GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δια-Κολεγιακό Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση “Ευρωεκλογές 2019: Γιατί είναι σημαντικές για μένα;”

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Mediterranean Palace Hotel, 9:30 – 16:00) το «Δια-Κολεγιακό Συνέδριο...



Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Mediterranean Palace Hotel, 9:30 – 16:00) το «Δια-Κολεγιακό Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση» με τη συμμετοχή μαθητριών-μαθητών και φοιτητριών-φοιτητών από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σκοπός του Συνεδρίου, που γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, ήταν η ενθάρρυνση και η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των νέων για τη δημοκρατία ως πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το συνέδριο οργανώθηκε από Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ACT – American College of Thessaloniki με την υποστήριξη του Μichael and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service του ACT καθώς και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Tον συντονισμό είχαν η Δρ Μαρία Κυριακίδου, καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ACT και η Δρ Μαρία Μποζούδη, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο ACT.


Οι 60 συμμετέχοντες προέρχονταν από επτά ακαδημαϊκά ιδρύματα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, ACT – American College of Thessaloniki) και πέντε λύκεια (11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων, Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», Κολλέγιο Ανατόλια). Στις εργασίες πήραν μέρος, επίσης, και νέες-νέοι που εργάζονται σε τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Με αφορμή τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, το φετινό Συνέδριο επικεντρώθηκε στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ως προνόμιο και ευθύνη των πολιτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του Δρα Χάρη Κούντουρου, Υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος παρουσίασε, μεταξύ άλλων, και την ευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης «This time I am voting».


Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Δρ Σωτήρης Σέρμπος, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο οποίος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά των φετινών Ευρωεκλογών και τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της ΕΕ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν, στη συνέχεια, σε ομάδες εργασίας, και συνέταξαν προτάσεις και θέσεις σχετικά με τον ρόλο των ΜΜΕ, του διαδικτύου και της τεχνολογίας στη διαμόρφωση πολιτικών απόψεων και της κοινής γνώμης, τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, τη συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές, την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού.

Τα μέλη όλων των ομάδων εντυπωσίασαν με την εξαιρετική επιχειρηματολογία και τις ικανότητές τους στο δημόσιο λόγο, καθώς και με τις πρωτότυπες ιδέες τους και την αναλυτική τους σκέψη.

Από αριστερά: Dr David Wisner, Διευθυντής του Dukakis Center του ACT, Δρ Σωτήρης Σέρμπος, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δρ Σεβαστή Κεσαπίδου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ACT και Διευθύντρια του Κέντρου διά Βίου Μάθησης, Δρ Μαρία Κυριακίδου, καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ACT, Δρ Χάρης Κούντουρος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Δρ Μαρία Μποζούδη, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο ACT.