GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πέμπτη 18 Απρίλη 20:30΄ Αμφ. ΠΡΟΚΑΤ (Πολυτεχνείο)

Πέμπτη 18 Απρίλη 20:30΄ Αμφ. ΠΡΟΚΑΤ (Πολυτεχνείο) Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού ή για τα κέρδη των επιχειρηματικώ...


Πέμπτη 18 Απρίλη 20:30΄ Αμφ. ΠΡΟΚΑΤ (Πολυτεχνείο)
Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού ή για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων;

Οι θέσεις του ΚΚΕ
Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ , υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Είναι «αντικειμενικές οι εκτιμήσεις επιστημόνων;» – Ο ΧΥΤΑ Ξάνθης
Γιώργος Κολλάρος, αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου, δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι επιπτώσεις στην υγεία και τους όρους εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα
Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης

Εδώ και κάποια χρόνια, οι επιχειρηματίες μυρίστηκαν κέρδη από τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Πρώτα απ’ όλα από το ότι ο κόσμος τα πετάει κι αυτοί μπορούν να τα έχουν ως δική τους «πρώτη ύλη» τζάμπα. Όσα πολύτιμα υλικά και να ξεκαθαρίσουν (και δεν είναι λίγα), είναι στο κέρδος.

Έτσι προσπάθησαν να πιέσουν ώστε να αναδιοργανωθεί προς όφελός τους η διαχείριση που κάνει διαχρονικά το κράτος: Κυβερνήσεις, Περιφέρειες και δήμοι.

Πρώτη ήρθε – εδώ και χρόνια – η προπαγάνδα. Η «πλύση εγκεφάλου» ότι η καθαριότητα πρέπει να είναι «ανταποδοτική» ή «εμπόρευμα», δηλαδή ο «ωφελούμενος» πολίτης – πελάτης να πληρώνει εξολοκλήρου, χωρίς να βάζει δεκάρα το κράτος ή ο δήμος ή …ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας.

Αντί να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, άρχισαν να τις μετατρέπουν σε επιχειρήσεις με διάφορες μορφές, μακριά από τον έλεγχο των δημοτικών συμβουλίων και του λαού: «Δημοτικές», διαδημοτικούς «συνδέσμους», Ανώνυμες Εταιρείες χωρίς ή με τη συμμετοχή μεγαλοεπενδυτών. Επίσης, άρχισαν να δίνουν τμήματα της διαχείρισης απορριμμάτων άμεσα σε ιδιωτικά συνεργεία.

Για μας η καθαριότητα γενικά, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση ειδικότερα, ως υπηρεσίες, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κράτους, που ο εργαζόμενος έχει ήδη πληρώσει γι’ αυτήν με τη φορολογία. Το κράτος ΠΟΤΕ δεν του έχει ανταποδώσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες ποσοτικά και ποιοτικά. Όχι μόνο δεν πρέπει να δεχτεί να ξαναπληρώσει, αλλά να απαιτήσει πλήρεις υπηρεσίες και μερίδιο από τα κέρδη της διαχείρισης απορριμμάτων με μείωση, μέχρι και πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.

Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες της Ξάνθης σε αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να σταματήσει η μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Οι εργαζόμενοι του κλάδου να έχουν πλήρη και σταθερή δουλειά, με αναγνωρισμένο το βαρύ και ανθυγιεινό του επαγγέλματος.