GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συμβουλές αποταμίευσης για το 2019 – Πως θα εξοικονομήσετε χρήματα

«Αποταμιεύειν εστί προνοείν» έλεγαν, ορθώς, οι πιο παλιοί. Βέβαια, η αποταμίευση κοντεύει να γίνει… ανέκδοτο στην Ελλάδα της κρίσης, ό...


«Αποταμιεύειν εστί προνοείν» έλεγαν, ορθώς, οι πιο παλιοί. Βέβαια, η αποταμίευση κοντεύει να γίνει… ανέκδοτο στην Ελλάδα της κρίσης, όπου ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δηλώνει ότι είτε δεν του φτάνουν τα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του είτε τα βγάζουν πέρα οριακά.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον μήνα Νοέμβριο, όπου διαπιστώνεται πως η αποταμίευση θα παραμείνει άπιαστο όνειρο τον επόμενο ένα χρόνο για το 82% των ελληνικών νοικοκυριών.

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι των οφελών της αποταμίευσης, σημειώνουν πως «φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι» και υπενθυμίζουν πως δε χρειάζεται να αφορά μεγάλα ποσά, αλλά να μας γίνει συνήθεια «να βάζουμε κάτι στην άκρη». Μάλιστα, εξηγούν πως όσο θα βλέπουμε ένα μικρό ποσό να αυξάνεται, τόσο θα θέλουμε να είμαστε πιο συνεπείς και να συνεχίσουμε να αποταμιεύουμε.

Δείτε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να πετύχετε και εσείς τον στόχο της αποταμίευσης τη νέα χρονιά, ακόμη κι αν μιλάμε για μικρά ποσά.

1. H γνωστή μέθοδος «Zero Out»
Ο συγκεκριμένος τρόπος αποταμίευσης είναι ιδιαίτερα διάσημος στο εξωτερικό, με τη μεγάλη πλειοψηφία, όσων των έχουν δοκιμάσει, να λένε πως έχει αποτελέσματα.

Η φιλοσοφία της μεθόδου αυτής είναι η εξής: Κάθε βράδυ στρογγυλοποιούμε προς τα κάτω τα χρήματα που έχουμε στο πορτοφόλι μας και στον λογαριασμό μας, βάζοντας στην άκρη μικροποσά έως 9 ευρώ.

Για να το πούμε με πιο απλά λόγια: στο τέλος της ημέρας έχουμε 34 ευρώ στο πορτοφόλι και 563 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό. Βγάζουμε τα 4 ευρώ «ψιλά» και τα βάζεις σε κουμπαρά, ενώ μεταφέρεις τα 3 ευρώ από τον λογαριασμό, σε έναν άλλο, στον οποίο κάνεις αποταμίευση, Έτσι, έχεις 30 ευρώ στο πορτοφόλι και 560 ευρώ στον λογαριασμό.

Η μέθοδος αυτή είναι όντως πολύ αποδοτική ως προς την ουσία (δηλαδή την αποταμίευση), αλλά έχει ένα μειονέκτημα: δεν έχουν πολλοί τη δυνατότητα να βάζουν στην άκρη κάθε μέρα 5, 10 ή και περισσότερα ευρώ.

Έτσι, υπάρχει η πιο light εναλλακτική, να κάνετε το «zero out» στο τέλος κάθε εβδομάδας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσατε να αποταμιεύσετε «αθόρυβα» μερικά ευρώ κάθε μήνα.

2. Η «αυτόματη» εξοικονόμηση
Πολλοί έχουμε βάλει στο παρελθόν στόχο να βάζουμε πχ. 10 ευρώ στην άκρη κάθε μήνα, αλλά κάπου στον… τρίτο ή τέταρτο μήνα το σερί χαλάει, μία και για πάντα.

Πολλές τράπεζες μας δίνουν μια χρήσιμη εναλλακτική, προσφέροντας προγράμματα, στα οποία μπορούμε να δίνουμε εντολή να αφαιρείται αυτόματα, μία φορά το μήνα ή μία φορά το τρίμηνο, ένα ποσό.

Το ποσό αυτό ξεκινά από μικρά επίπεδα (πχ. 20 ευρώ) και φτάνει ακόμη και τα 500 ευρώ. Έτσι μπορείτε μέσα σε έναν χρόνο να μαζέψετε τουλάχιστον 80 ευρώ, χωρίς ιδιαίτερες θυσίες. Όσοι έχουν δοκιμάσει τέτοια προγράμματα, συνιστούν να κάνετε αρχή με χαμηλά ποσά και ανά τρίμηνο, επιλέγοντας η αυτόματη μεταφορά να γίνεται μέρες του μήνα, που έχετε συνήθως κάποιο «λαμβάνειν» (πχ. μισθός, ενοίκιο, κλπ.).

3. Η αποταμίευση των… 24 ωρών
Αν και ο τίτλος μπορεί να αποπροσανατολίσει, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν αφορά αποταμίευση που γίνεται για… 24 ώρες.

Η λογική της είναι η εξής: όταν αποφασίζετε να αγοράσετε κάτι που δεν ανήκει στα είδη πρώτης ανάγκης (πχ. ένα ζευγάρι ηλίου, που είδατε σε προσφορά στο διαδίκτυο στα 70 ευρώ), να αφήνετε να περάσει ένα 24ωρο μέχρι να αποφασίσετε οριστικά.

Εάν στο μεσοδιάστημα, αλλάξτε γνώμη και δεν το αγοράσετε τελικά, βάλτε το ποσό που θα ξοδεύατε σε έναν κουμπαρά ή σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό.

Το καλό (και παράλληλα κακό) με αυτή τη μέθοδο είναι δεν έχει όρια: έτσι, μπορεί να γίνει από πολλές φορές αποταμίευση μέσα σε έναν μήνα έως… καμία!


4. Βάλτε έναν στόχο που θα ικανοποιήσετε με τα χρήματα της αποταμίευσης
Πρόκειται για μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αποταμίευσης.

Ξεκινάτε αποφασίζοντας για ποιο λόγο θα θέλατε να αφήσετε στην άκρη κάποια χρήματα. Θα μπορούσε να είναι πχ. ένας γάμος, ένα αυτοκίνητο ή οι καλοκαιρινές διακοπές.

Υπολογίζετε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε και πόσο χρόνο θέλετε για να τα μαζέψετε. Σίγουρα το ισχυρό κίνητρο θα σας κάνει να παραμείνετε σε τροχιά αποταμίευσης, ακόμη κι αν παραστρατήσετε έναν ή δύο μήνες.

5. Υπολογίστε με ώρες εργασίας όχι με τιμή
Θέστε έναν μικρό στόχο, πχ. στο τέλος του μήνα στην άκρη να βάζετε 30-40 ευρώ.

Ξεκινήστε να υπολογίζετε τις -μη απαραίτητες για τη διαβίωσή σας- δαπάνες με τη μέθοδο των ωρών εργασίας, δηλαδή πόσες ώρες πρέπει να δουλεύετε για να αγοράσετε κάτι.

Παραδείγματος χάριν: Το ρολόι ,που είδατε σε μία βιτρίνα και σας φάνηκε καλή προσφορά, κάνει 80 ευρώ. Αν έχετε ημερομίσθιο 30 ευρώ, για να το αγοράσετε θα πρέπει να δουλεύετε περίπου δυόμιση μέρες. Σκεφτείτε, λοιπόν, εάν όντως αξίζει για εσάς το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Πολλοί που έχουν ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο λένε πως στους περισσότερους από τους 12 μήνες του χρόνου, βρέθηκαν όντως να έχουν ως περίσσευμα το ποσό που είχαν βάλει ως στόχο.

6. Η πασίγνωστη μέθοδος Kakeibo
Η ιαπωνική μέθοδος εξοικονόμησης χρημάτων είχε γίνει το απόλυτο trend πέρυσι στο Instagram, αν και είναι πολύ παλιά, καθώς επινοήθηκε το 1904 από τη δημοσιογράφο Motoko Hani.

Ο λόγος είναι ότι πριν από έναν χρόνο και κάτι, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά βιβλίο με την Kakeibo στην αγγλική γλώσσα.

Τι προβλέπει η μέθοδος:
Αρχικά ξεκινάτε με ένα τετράδιο γεμάτο υπολογιστικά φύλλα. Εκεί θα γράφετε αναλυτικά τι θέλετε να βάλετε στην άκρη αλλά και τα έξοδα σας, χωρίζοντάς τα σε 4 κατηγορίες

– Επιβίωση (απαραίτητα έξοδα όπως στέγαση, σούπερ μάρκετ, υγεία)
– Πολιτισμός (δαπάνες που προκύπτουν από πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως βιβλία, ταινίες, θέατρο, κ.λπ.
– Προαιρετικά (πράγματα που δεν χρειάζεστε αλλά επιλέγετε να κάνετε, όπως εστιατόρια, ψώνια, ποτά, delivery, κλπ.)
– Επιπλέον (απρόβλεπτα έξοδα όπως επισκευές, δώρα, κλπ.).

Παράλληλα, θα γράψετε και τέσσερις ερωτήσεις, που θα απαντηθούν στο τέλος του μήνα:
– Πόσα χρήματα έχετε;
– Πόσα χρήματα θα θέλατε να αποταμιεύσετε;
– Πόσο ξοδεύετε πραγματικά;
– Πώς μπορείτε να το βελτιώσετε αυτό;

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, καλείστε να τσεκάρετε την πορεία των εξόδων και της αποταμίευσης και ελέγχετε κατά πόσον έχετε παραμείνει στη σωστή τροχιά ή πρέπει να κάνετε διορθώσεις.

Στο τέλος του μήνα, θα έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για το τι κάνατε σωστά και πέτυχε ο στόχος ή -αν δεν πέτυχε- για το τι πρέπει να διορθώσετε ώστε να έχετε αποτέλεσμα.