GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δύο λογαριασμούς θέλει από τα ζευγάρια η Εφορία, για τις φορολογικές δηλώσεις 2019

Δύο τραπεζικούς λογαριασμούς θα δηλώσουν φέτος στην Εφορία τα ζευγάρια που θα υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.


Δύο τραπεζικούς λογαριασμούς θα δηλώσουν φέτος στην Εφορία τα ζευγάρια που θα υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Έτσι, θα μπορέσουν να εισπράξουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Επειδή από φέτος καθιερώνονται τα ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα στις κοινές δηλώσεις των συζύγων θα πρέπει ο κάθε σύζυγος να δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού. Στην περίπτωση που ο λογαριασμός είναι κοινός μπορεί και οι δυο να δηλώσουν τον ίδιο αριθμό ΙΒΑΝ.

Όπως διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις κοινές δηλώσεις εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) επειδή διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση και επιστροφή του φόρου, συμπληρώνονται δύο αριθμοί IBAN από τον υπόχρεο και τη σύζυγο ή ΜΣΣ, αντίστοιχα. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού μεταξύ των συζύγων / ΜΣΣ, δύναται να συμπληρώνεται και από τους δύο ο ίδιος αριθμός IBAN.

Στις περιπτώσεις έγγαμων φορολογούμενων που έχουν γνωστοποιήσει την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης, ΜΣΣ καθώς και άγαμων, συμπληρώνονται IBAN λογαριασμού ατομικού ή κοινού.

Στους φορολογούμενους που δήλωσαν τραπεζικό λογαριασμό σε μορφή (IBAN), τα επιστρεφόμενα ποσά μέσω των τραπεζών που μετέχουν στην επιστροφή του φόρου, θα είναι στη διάθεσή τους μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στην ειδοποίηση, η οποία ενσωματώνεται στην πράξη προσδιορισμού του φόρου (διοικητικού ή διορθωτικού ) και γνωστοποιείται στους φορολογούμενους ηλεκτρονικά.

Για τους φορολογούμενους που δεν διαθέτουν λογαριασμό ή βρέθηκε σφάλμα κατά τον έλεγχο του IBAN που δήλωσαν, το ποσό επιστροφής θα είναι διαθέσιμο με την προσκόμιση στην αναγραφόμενη τράπεζα της ειδοποίησης επιστροφής φόρου εισοδήματος η οποία θα είναι ενσωματωμένη στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) που θα έχει εκδοθεί για το φορολογικό έτος 2018.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η Εφορία, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρους με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Η επιστροφή του φόρου εισοδήματος γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

Ο δικαιούχος επιστροφής δηλώνει το πιστωτικό ίδρυμα και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, σε μορφή IBAN, σε πίστωση του οποίου επιθυμεί να μεταφερθεί το επιστρεφόμενο ποσό του φόρου. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό δύναται το ποσό να επιστραφεί μέσω άτοκου μεταβατικού λογαριασμού, από τις τράπεζες που μετέχουν στην επιστροφή του φόρου.

Πώς θα δηλώσετε τον τραπεζικό λογαριασμό

Ο τραπεζικός λογαριασμός ΙΒΑΝ δηλώνεται στο τέλος του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης ως εξής:
  • Στη θέση «ΤΡΑΠΕΖΑ» επιλέξτε την επωνυμία της τράπεζας, στην οποία τηρείται ο λογαριασμός σας.
  • Δίπλα από τη θέση «ΤΡΑΠΕΖΑ» υπάρχουν τρία τετραγωνάκια στα οποία θα αναγράψετε τον κωδικό αριθμό της τράπεζας, όπως αυτός φαίνεται στον σχετικό πίνακα. Τέλος, στη θέση «ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΙΒΑΝ» συμπληρώστε προσεκτικά και τους 25 αριθμητικούς χαρακτήρες (εκτός από τους χαρακτήρες GR) του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN) που έχετε στην Τράπεζα και θα τον βρείτε τυπωμένο είτε στο τραπεζικό σας Βιβλιάριο, είτε στο έντυπο κίνησης λογαριασμού της Τράπεζάς σας.

Προσοχή: Η συμπλήρωση του αριθμού ΙΒΑΝ είναι υποχρεωτική, εκτός από τις περιπτώσεις των κατοίκων εξωτερικού και των φορολογουμένων που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. Στις περιπτώσεις αυτές συμπληρώνονται οι ενδείξεις «Δεν διαθέτω λογαριασμό IBAN» ή/και «Κάτοικος Εξωτερικού».