GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επενδυτική φτώχεια στη Βόρεια Ελλάδα

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος


Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Η θεαματική επίσκεψη του κυρίου Τσίπρα στα Σκόπια με συνοδεία γνωστών επενδυτών και στελεχών επιχειρήσεων ήταν οικονομικά άστοχη.

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός ήταν ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει να μετριάσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών γιατί θα υπάρξουν σοβαρά οικονομικά ανταλλάγματα.

Άλλο τα εθνικά άλλο τα οικονομικά
Το πρώτο λάθος εκτίμησης που έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν ότι συνέδεσε τον πληγωμένο πατριωτισμό και τις εθνικές ανησυχίες με κάποιου είδους οικονομικά οφέλη.

Είναι άλλο η διαχείριση των εθνικών θεμάτων και άλλο οι οικονομικοί υπολογισμοί.

Αυτό φαίνεται και από το παρελθόν των σχέσεων Αθήνας-Σκοπίων εφόσον υπήρξαν περίοδοι όπου συνδυάζονταν η δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με τις πολύ κακές πολιτικές σχέσεις.

Το δεύτερο λάθος εκτίμησης που κάνει ο κ. Τσίπρας έχει σχέση με τις ανάγκες της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας. Σε αυτή τη φάση το ζητούμενο δεν είναι τόσο το «πάμε Δυτικά Βαλκάνια» όσο να υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα για τη δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής και πολλών θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Επενδυτικό έλλειμμα
Η Ελλάδα έχει τεράστιο επενδυτικό έλλειμμα. Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε ετήσια βάση αναλογούν στο 11% του ΑΕΠ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την ευρωζώνη είναι 20% του ΑΕΠ. Θα πρέπει δηλαδή να υπερδιπλασιάσουμε τις επενδύσεις μας για να καλύψουμε τη χαμένη απόσταση από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί.

Το επενδυτικό έλλειμμα είναι μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα όπου συνδυάζονται η φορολογική ισοπέδωση των επιχειρήσεων και η επενδυτική καχεξία με τις ευκαιρίες που προσφέρει η γειτονική Βουλγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ.

Παρατηρείται λοιπόν μαζική μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία για φορολογικούς αλλά και παραγωγικούς λόγους ενώ μεγάλοι Έλληνες επενδυτές προτιμούν να επενδύουν στη Βουλγαρία παρά να κάνουν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας δεν χρειάζεται μια «μικρή Βουλγαρία» στα Σκόπια αλλά νέες επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Έχει αποδειχθεί άλλωστε πως όσο χειρότερα πηγαίνει η ελληνική οικονομία τόσο περιορίζεται η οικονομική διείσδυσή της στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά στα Σκόπια.

Χαρακτηριστική η πολιτική των ελληνικών τραπεζών οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας μετά την κρίση του 2015 και προσπαθούν να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους πουλώντας, βάσει προγράμματος, τις θυγατρικές τους στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεν μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής διείσδυσης στην περιοχή σε μια περίοδο αποχώρησης των ελληνικών τραπεζών από αυτήν και μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις

Το θέμα δεν είναι να μετατοπίζουμε εταιρείες και επενδύσεις από τη Βόρεια Ελλάδα στη Βουλγαρία ενδεχομένως και στα Σκόπια, αλλά να στηρίξουμε την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας για να γίνει στη συνέχεια περισσότερο εξωστρεφής. Διαφορετικά θα αναζητούμε τόσο τους επενδυτές όσο και τις θέσεις εργασίας στις γειτονικές χώρες.

Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, αντιμετώπιση των διοικητικών δυσλειτουργιών και αντικινήτρων, βελτίωση της χρηματοδότησης, βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού πλαισίου για να στηρίξουμε την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.