GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Tμήματα της αρχαίας Εγνατίας Οδού ήρθαν στο φως στον Ίασμο Ροδόπης

Δύο τμήματα της αρχαίας Εγνατίας Οδού ήρθαν στο φως στον Ίασμο Ροδόπης, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που παρέχει η προϊσταμένη της Εφο...


Δύο τμήματα της αρχαίας Εγνατίας Οδού ήρθαν στο φως στον Ίασμο Ροδόπης, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που παρέχει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, σε συνέχεια του δημοσιεύματος του «Χ» σχετικά με την τυχαία ανακάλυψη του σημαντικού αρχαιολογικού ευρήματος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης ενημερώνει ότι στο πλαίσιο εργασιών διάνοιξης τάφρου για την τοποθέτηση σωλήνων ύδρευσης από συνεργείο του Δήμου Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης στις 20 Φεβρουαρίου 2019 αποκαλύφθηκαν τμήματα λίθων σε σειρά. Το έργο διακόπηκε από φύλακα αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και διενεργήθηκε αυτοψία από αρχαιολόγο της Εφορείας. Στη συνέχεια, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου, πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαρτίου 2019 σωστική ανασκαφική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η φύση του παραπάνω ευρήματος. Ανοίχθηκε τομή διαστάσεων 3×14μ. και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού, διαστάσεων 14×2,70μ. Η κατάσταση διατήρησής του είναι αρκετά καλή: το βόρειο μέτωπο του δρόμου σώζεται σε όλο το μήκος του, ενώ το νότιο μέτωπο σώζεται τμηματικά.


Στις 19 Μαρτίου 2019, σε δεύτερο έργο του Δήμου Ιάσμου επί της επαρχιακής οδού Πολυάνθου – Ιάσμου που υλοποιείται υπό την επίβλεψη της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ήρθε στο φως ένα ακόμη τμήμα της αρχαίας Εγνατίας. Αποκαλύφθηκε σε μήκος 3,00 περίπου μέτρων, μόνο το νότιο τμήμα της οδού, καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από την άσφαλτο. Τα δύο προσφάτως αποκαλυφθέντα τμήματα, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, βρίσκονται πολύ κοντά στο ήδη γνωστό τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού, η οποία διέρχεται από την περιοχή της Π.Ε. Ροδόπης 1χλμ. ανατολικά του Ιάσμου. Αποτελούν δε τα πρώτα εντοπισμένα οδοστρώματα της Εγνατίας οδού μετά την Καβάλα και μέχρι την Μέστη, όπου σώζονται τα πιο καλοδιατηρημένα τμήματα στη Θράκη.