GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



«Άνοιξε» η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Σε παραγωγική λειτουργία έθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την εφαρμογή υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ...

Σε παραγωγική λειτουργία έθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την εφαρμογή υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ από την υπηρεσία αυτή οι φορολογούμενοι θα δύνανται να υποβάλλουν την αρχική εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2015 και μετά ή την τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα ίδια έτη, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή/και το έντυπο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Θα μπορούν ακόμη να δουν και να εκτυπώσουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα / πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για τα οικονομικά έτη 2003 και μετά.

Μια σημαντική αλλαγή της φετινής χρονιάς είναι ότι από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής δίδεται η δυνατότητα στους συζύγους να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι ενώ ένα ζευγάρι, κάνει κοινή φορολογική δήλωση, ο καθένας, μπορεί να έχει, εφόσον το επιθυμεί, δικό του ξεχωριστό εκκαθαριστικό.

Προϋπόθεση αυτού είναι τουλάχιστον ο ένας εκ των συζύγων να έχει προβεί σε ανέκκλητη δήλωση- γνωστοποίηση της επιλογής του για υποβολή χωριστής δήλωσης, στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο διαδικτυακό τόπο www.aade.gr μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Η γνωστοποίηση αυτή αφορά μόνο το τρέχον έτος και πρέπει να επικαιροποιείται κάθε έτος αν οι σύζυγοι εξακολουθούν να επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις. Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν δύνανται τα εισοδήματα του ενός συζύγου να καλύψουν τα τεκμήρια του άλλου, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν κάθε σύζυγο ατομικά.