GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Απολογισμός κοινοβουλευτικού έργου της Ν. Γκαρά για το έτος 2018

Στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Δραστηριότητας της, η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το έργο της, τις παρεμβάσε...


Στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Δραστηριότητας της, η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το έργο της, τις παρεμβάσεις της και τη συνολική της προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τόσο του νομού Έβρου, όπου εκλέγεται, όσο και της ελληνικής επικράτειας.


Ακολουθεί αναλυτικά το έργο του τρίτου έτους της κοινοβουλευτικής της θητείας:

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Από τον Οκτώβριο του 2018 επανεξελέγη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων για την Δ’ Σύνοδο της ΙΖ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου και παρακολουθεί ως μέλος τις εξής Επιτροπές:
  • Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
  • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών
  • Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών
  • Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό

Εκτός αυτού, η Νατάσα Γκαρά είναι μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA). Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε, η ελληνική αποστολή συμμετείχε στη 17η Χειμερινή Ολομέλεια Κ.Σ. στη Βιέννη, στην Ετήσια Σύνοδο της Κ.Σ. στο Βερολίνο και στη 17η Φθινοπωρινή Συνάντηση της Ολομέλειας Κ.Σ. στο Μπισκέκ, του Κιργιστάν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου στο Βερολίνο η κα. Γκαρά μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσαν κατά τις τοποθετήσεις τους το ζήτημα της συνεχιζόμενης τότε κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Ο κύριος σκοπός της παρέμβασης ήταν να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη- μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ώστε κατά τη διάρκεια διεθνών και διπλωματικών επαφών να είναι σε θέση να συνδράμουν με τη σειρά τους στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών μας, όπως και αυτό έγινε μετά το επόμενο διάστημα.

Επίσης, σε πλείστες παρεμβάσεις η Βουλευτής έχει αναδείξει ζητήματα που αφορούν στο Προσφυγικό και την ανάγκη συνεργασίας των κρατών.

Εκτός αυτού, η Βουλευτής έλαβε μέρος ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ στην παρατήρηση των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, των προεδρικών εκλογών στην Γεωργία αλλά και των βουλευτικών εκλογών στην Αρμενία.

Παράλληλα, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής συνεργασίας με Κοινοβούλια άλλων χωρών, συμμετέχει στην Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Ινδίας, στην Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Βενεζουέλας, στην Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και στην Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Α. Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας της κατά το έτος 2018, η κα Γκαρά εισηγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων τα ακόλουθα νομοσχέδια:

1) «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις», του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος

2) « Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση και άλλες διατάξεις», του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.


Β. Ομιλίες στη Βουλή:
1) Σ/Ν Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019»

2) Σ/Ν Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις»

3) Σ/Ν Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις»

4) Σ/Ν Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ. Ι.) και άλλες διατάξεις»

5) Σ/Ν Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Τροποποίηση του άρθρου 5 της από 24.12.1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182) που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 1920/1991 (Α΄ 11)» (Σαρία)

6) Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση.

Γ. Τοποθετήσεις στις επιτροπές:

1) Εισήγηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών με θέμα την Πολιτική Προστασία.

Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκαν τα βασικά ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, με τα οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και αναδείχθηκαν οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται να ληφθούν για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη χώρα μας.

2) Τοποθέτηση- πρόταση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την ενσωμάτωση της έννοιας του Κυνηγετικού και του Μηχανοκίνητου τουρισμού στο νομοσχέδιο για τον Θεματικό Τουρισμό.

Δ. Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Κατατεθειμένες Ερωτήσεις
1. Πορεία υλοποίησης του ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης για τον Έβρο (ύψους 26,3 εκ. ευρώ) προς το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Εσωτερικών.

2. Καθυστέρηση καταβολής συντάξεων χηρείας προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3. Καταστροφές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στη βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή του Έβρου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

4. Σοβαρές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του προγράμματος για τις δασώσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Αναφορές
1. Αναφορά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανομβρίας, ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι παραγωγοί της περιοχής μας.

2. Αναφορά προς το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα την «Ανάγκη λειτουργίας Π.Ε.Κ.Ε.Σ. σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα».

3. Αναφορά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποζημίωση των παραγωγών για τις χειμερινές και ανοιξιάτικες καλλιέργειες μέσω ΠΣΕΑ με άμεσες διαδικασίες πληρωμής, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στον ν. Έβρου.

