GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έως τρία χρόνια περιμένουν τη σύνταξη 200.000 ασφαλισμένοι

Έως τρία χρόνια περιμένει ασφαλισμένος για να βγει η σύνταξη του, καταγγέλλει ο πρόεδρος εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Αντώνης Κου...

Έως τρία χρόνια περιμένει ασφαλισμένος για να βγει η σύνταξη του, καταγγέλλει ο πρόεδρος εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Αντώνης Κουρούκλης. Μάλιστα, ο κ. Κουρούκλης επισημαίνει ότι στην αναμονή βρίσκονται αυτή τη στιγμή 200.000 αιτήσεις.

«Είναι διπλάσιες οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις απ’ ότι υπολογίζει το υπουργείο γιατί δεν υπολογίζουν ούτε του τελευταίου τριμήνου ούτε και συντάξεις που έχουν μείνει στο ράφι. Στις περισσότερες περιπτώσεις ευθύνεται ο ίδιος ο ΕΦΚΑ. Ζητούν από ασφαλισμένους δικαιολογητικά, οι άνθρωποι απευθύνονται στα πρώην ταμεία, ένας τραγέλαφος. Είναι άλλες 75.000 επικουρικές και περίπου 25.000 για εφάπαξ. Έτσι φτάνουμε στις 200.000 αιτήσεις συν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα για αναγνώριση χρόνου, διακοπή, επανεγγραφή τα οποία εκκρεμούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Μπορεί να περιμένει και δύο χρόνια. Σαν κοινωνία, δεν πρέπει να το θεωρούμε φυσιολογικό. Με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, έπρεπε οι συντάξεις να δίνονται αυτόματα», τονίζει ο κ. Κουρούκλης.

«Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αν αναζητήσουμε χρόνο και σε άλλο ταμείο, μπαίνουμε σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα γιατί δεν έχουν γίνει αυτά που θα έπρεπε. Σε έναν βαθμό είχε επιτευχθεί μέχρι να μπούμε στη διαδικασία ενοποίησης του ΕΦΚΑ. Δυστυχώς, με τον επιπόλαιο τρόπο τον οποίο αντιμετώπισαν την ενοποίηση του ΕΦΚΑ, πήγαμε πίσω και σε αυτό. Μαζί με τα ξερά, κάηκαν και τα χλωρά, ξεχαρβαλώθηκε όλο το σύστημα. Μέχρι το καλοκαίρι, είχαν εγκλωβίσει 15.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι είχαν τις προϋποθέσεις να βγουν από το ΙΚΑ και η συγκεκριμένη διαδικασία είχε παγώσει γιατί δεν μπορούσε ο ΕΦΚΑ να το απορρίψει και στη συνέχεια να βγάλει απόφαση. Δεν ήταν καλά τα πράγματα και οι ευθύνες τεράστιες. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η ενοποίηση, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα. Είναι τραγική η κατάσταση, γνωρίζω περίπτωση που περιμένει τρία χρόνια για να βγει η σύνταξή του», πρόσθεσε.