GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Παρασκευή 22-03-2019 Ἀκολουθία τῶν Β΄ Χαιρετισμῶν εἰς τόν Ἱερό
ΩΡΑ: 18:00-19:30 Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων.

Κυριακή 24-03-2019 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Δημητρίου Κιμμερίων.
ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Σταυρουπόλεως.

Δευτέρα 25-3-2019 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό
ΩΡΑ: 07:00-10:30 τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.
ΩΡΑ: 10:30 Δοξολογία ἐπί τῇ Ἐθνική Ἑορτῇ.

Τετάρτη 27-03-2019 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων
ΩΡΑ: 18:00-20:00 Δώρων εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Δώδεκα
Ἀποστόλων Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ»

Κατά τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, ο λόγος του Χριστού «αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου» απευθύνεται στον παράλυτο που του φέρνουν μπροστά του σε κάποιο σπίτι στην Καπερναούμ. Κάνει εντύπωση κατ’ αρχήν το γεγονός ότι τα λόγια αυτά απευθύνονται σε έναν άνθρωπο σωματικά ασθενή. Αυτός ζητεί την γιατρειά του και ο Ιησούς του προσφέρει την απαλλαγή από τις αμαρτίες.

Επαναστατεί το μυαλό του σημερινού ανθρώπου όταν ακούει τη βιβλική σχέση ανάμεσα στην αμαρτία και στην αρρώστια και διερωτάται ποιά εξάρτηση μπορεί να έχει η μία από την άλλη. Ακόμη πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο σημερινός άνθρωπος χάνει ολοένα και περισσότερο την αίσθηση της αμαρτίας μη μπορώντας να καταλάβει, γιατί ορισμένες πράξεις που μπορεί να τον εξυπηρετούν κοινωνικά η και ατομικά και συμβαδίζουν με τη φύση του και τις επιθυμίες του να θεωρούνται αμαρτίες.

Η Αγία Γραφή μας παρουσιάζει μια πολύ βαθειά σύλληψη της τραγικής αποτυχίας των ανθρώπων, της αμαρτίας, και δεν την εκλαμβάνει σαν απλή παράβαση της θείας εντολής.

Εάν ο Θεός γίνεται άνθρωπος και πάσχει ως άνθρωπος μέσα στον κόσμο για να αναστηθεί ως Θεός, αυτό σημαίνει ότι το χάλασμα της ανθρωπότητας από την αμαρτία, έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση και πολύ πιο τραγικές συνέπειες απ’ ό,τι φανταζόμαστε, η εκφράζουν οι λέξεις παράβαση και παράπτωμα.

Σε τούτο ακριβώς συνίσταται και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Αγίας Γραφής, στο ότι από την αγχώδη «ασθένεια προς θάνατο», από την αγωνία του μηδενός, από τον φόβο του θανάτου σώζεται ο άνθρωπος με τον Σταυρό και την ανάσταση του Χριστού.

Να γιατί ο νικητής του θανάτου και αρχηγός της ζωής Χριστός λέγει στον παράλυτο τα αυθεντικά λόγια «αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου», απαλλάσσοντας τον άρρωστο άνθρωπο από την πηγή του κακού και τον ελευθερώνει από τις συνέπειές του. Αν τα ευαγγέλια μας διηγούνται πολλά παρόμοια θαύματα, είναι γιατί θέλουν να μας παρουσιάσουν όχι την καταθλιπτική κατάσταση της αμαρτίας που βασίλευσε μέσα σ τον κόσμο αλλά την καινούρια κατάσταση της λυτρώσεως που προσφέρει στον κόσμο ο Ιησούς Χριστός.

Η αισιοδοξία του χριστιανικού μηνύματος συνίσταται στο ότι είναι στραμμένο όχι στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον, όχι στο κακό που κυριάρχησε μέσα στον κόσμο μέχρι τώρα, αλλά στη σωτηρία που προσφέρεται σαν καινούρια δυνατότητα. Είναι ανεπανόρθωτα ασυγχώρητος αυτός που προτιμά να παραμένει στα όρια του κακού, ενώ του προσφέρεται η απεριόριστη αγάπη του Θεού μέσα στα μυστήρια της Εκκλησίας. 

 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Γνωστοποιεῖται ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη, ὅτι τήν Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 καί ὥρα 18:00, κατά τήν διάρκεια τῆς ἀκολουθίας τοῦ Β΄ Κατανυκτικοῦ Ἑσπερινοῦ στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης, θά ὁμιλήσει ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου, μέ θέμα: «Οἱ σύγχρονες αἱρέσεις χωρίς μάσκα».

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