GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Καταβάλλονται τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα

Την επόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου, θα καταβληθούν από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα αναπηρικά, ...

Την επόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου, θα καταβληθούν από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα αναπηρικά, διατροφικά και λοιπά προνοιακά επιδόματα, σε όλους τους δικαιούχους που πληρώνονταν, μέχρι το 2018, από τους δήμους και τις Περιφέρειες. Τα ποσά των επιδομάτων θα πιστωθούν από την Τρίτη 19 Μαρτίου και θα είναι διαθέσιμα σταδιακά από το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης με βάση τις διαδικασίες του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναλυτικά, στην πληρωμή θα συμπεριλαμβάνονται οι δικαιούχοι που είχαν πληρωθεί για πρώτη φορά από τον ΟΠΕΚΑ στις 18 Ιανουαρίου 2019, καθώς και οι δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν από τους δήμους από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Με την επικείμενη πληρωμή του Μαρτίου, θα εξοφληθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2019, καθώς και τα διατροφικά επιδόματα για τον Φεβρουάριο 2019.

Επίσης, θα εξοφληθούν και τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής που χορηγούνταν από τους δήμους έως και το 2018 σε περίπου 2.000 δικαιούχους, όπως και τα επιδόματα ομογενών–προσφύγων που χορηγούνταν σε περίπου 9.000 δικαιούχους από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Η πληρωμή των δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας του ΟΠΕΚΑ, θα γίνει κανονικά μεταξύ 1-3 Απριλίου.

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε έναν ειδικό πληθυσμό, όπως είναι τα Άτομα με Αναπηρία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ εργάζονται εντατικά και προσηλωμένα για την εκπλήρωση των στόχων που εξαρχής έχουν τεθεί και για τις βέλτιστες δυνατές υπηρεσίες προς τα ΑμεΑ. Η μεταφορά σε έναν Οργανισμό του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων που κατέβαλαν 113 δήμοι και 58 Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας σε πολίτες 325 δήμων σε όλη την Ελλάδα συνιστά μία κομβική και μεγάλης έκτασης μεταρρύθμιση για την αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Περισσότεροι από 172.000 δικαιούχοι εισέπρατταν έως το 2018 από δήμους και Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας όλης της Ελλάδας αναπηρικά, διατροφικά και λοιπά προνοιακά επιδόματα, σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με την περιοχή, με διαφορετικά μητρώα και καταστάσεις. Η ομαλοποίηση των πληρωμών σε σταθερή μηνιαία βάση για όλους σε συγκεκριμένη ημερομηνία-κοινή για όλη την Ελλάδα και εκ των προτέρων γνωστή–στόχος που εμφανώς βοηθά στον οικογενειακό προγραμματισμό, όπως και η ενοποίηση των διαφορετικών μητρώων και καταστάσεων πληρωμών προϋποθέτουν σημαντικό όγκο διοικητικής προετοιμασίας και ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων. Ο ΟΠΕΚΑ δεσμεύτηκε εξαρχής να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες μίας μεγάλης μεταβατικής περιόδου σε ένα τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται πως, μετά την καταβολή της 20ης Μαρτίου, η επόμενη πληρωμή–η τρίτη κατά σειρά για τα αναπηρικά επιδόματα εντός του 2019– θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, πριν από το Πάσχα και θα αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Εκπληρώνεται, έτσι, ο στόχος για ομαλοποίηση των πληρωμών, καθώς, από την καταβολή του Απριλίου και μετά, τα προνοιακά αναπηρικά–διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε μήνα σε κοινή για όλους ημερομηνία» επισημαίνει ο ΟΠΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.

– Οι ήδη δικαιούχοι διατροφικού επιδόματος δεν χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά στον ΟΠΕΚΑ. Επίσης, λόγω των ηλεκτρονικών διαδικασιών και διασταυρώσεων, δεν απαιτείται πλέον η εμφάνιση με φυσική παρουσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα των δικαιούχων διατροφικών επιδομάτων στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, όπως συνέβαινε παλαιότερα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας.

– Επιπλέον, μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών, εξασφαλίζεται πλέον και η αυτόματη διασταύρωση στοιχειωδών δεδομένων, (όπως θάνατοι, κλπ), ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη εμφάνισης με φυσική παρουσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων στις υπηρεσίες.