GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τα «δώρα» Τσίπρα στους νέους

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος


Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Το 2015 οι ψηφοφόροι μέχρι 34 ετών συνέβαλαν στις εντυπωσιακές εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα exit polls το εκλογικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις ηλικίες μέχρι 34 ετών ξεπερνούσε τις δέκα μονάδες.

Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται της ΝΔ κατά 5-6 μονάδες στις ίδιες ηλικιακές κατηγορίες πολιτών.

Η εντυπωσιακή μεταστροφή της νεολαίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κατά τη γνώμη μου να αποδοθεί στις ακόλουθες αρνητικές εξελίξεις.

Η διάλυση των ΑΕΙ
Στη διάρκεια της τετραετίας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκε νέα μεγάλη υποβάθμιση των ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Ενώ σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αναπτύσσεται δυναμικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση και δοκιμάζονται, όπως στην Κύπρο, οι δυνατότητες των ιδιωτικών ΑΕΙ, στην Ελλάδα είχαμε ένα μείγμα εκπαιδευτικής στασιμότητας, διοικητικής υποβάθμισης και νέων οικονομικών δυσκολιών.

Οι πτυχιούχοι των ΑΕΙ στην Ε.Ε. βρίσκουν γρήγορα απασχόληση σε ποσοστό ανώτερο του 80%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι της τάξης του 50% και από αυτούς μόνο οι μισοί βρίσκουν απασχόληση που έχει σχέση με τις σπουδές τους. Ένα σημαντικό ποσοστό καταλήγει στην εστίαση, λόγω αδυναμίας επιτυχούς ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας.

Όσο περισσότερο υποβαθμίζονται τα ΑΕΙ τόσο χειρότερη γίνεται η επαγγελματική προοπτική των νέων στην Ελλάδα.

Η γενιά των 360 ευρώ
Στη διάρκεια της τετραετίας Τσίπρα δημιουργήθηκε η λεγόμενη γενιά των 360 ευρώ. Περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας είναι θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόλησης που αποδίδουν λιγότερα από 400 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Με την οικονομική και κοινωνική πίεση που δέχονται οι νέοι εξαιτίας των κυβερνητικών λαθών και παραλείψεων ενισχύεται η τάση φυγής στο εξωτερικό. Αυτό που έμοιαζε με προσωρινή αντίδραση στην οικονομική κρίση μετατρέπεται με το πέρασμα του χρόνου σε βασική επιλογή πολλών νέων.

Περίπου 460.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα κατά την περίοδο της κρίσης και 180.000 μετανάστες, οι οποίοι έχασαν τη δυνατότητα για παραγωγική εργασία και κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Επί Τσίπρα οι νέοι ψηφίζουν με τα πόδια τους, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός δεν δέχεται την πρόταση της ΝΔ να μπορούν να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία από τον τόπο που ζουν και εργάζονται.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το λεγόμενο brain drain συνεχίζεi να αναπτύσσεται την Ελλάδα ενώ έχει αντιστραφεί στις άλλες χώρες που πέρασαν τη δοκιμασία του προγράμματος-μνημονίου. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία έχει πλέον περίπου διπλάσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα και παρατηρείται μαζική επιστροφή των καλά εκπαιδευμένων νέων στην πατρίδα τους.

Κατά της οικογένειας
Η κυβερνητική ηγεσία κατάφερε να αποξενώσει πολιτικά τους νέους και με την πολιτική που ακολουθεί σε βάρος της οικογένειας.

Με βάση τις διεθνείς αναλύσεις η Ελλάδα εφαρμόζει το χειρότερο φορολογικό καθεστώς σε βάρος όσων εργάζονται και έχουν οικογένεια. Αντί να τους δοθούν φορολογικά κίνητρα, τιμωρούνται φορολογικά για την προσπάθειά τους να κάνουν οικογένεια. Οι πρόσθετες δυσκολίες δεν περιορίζονται στα φορολογικά αλλά έχουν σχέση και με την γενική κατάρρευση της κοινωνικής υποδομής, των δημόσιων δαπανών και φυσικά των δημόσιων επενδύσεων. Τα νεαρά ζευγάρια με μικρά παιδιά όχι μόνο δεν στηρίζονται από την πολιτεία με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα αλλά στερούνται της κοινωνικής υποδομής και των μέσων που θεωρούνται αυτονόητα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας απογοήτευσε τους νέους που τον στήριξαν πολιτικά το 2015 και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την πολιτική δυσαρέσκειά τους.