GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι φουντουκιές ανθίζουν στην Ξάνθη

Υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις συμβολαιακής καλλιέργειας ακρόδρυων μεταξύ του ιταλικού ομίλου Besana και παραγωγών της Ξάνθης για έκτασ...

Υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις συμβολαιακής καλλιέργειας ακρόδρυων μεταξύ του ιταλικού ομίλου Besana και παραγωγών της Ξάνθης για έκταση πλέον των 800 στρεμμάτων στο πλαίσιο του στρατηγικού ενδιαφέροντος του ομίλου για την καλλιέργεια έως 20.000 στρεμμάτων φουντουκιάς στην ευρύτερη περιοχή σε βάθος πενταετίας, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέα Καμαριανάκη, που πραγματοποιεί επαφές με την εταιρεία και ενημερώνει τους παραγωγούς.

Αισιοδοξεί ότι μέσα στο 2019 οι φυτεύσεις στην Ξάνθη θα ξεπεράσουν τα 1.500 στρέμματα, ενώ οι ενδείξεις από τον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο προσθέτουν 300-500 στρέμματα. Από τους παραγωγούς που προχώρησαν σε συμβόλαια, ελάχιστοι έχουν προηγούμενη καλλιεργητική εμπειρία πάνω στη φουντουκιά, στις περιοχές Σταυρούπολης και Κομνηνών.

Ο κ. Καμαριανάκης αναφέρει ότι η εταιρεία θα συμμετάσχει με περίπτερο στην 5η ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, που θα διεξαχθεί στην Ξάνθη στις 11 Μαΐου, ως μια κίνηση γνωριμίας με τους αγρότες. «Θα είναι παρόντες εκπρόσωποι του ομίλου από την Ιταλία και οι αντιπρόσωποί τους στην Ελλάδα». Ο ίδιος θα βρεθεί σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαΐου στην Ιταλία ως εξωτερικός προσκεκλημένος, με την ιδιότητα του διευθυντή της ΔΑΟΚ.

Τα συμβόλαια που συνάπτει η εταιρεία είναι 13+10 ετών. «Η πρώτη παραγωγή ξεκινάει στην τετραετία, αλλά οι παραγωγοί θα έχουν εισόδημα από την πέμπτη χρονιά. Η καλλιέργεια θα αναπτυχθεί στα πεδινά και τα ημιορεινά του νομού». Σημειώνει ότι η ελάχιστη εγγυημένη τιμή του συμβολαίου είναι τα 2,2 ευρώ/κιλό και «ο παραγωγός πληρώνεται με την εκάστοτε ετήσια χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος».

Ο κ. Καμαριανάκης εξηγεί ότι οι αντιπρόσωποι δημιουργούν μια σελίδα που θα κοινοποιηθεί, έτσι ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι. Σημειώνει ότι οι φυτεύσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αφορούν φυτά σε λήθαργο με μπάλα χώματος, τα οποία έρχονται από την Ιταλία.