4. Αναφορά προς το Υπουργείο Οικονομικών για την αδυναμία έκδοσης οικοδομικής άδειας και την εκποίηση των κτημάτων της περιοχής, που παραμένουν έως σήμερα στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται υψηλές αποζημιώσεις για αυθαίρετη χρήση.


Ερωτήσεις που συνυπογράφονται από την κα. Γκαρά:
1. Σχετικά με την Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ για τη διασταύρωση εγγράφων αλλοδαπών.

2. Καθορισμός κλιματικών ζωνών στον νομό Ξάνθης για τον υπολογισμό ύψους του επιδόματος θέρμανσης.

3. Παραβιάσεις του νόμου παραγωγής ψωμιού και προβλήματα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

4. Σχετικά με την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

5. Έξωση του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού από το κλειστό στάδιο “Νίκος Σαμαράς” της Λήμνου.

6. Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) – Δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.

7. Θέσπιση επιπλέον κινήτρων για τους γιατρούς του ΕΣΥ σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές με αφορμή την περίπτωση του Νοσοκομείου Λήμνου.

8. Ωράριο και συνθήκες απασχόλησης των καθηγητών δημοτικών ωδείων.

9. Σχετικά με την ατέλεια χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στους Δήμους.

10. Σύσταση τμημάτων ένταξης για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

11. Ατύχημα σε παιδική χαρά του Δήμου Ξάνθης.

12. Προστασία της χελώνας Caretta Caretta.

13. Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την “αρχή της μη διάκρισης” μεταξύ εργαζομένων ορισμένου και αορίστου χρόνου.

14. Αναγνώριση ως πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας της προϋπηρεσίας όσων εργάστηκαν σε παιδικούς σταθμούς ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

15. Γενικά προληπτικά και κατασταλτικά Μέσα Πυρόσβεσης για βιομηχανικές – βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε σχέση με κίνδυνο ατυχήματος και πρόκληση περιβαλλοντικής καταστροφής.

16. Μέτρα ενίσχυσης έντυπου Τύπου.

17. Συνεχίζονται οι έκνομες διώξεις σε βάρος παραγωγών και πωλητών βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης.

18. Ηλεκτρονική έκδοση αδειών θήρας.

19. Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές της β’ και γ’ δόσης προς τους Νέους Αγρότες που μπήκαν στο πρόγραμμα το 2014.

20. Ανάγκη κάλυψης των εξόδων μετακίνησης ανασφάλιστων ασθενών σε δομές υγείας εκτός του τόπου κατοικίας τους.

21. Ανακούφιση των συμπολιτών μας που οφείλουν σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ)

22. Απόλυση συνδικαλίστριας από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

23. Η φύλαξη και η αναπαραγωγή του πλούσιου ελληνικού παραδοσιακού φυτικού γενετικού υλικού, προϋπόθεση για τη διασφάλιση και τη διατήρηση της ελληνικής βιοποικιλότητας, βάση της μεσογειακής μας διατροφής, της τροφικής μας αλυσίδας καθώς και της μελλοντικής οικονομικής διατροφικής ανεξαρτησίας της χώρας μας.

24. Προβλήματα στον καθορισμό έκπτωσης κατά την έκδοση φοιτητικών εισιτηρίων με τις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ.

25. Υποστήριξη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.

26. Διασφάλιση πρόσβασης των πολιτών στο δίκτυο τραπεζών.

27. Αδυναμία πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα σε οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς.

28. Ρύθμιση δανείων που ελήφθησαν μέσω του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με επιδοτούμενο επιτόκιο.

29. Βελτίωση του πλαισίου της πρακτικής άσκησης για σπουδαστές και φοιτητές των τουριστικών σχολών.


Ε. Επιστολές
Επιστολή προς τη Διοίκηση της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ σχετικά με τις σοβαρές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών αλλά και για τις διαρκείς κωλυσιεργίες που παρατηρήθηκαν κατά τη συνεργασία με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, οι οποίες κατέστησαν στάσιμη και αναποτελεσματική τη λειτουργία της Βιομηχανίας.

Επιστολή προς το Επιμελητήριο Έβρου με κοινοποίηση στο Δίκτυο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών με θέμα τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει και τη δημιουργία ενός καθαρού τοπίου ρύθμισης των χρεών τους.

