GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ το 2018

Στο 4,4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤ...


Στο 4,4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τα οποία υποβλήθηκαν στη Eurostat.

Σε απόλυτους αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 8,149 δισ. ευρώ.
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την επίτευξη υπερπλεονάσματος για τέταρτη συνεχή χρονιά –ενός υπερπλεονάσματος που ξεπερνά ακόμα και τις προσδοκίες της κυβέρνησης αλλά οφείλεται στην υπερβολική λιτότητα που επέβαλε.

Το ακριβές ύψος της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται να εκτιμηθεί στη συνέχεια της ημέρας από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η Στατιστική Αρχή υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA) και ο τρόπος υπολογισμού είναι διαφορετικός από εκείνον που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, «κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια».