GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Πράσινο φως» από τη ΡΑΕ για 7 Περιφέρειες εξασφάλισε η ΔΕΔΑ

Από την «κυρίως πόρτα» φαίνεται ότι μπαίνει στη διανομή αερίου η ΔΕΔΑ, καθώς εξασφάλισε από τη ΡΑΕ άδειες διαχείρισης και διανομής για...


Από την «κυρίως πόρτα» φαίνεται ότι μπαίνει στη διανομή αερίου η ΔΕΔΑ, καθώς εξασφάλισε από τη ΡΑΕ άδειες διαχείρισης και διανομής για 7 συνολικά Περιφέρειες της χώρας εδραιώνοντας το ρόλο της ως βασικού παράγοντα επέκτασης του δικτύου και της χρήσης αερίου στις περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός των γεωγραφικών ορίων των Δικτύων Διανομής Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα η ΔΕΔΑ, εκτός από τις Περιφέρειες Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας όπου είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, κατάφερε εν τέλει να τεκμηριώσει την επάρκεια και την ετοιμότητά της και για 4 ακόμα Περιφέρειες και συγκεκριμένα Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Για να επιτευχθεί η αδειοδότηση, πέραν των αποφάσεων των Περιφερειών για ένταξη στα χρηματοδοτούμενα προγράμματά τους, καθοριστική υπήρξε η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της (μητρικής) ΔΕΠΑ για κάλυψη του 20% του κόστους των έργων, καθώς η κάλυψη με ίδια κεφάλαια του 20% του κόστους αποτελούσε προϋπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια από τη ΡΑΕ δίνεται για κάθε Περιφέρεια χωριστά. Κάθε εταιρεία για να αδειοδοτηθεί για μια Περιφέρεια πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πράγματι το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει καταθέσει. Ο λόγος είναι ότι δεν πρέπει να εμποδίζεται, με υπερφιλόδοξα σχέδια που είναι μόνον για τα χαρτιά, κάποιος άλλος που πιθανόν θα ήθελε να δημιουργήσει ένα δίκτυο διανομής, να το κάνει.

Επιπλέον η εταιρεία Διανομής χάνει την άδεια για κάποια Περιφέρεια εάν εντός 18 μηνών δεν υλοποιήσει τα προγραμματισμένα, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, έργα.

Το αρχικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022 του Δικτύου Διανομής της ΔΕΔΑ, που ενέκρινε η ΡΑΕ έχει ως εξής:

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
Νέοι Δήμοι: Ορεστιάδας

Συνολικά, θα κατασκευασθούν 484,5 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 8,5 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης στα οποία προβλέπεται η σύνδεση 9.357 νέων πελατών.

Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί τους παρακάτω Δήμους: Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Δράμας, Ξάνθης, Ορεστιάδας και Καβάλας.

– Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Νέοι Δήμοι: Βέροιας και Γιαννιτσών

Συνολικά, θα κατασκευασθούν 327 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 9 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης στα οποία προβλέπεται η σύνδεση 7.274 νέων πελατών.

Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί τους παρακάτω Δήμους: Κατερίνης, Κιλκίς, Σερρών, Βεροίας, Γιαννιτσών, Αλεξάνδρειας.

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νέοι Δήμοι: Άμφισσας και Καρπενησίου

Συνολικά, θα κατασκευασθούν 320 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 7,25 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης, στα οποία προβλέπεται η σύνδεση 10.365 νέων πελατών.

Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί τους παρακάτω Δήμους: Λαμίας, Χαλκίδας, Θήβας, Λιβαδειάς, Άμφισσας, Καρπενησίου.

– Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νέοι Δήμοι: Καλαμάτας και Σπάρτης

Συνολικά, θα κατασκευασθούν 95 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 12 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης στα οποία προβλέπεται η σύνδεση 315 νέων πελατών.

Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί τους παρακάτω Δήμους: Κορίνθου, Τριπόλεως, Καλαμάτας, Σπάρτης, Άργους και Ναυπλίου.

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Νέοι Δήμοι: Πάτρας, Αγρινίου και Πύργου

Συνολικά, θα κατασκευασθούν 156 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης στα οποία προβλέπεται η σύνδεση 2.715 νέων πελατών.

Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί τους παρακάτω Δήμους: Πάτρας, Αγρινίου και Πύργου.

– Περιφέρεια Ηπείρου
Νέοι Δήμοι: Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας

Συνολικά, θα κατασκευασθούν 69 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης στα οποία προβλέπεται η σύνδεση 855 νέων πελατών.

Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί τους παρακάτω Δήμους: Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

– Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Νέοι Δήμοι: Γρεβενών

Συνολικά, θα κατασκευασθούν 103,95 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης στα οποία προβλέπεται η σύνδεση 1.543 νέων πελατών.

Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί τους παρακάτω Δήμους: Καστοριάς, Γρεβενών, Άργους Ορεστικού και Μανιάκων.

Για τους προαναφερθέντες νέους Δήμους, η ΔΕΔΑ σχεδιάζει να κατασκευαστούν Απομακρυσμένα Δίκτυα Διανομής, βάσει του Πλαισίου Ανάπτυξης Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής με χρήση Συμπιεσμένου/Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β’ 3334/10.08.2018).

Σημειώνεται ότι σε σχέση με την ανάπτυξη του Δικτύου στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου, η απόφαση της ΡΑΕ περιλαμβάνει υποχρέωση της ΔΕΔΑ να υποβάλλει στην Αρχή μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2019, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα που θα τεκμηριώνουν την χρηματοδοτική διάρθρωση των εν λόγω επενδύσεων.