GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αφήνουν όλα τα τριαντάφυλλα να ανθίσουν στην ορεινή Ροδόπη

Ξεκίνησαν το 2012. Ήδη βρίσκονται στον 6ο χρόνο της προσπάθειας τους. Εδώ και τρία χρόνια βγάζουν μάλιστα και την πρώτη τους παραγωγή....


Ξεκίνησαν το 2012. Ήδη βρίσκονται στον 6ο χρόνο της προσπάθειας τους. Εδώ και τρία χρόνια βγάζουν μάλιστα και την πρώτη τους παραγωγή. Ο λόγος για τα τριάντα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Νομού Ροδόπης, που ασχολούνται στα ορεινά με την καλλιέργεια των τριαντάφυλλων και για τα 60 μέλη που ασχολούνται στα πεδινά με την καλλιέργεια της λεβάντας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, τον κ. Μπεκήρ Ουστά Χασάν, η σοδειά από τα τριαντάφυλλα εξάγεται στην Βουλγαρία, καθώς υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση . Ήδη βήματα κάνουν και στην καλλιέργεια της Λεβάντας με 1500 στρέμματα στο Νομό Ροδόπης. «Οι δουλειές πάνε πολύ καλά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα πώλησης της παραγωγής. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά, απλώς τα προβλήματα ξεκινούν από την έλλειψη αποστακτήρα στην περιοχή. Οπότε, τα έξοδα μας μεγαλώνουν με το κόστος των μεταφορικών, είτε για να πάμε στη Θεσσαλονίκη, είτε στη Βουλγαρία» δηλώνει ο κος Μπεκήρ Ουστά Χασάν.

Το Leader καθυστερεί…τρία χρόνια
Πρόβλημα αποτελεί η καθυστέρηση που σημειώνεται στην υλοποίηση του Προγράμματος Leader, “το περιμένουμε εδώ και τρία χρόνια” δηλώνει ο δραστήριος πρόεδρος κι εξηγεί ότι μέσω Leader καταβάλλεται προσπάθεια να ιδρυθεί και να λειτουργήσει αποστακτήριο. «Μας έχει δέσει τα χέρια η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε προς το παρόν και ψάχνουμε κάποια λύση ώστε το καλοκαίρι που μας έρχεται να μην έχουμε πάλι τα ίδια έξοδα μεταφοράς και τον ίδιο κόπο. Να το μαζέψεις, να το φορτώσεις, να το μεταφέρεις, είτε στη Βουλγαρία, είτε στη Θεσσαλονίκη γιατί μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο.»

Τριάντα οικογένειες ασχολούνται με τα τριαντάφυλλα σε μια έκταση 200 στρεμμάτων και 60 οικογένειες με την λεβάντα. Το τριαντάφυλλο της ορεινής Ροδόπης θα έπρεπε να γίνεται αιθέριο έλαιο. Η έλλειψη αποστακτηρίου, ωστόσο, δημιουργεί προβλήματα. «Η συλλογή του άνθους γίνεται με τα χέρια, μέχρις τις έντεκα το πρωί, μετά τα αποθηκεύουμε σε ψυγείο και μόλις μπορούμε να φορτώσουμε, πάλι σε φορτηγό ψυγείο, πηγαίνει στην Βουλγαρία , στην Κοιλάδα των ρόδων, μετά από έξι ώρες, οπότε ψάχνουμε λύση για να γλιτώσουμε αυτές τις μεταφορές» σημειώνει προσθέτοντας πως στόχος είναι τα δύο αποστακτήρια, ένα στην ορεινή περιοχή κι ένα στον κάμπο.

«Ας κάνουμε όμως τουλάχιστον το ένα, θα μας έλυνε τα χέρια» τονίζει ο πρόεδρος αποκαλύπτοντας πως το τριαντάφυλλο μπορεί να φέρει κέρδος μέχρι και 1000 ευρώ το στρέμμα, η λεβάντα 400 με 500 ευρώ. «Το 2018 υπήρχε μεγάλη ζήτηση, αυξήθηκαν οι τιμές, οπότε κάποιοι μπορεί να έβγαλαν και 600 και 700 ευρώ» σημειώνει προτρέποντας τους νέους παραγωγούς να ξεκινήσουν με λίγα στρέμματα, χωρίς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια του καπνού. «Δεν θα έχει έσοδα από την πρώτη χρονιά, οπότε σταδιακά θα πρέπει να περάσει σ’ αυτές τις καλλιέργειες» εξηγεί αισιόδοξος ότι η συνέχεια θα είναι ακόμη καλύτερη .

Γιατί όχι; Όπως λέει: «Μέχρι τη Βουλγαρία τα καταφέρνουμε μόνοι. Επειδή δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή δεν μπορούμε να φτάσουμε στην Γαλλία, θέλει περισσότερα στρέμματα και μεγαλύτερους εμπόρους για να πάμε εκεί.» Ο δρόμος είναι ανοικτός και είναι μπροστά παρατηρούμε για να συμφωνήσει μαζί μας σημειώνοντας με νόημα «Δεν έχουμε δεσμεύσεις με κανέναν. Αν φτιάξουμε το αποστακτήριο και έχουμε το τριαντάφυλλο ως αιθέριο έλαιο, τότε θα περάσουμε σε Αμερική, Γαλλία και αλλού.»