GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Οι Νανόχηνες επέστρεψαν στο Δέλτα του Έβρου

Καθώς ο χειμώνας προχωράει, χιλιάδες πουλιά κατεβαίνουν από το Βορρά για να βρουν ασφάλεια και τροφή στις λιμνοθάλασσες και τα λιβάδια...


Καθώς ο χειμώνας προχωράει, χιλιάδες πουλιά κατεβαίνουν από το Βορρά για να βρουν ασφάλεια και τροφή στις λιμνοθάλασσες και τα λιβάδια του υγροτόπου του Δέλτα Έβρου. Πάπιες, κύκνοι, αρπακτικά, χήνες, παρυδάτια.

Μέσα σ’ αυτά εκατοντάδες Ασπρομέτωπες Χήνες και μαζί τους φρέσκες φρέσκες πάνω από 100 Νανόχηνες, το σύνολο του Ευρωπαϊκού (Φινοσκανδικού) πληθυσμού. Φρέσκες, καθώς το κοπάδι που βρισκόταν στην Κερκίνη από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 12 το μεσημέρι, ανήμερα των Φώτων, ήταν ήδη στο Δέλτα.


Μέσα στο κοπάδι και ο Mr Blue με την οικογένειά του (σύντροφο και τρία Νανοχηνόπουλα), ο οποίος με το δορυφορικό πομπό που φέρει μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το κοπάδι των χηνών.

Ο Mr Blue «πιάστηκε» στις 24 Μαΐου 2018, στα έλη Valdak του Porsanger (πολύ σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός του κοπαδιού στη Νορβηγία). Από τότε φέρει πομπό και δύο μπλε δαχτυλίδια (εξ ου και το όνομά του).

Η Νανόχηνα είναι ένα Παγκοσμίως Απειλούμενο Είδος πουλιού, με ένα πολύ μικρό εναπομείναντα πληθυσμό στην Ευρώπη, ο οποίος έχει μία σταθερή μεταναστευτική συμπεριφορά. Τα πουλιά γεννάνε στη Νορβηγία και ξεχειμωνιάζουν στην Κερκίνη και το Δέλτα του Έβρου. Η χώρα μας και ειδικότερα οι δύο σπουδαίοι αυτοί υγρότοποι έχουν μεγάλη ευθύνη για την προστασία του είδους καθώς τους προτιμάει για πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου της ζωής του.


Για τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τη συμπεριφορά που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, οι Νανόχηνες θα τρέφονται και θα ξεκουράζονται στα εύφορα και ασφαλή λιβάδια του Δέλτα Έβρου, παίρνοντας δυνάμεις για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής για την επόμενη κρίσιμη αναπαραγωγική περίοδο που θα διατηρήσει το πανέμορφο είδος σε ικανοποιητικούς αριθμούς.