύνταξης, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, οι οποίες βαρύνουν τον ασφαλισμένο και τον εργοδότη αντίστοιχα.

Για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, πέραν της αναστολής ή περικοπής της σύνταξης, για τους συνταξιούχους ηλικίας έως 55 ετών καταβάλλονται οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ για συνταξιούχους ηλικίας άνω των 55 ετών καταβάλλονται οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

Η ανωτέρω ρύθμιση για καταβολή προσαυξημένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών αφορά αποκλειστικά απασχολούμενους συνταξιούχους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχολούνται.

Παράλληλα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 141 παρ. 2 του ν.3655/2008, οι εισφορές του κλάδου κύριας σύνταξης με τις οποίες βαρύνονται οι γυναίκες ασφαλισμένες πρώην φορέων κύριας ασφάλισης μειώνονται κατά 50% κατά το δωδεκάμηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα τοκετού.

Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά τόσο μισθωτούς όσο και μη μισθωτούς, ως εκ τούτου εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις γυναικών που υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 39 παρ. 9 του ν.4387/2016, όπως ισχύει, δεδομένου ότι ασφαλιστικά αντιμετωπίζονται όπως οι μισθωτοί ασφαλισμένοι.