GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή ακατάσχετου ορίου εκ μέρους των Τραπεζών

Ερώτηση συνυπέγραψε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρίζος Δημήτρης με θέμα: “Εφαρμογή ακατάσχετου ορίου και θέσπ...


Ερώτηση συνυπέγραψε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρίζος Δημήτρης με θέμα: “Εφαρμογή ακατάσχετου ορίου και θέσπιση, εκ μέρους των Τραπεζών, προστατευτικής ρήτρας αναγωγής σε μηνιαία καταβολή των αναδρομικών ποσών από δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας κατόπιν δικαστικών αποφάσεων”

Δείτε αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Εφαρμογή ακατάσχετου ορίου και θέσπιση, εκ μέρους των Τραπεζών, προστατευτικής ρήτρας αναγωγής σε μηνιαία καταβολή των αναδρομικών ποσών από δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας κατόπιν δικαστικών αποφάσεων.

Είναι γνωστό ότι έχει θεσπιστεί το ακατάσχετο λογαριασμού μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα καθώς και η εξαίρεση κατασχέσεως εις χείρας τρίτων των απαιτήσεων από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτό μηνιαίως είναι μικρότερο από χίλια (1.000) ευρώ.

Επιπλέον στην περίπτωση κατά την οποία για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει ο εργοδότης ή ο συνταξιοδοτικός ή ο ασφαλιστικός οργανισμός να καταβάλει το μισθό ή τη σύνταξη στον ενδιαφερόμενο (σύνηθες φαινόμενο στην περίπτωση των συντάξεων), οι τράπεζες οφείλουν να αναγάγουν το σύνολο του καταβληθέντος ποσού σε μηνιαία καταβολή ώστε να εφαρμόζεται η προστατευτική ρήτρα της ανά μήνα καταβαλλόμενης σύνταξης ή μισθού σε ότι αφορά το ακατάσχετό της.

Στις περιπτώσεις που εργοδότες δεν έχουν καταβάλλει οφειλόμενα δώρα Χριστουγέννων, δώρα Πάσχα ή/και Επιδόματα Αδείας, οι εργαζόμενοι, για τα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, καταφεύγουν στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να προκύπτουν αναδρομικές καταβολές των χρηματικών ποσών, που συνήθως ξεπερνούν το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού.

Στις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν την προστατευτική ρήτρα αναγωγής του ποσού σε ανά μήνα καταβολή των οφειλόμενων ποσών σε ότι αφορά το ακατάσχετο με αποτέλεσμα να παρακρατούνται ποσά που σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή κανονικής καταβολής εκ μέρους του εργοδότη, δεν θα παρακρατούνταν λόγω ακατάσχετου ορίου.

Επειδή η διασφάλιση της ισότητας μεταξύ εργαζομένων είναι υποχρέωση κάθε κράτους δικαίου και πρόνοιας, καθώς τίθεται σε δυσμενέστερη θέση ο εργαζόμενος που έχει διεκδικήσει δικαστικά τα οφειλόμενα ποσά συγκριτικά με εκείνους στους οποίους έχουν καταβληθεί τα ανωτέρω ποσά εγκαίρως και χωρίς δικαστικές διαμάχες.

Επειδή, η προστατευτική ρήτρα του υπολογισμού των αναδρομικών ποσών, εκ μέρους των Τραπεζών, με βάση το μηνιαίο καταβαλλόμενο δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα ή/και επιδομάτων αδείας δεν εφαρμόζεται, ενώ υπάρχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ (αρ. γνωμοδότησης 179/2017 Α΄ Τακτική Ολομέλεια στις 8/6/2017).

Επειδή η μη αναγωγή σε μηνιαία βάση των αναδρομικών αυτών ποσών ως προς το ακατάσχετο παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου, καθόσον ο ενδιαφερόμενος τιμωρείται για την, χωρίς δική του υπαιτιότητα, καθυστέρηση του εργοδότη του να καταβάλει τα οφειλόμενα την χρονική περίοδο ως όφειλε.

Επειδή εν αναμονή είσπραξης κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί αντίστοιχη ταλαιπωρία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε οι Τράπεζες να εφαρμόσουν την προστατευτική ρήτρα της αναγωγής σε μηνιαία καταβολή των αναδρομικών από δικαστικές αποφάσεις για καταβολή δώρων Χριστουγέννων, δώρων Πάσχα και επιδομάτων αδείας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
  1. Σπαρτινός Κωνσταντίνος
  2. Ακριώτης Γεώργιος
  3. Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
  4. Αυλωνίτου Ελένη
  5. Βαγενά Άννα
  6. Βαρδάκης Σωκράτης
  7. Γάκης Δημήτριος
  8. Γκιόλας Ιωάννης
  9. Δουζίνας Κωσταντίνος
  10. Ηγουμενίδης Νικόλαος
  11. Θραψανιώτης Εμμανουήλ (Μανόλης)
  12. Ιγγλέζη Αικατερίνη
  13. Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
  14. Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
  15. Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
  16. Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
  17. Καστόρης Αστέριος
  18. Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
  19. Κυρίτσης Γεώργιος
  20. Κωνσταντινέας Πέτρος
  21. Λάππας Σπυρίδων
  22. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  23. Μιχελής Αθανάσιος
  24. Μορφίδης Κωνσταντίνος
  25. Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης)
  26. Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
  27. Μπαλτάς Αριστείδης – Νικόλαος – Δημήτριος
  28. Παπαδόπουλος Νικόλαος
  29. Παπαδόπουλος Χριστόφορος
  30. Παπαφιλίππου Γεώργιος
  31. Παυλίδης Κωνσταντίνος
  32. Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)
  33. Ρίζος Δημήτριος
  34. Ριζούλης Ανδρέας
  35. Σαρακιώτης Ιωάννης
  36. Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
  37. Σταμπουλή Αφροδίτη
  38. Συρμαλένιος Νικόλαος
  39. Τριανταφύλλου Μαρία
  40. Τσόγκας Γεώργιος
  41. Φίλης Νικόλαος
  42. Ψυχογιός Γεώργιος