GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Διευκρινίσεις για το Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων

Διευκρινίσεις σχετικά με το Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων παρέχει απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγ...


Διευκρινίσεις σχετικά με το Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων παρέχει απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τηρεί το Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων, στο οποίο καταχωρούνται τα απολύτως αναγκαία, βάσει της αρχής της αναλογικότητας, στοιχεία που σχετίζονται με την αναδοχή ανηλίκων.
Συγκεκριμένα, στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων εισάγονται και συλλέγονται από τους φορείς εποπτείας, κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο, τα εξής στοιχεία:

– Το ονοματεπώνυμο του ανηλίκου, τα διαθέσιμα για την ταυτοποίησή του στοιχεία, όπως ημερομηνία γέννησης, φύλο, ιθαγένεια, καθώς και η κατάσταση της υγείας του, εφόσον τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας για την αναγραφή αρχής.

– Το ονοματεπώνυμο των φυσικών γονέων του ανηλίκου, των φυσικών αδελφών του, ενός συγγενή εξ αίματος έως τρίτου βαθμού, του ασκούντος τη γονική μέριμνα του ανηλίκου ή την επιμέλειά του ή του επιτρόπου που έχει οριστεί, καθώς και η κατάσταση της υγείας των φυσικών γονέων, το επάγγελμα, η κατοικία και τα διαθέσιμα για την ταυτοποίησή τους στοιχεία, όπως ημερομηνία γέννησης, φύλο, ιθαγένεια, εφόσον αυτά βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας για την αναγραφή αρχής. Για τα ασυνόδευτα ανήλικα, καταγράφεται οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο προκύπτει κάποιο στοιχείο της ταυτότητάς τους, της ηλικίας ή της καταγωγής τους, εφόσον αυτό βρίσκεται στη διάθεση της αρμόδιας για την αναγραφή αρχής.

– Η αίτηση ή η κύρια παρέμβαση που ασκούνται, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1532 ΑΚ, με αίτημα την ανάθεση της πραγματικής φροντίδας του τέκνου ή της επιμέλειάς του ολικά ή μερικά σε τρίτον ή το διορισμό επιτρόπου, το αρμόδιο δικαστήριο, καθώς και η ημερομηνία της δικασίμου.

– Η αίτηση ενδιαφέροντος και τα συνημμένα σε αυτήν δικαιολογητικά.

– Η βεβαίωση ολοκλήρωσης και θετικής έκβασης της κοινωνικής έρευνας για τον έλεγχο καταλληλότητας από την κοινωνική υπηρεσία του φορέα εποπτείας.

– Τα στοιχεία του αρμόδιου φορέα εποπτείας του άρθρου 13 του ν. 4538/2018.

– Η κοινωνική έκθεση της παραγράφου 4 του άρθρου 10 και της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ν. 4538/2018.

– Για τα ορφανά, η ληξιαρχική πράξη θανάτου των γονέων και η βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ότι η επιμέλεια του τέκνου δεν έχει ανατεθεί σε άλλο φυσικό πρόσωπο, για τα τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών, αντίγραφο της αίτησης του φυσικού γονέα.

– Για τα εγκαταλελειμμένα και από τους δύο γονείς ή έκθετα ή κακοποιημένα ή παραμελημένα τέκνα, οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο αρμόδιου οργάνου από το οποίο να προκύπτει το γεγονός της εγκατάλειψης ή έκθεσης ή κακοποίησης ή παραμέλησης του ανηλίκου.

– Η απόφαση που κηρύσσει την αναδοχή ή η εισαγγελική διάταξη που διατάσσει ως προσωρινό μέτρο την αναδοχή ή η σύμβαση με τους αναδόχους γονείς, η έγκριση της καταλληλότητας των αναδόχων γονέων και η πιστοποίηση εκπαίδευσης των αναδόχων γονέων.

– Η δικαστική απόφαση που επιβάλλει την αναδοχή ως αναμορφωτικό ή θεραπευτικό μέτρο ή της διάταξης ανακριτή που επιβάλλει την αναδοχή ως περιοριστικό όρο ή της εισαγγελικής διάταξης που επιβάλλει την αναδοχή ή η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θέτει τον ανήλικο υπό διοικητική επιμέλεια, για τις περιπτώσεις αναδοχής του άρθρου 18 του ν. 4538/2018.

– Η αναφορά της αποδοχής ή παραίτησης εκ μέρους των αναδόχων γονέων της τακτικής οικονομικής ενίσχυσης. Σε περίπτωση αποδοχής της οικονομικής ενίσχυσης, καταχωρείται και η κατηγορία της εγκεκριμένης τακτικής οικονομικής ενίσχυσης, μεταξύ αυτών που ισχύουν.

– Ο προσδιορισμός της μορφής της αναδοχής σε σχέση με τους ανάδοχους γονείς, συγγενική, επαγγελματική ή άλλη, εφόσον κάποια από αυτές υλοποιείται.

– Ο προσδιορισμός των εξατομικευμένων αναγκών φροντίδας και αποκατάστασης του ανηλίκου που τοποθετείται σε αναδόχους γονείς.

– Η καταγραφή των σημαντικών αλλαγών που πραγματοποιούνται σχετικά με τον ανήλικο που έχει τοποθετεί για φροντίδα και τους αναδόχους γονείς, όπως η διακοπή αναδοχής, η αλλαγή αναδόχων γονέων, η αλλαγή της σύνθεσης ή της κατοικίας των αναδόχων γονέων, η επιστροφή στη βιολογική οικογένεια ή σε συγγενείς του και η υιοθεσία.

– Η εισαγωγή σε Μονάδα Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ή η τοποθέτηση σε άλλο πρόγραμμα προστατευμένης φροντίδας, η εμφάνιση αναπηρίας ή σημαντικού προβλήματος υγείας που απαιτεί ειδική φροντίδα ή αποκατάσταση και αλλαγή κατηγορίας οικονομικής ενίσχυσης και τους λόγους αυτών, όπου απαιτείται.

– Η καταγραφή της εκτίμησης της κατάστασης του ανηλίκου που είχε τοποθετηθεί για φροντίδα σε ανάδοχο γονέα, κατά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του και τα περαιτέρω μέτρα προστασίας και φροντίδας που απαιτούνται.

Όπως επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση, το ανάδοχο τέκνο, μετά την ενηλικίωσή του, έχει το δικαίωμα πληροφόρησης αναφορικά με τα στοιχεία που τηρούνται στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων και το αφορούν, ιδίως ως προς τα στοιχεία που προσδιορίζουν την αστική ταυτότητα των φυσικών γονέων του. Το δικαίωμα πληροφόρησης ασκείται με την υποβολή σχετικής αίτησης από το ανάδοχο ενήλικο τέκνο προς τον υπεύθυνο επεξεργασίας του μητρώου ή το νόμιμο αναπληρωτή του. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει την υποχρέωση χορήγησης στον αιτούντα αντιγράφου των στοιχείων που τηρούνται στο μητρώο εντός ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, εφόσον το ανάδοχο τέκνο έχει αποδεδειγμένα λάβει την κατάλληλη συμβουλευτική.