Επιστολή προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφορικά με την αναστολή συγκεκριμένων δρομολογίων στον Βόρειο Έβρο, στην αρχή της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση του επιβατικού κοινού της περιοχής μας.
ΣΤ. Δραστηριότητα Βουλευτή

1. Συμμετοχή στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκη, σχετικά με το μείζον θέμα των οφειλών των αγροτών και των παραγωγών προς τη ΔΕΗ. Οι Βουλευτές πήραν την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη αυτή, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλες οι παράμετροι και να εξεταστούν όλες οι δυνατές διευκολύνσεις για τους παραγωγούς, τόσο της περιοχής του Έβρου, όσο και της ελληνικής επικράτειας.

2. Έπειτα από διαρκείς επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ώστε το κόστος του ρεύματος για τη λειτουργία των αντλιοστασίων να μη επιβαρύνει αποκλειστικά τους αγρότες, αλλά το κόστος λειτουργίας των αντλιοστασίων των Ο.Ε.Β να συμπεριλαμβάνεται στις δαπάνες που αναλαμβάνει η εκάστοτε Περιφέρεια.

3. Εξαιτίας της καταστροφικής φετινής χρονιάς για τη βαμβακοκαλλιέργεια στον νομό του Έβρου, η Βουλευτής συμμετείχε σε μια σειρά συναντήσεων τόσο με παραγωγούς της περιοχής, όσο και με τους θεσμικούς, υπηρεσιακούς και τους αρμόδιους φορείς με σκοπό την άμεση και έμπρακτη στήριξη στους αγρότες. Η κεντρική συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αραχωβίτη και των Βουλευτών του Έβρου , μαζί με τους Δημάρχους του νομού αλλά και εκπροσώπους των αγροτών, όπου και βρέθηκε λύση, ώστε να μη χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι για τη φετινή χρονιά και ορίστηκαν οι επόμενες πρωτοβουλίες για την έμπρακτη στήριξη των παραγωγών.

4. Συμμετοχή στη συνάντηση με τις ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του Έβρου με θέμα τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια, την καταχώρηση ΑΤΑΚ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ με πρωτοβουλία του ΑΣΚΓΕ Σουφλιώτικα Κελάρια , της ΕΑΣ Διδυμοτείχου και του ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας. Η συνεχής διαβούλευση με τους εν ενεργεία αγρότες και η διαρκής προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ο μόνος τρόπος για τη σωστή λειτουργία του παραγωγικού μοντέλου, που θέλουμε για τη χώρα μας αλλά και για την υγιή ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής .

5. Συμμετοχή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την ενεργοποίηση της ενίσχυσης De minimis για τους καπνοπαραγωγούς που επλήγησαν από τη φετινή καταστροφική χρονιά για τον καπνό για τον Έβρο και τη Ροδόπη, όπου ανακοινώθηκε η ενίσχυση των καπνοπαραγωγών με 100 ευρώ / στρέμμα.

6. Παρακολούθηση της οριοθέτησης του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας, ενεργή συμμετοχή στη διαβούλευση με ουσιαστικές διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να μην αποκλειστούν από τον χάρτη οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα του νομού Έβρου.

7. Συνεχής επικοινωνία και συνεργασία τόσο με την ηγεσία, όσο και με συνεργάτες του Υπουργείου Εργασίας με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν στην καθημερινότητα των πολιτών (Απόδοση συντάξεων- Λειτουργίες ΕΦΚΑ- Τεχνικά κωλύματα κ.α). Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με την Υπουργό, κα. Αχτσιόγλου, όπου συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας.

8. Συμμετοχή σε συνάντηση με τον κ. Σέμπο, τον νέο πρόεδρο του ΕΦΚΑ, όπου συζητήθηκαν επί τάπητος τα θέματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απόδοση συντάξεων

9. Εντατικές προσπάθειες για τη δημιουργία Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Ορεστιάδα, ώστε να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου. Το αίτημα διεκδικήθηκε κατά την επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και επισφραγίστηκε με τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.


10. Συμμετοχή στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με θέμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μεταξύ των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων και Σωματείων Εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το σχέδιο προκήρυξης που θα αποκαταστήσει την αδικία με τις προσλήψεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα αποκαθιστά προβλήματα 15ετίας συνολικά. Σημειώνεται πως είχε ήδη πραγματοποιηθεί και σειρά συναντήσεων με τους εργαζόμενους του προγράμματος στην περιοχή του Έβρου, οι οποίοι εξέθεσαν τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους.

11. Ενέργειες για την αξιοποίηση του Παλιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο εν τέλει παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

12. Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Στρατού Ξηράς, υπήρξε αποτελεσματική συνεργασία και επαφή ώστε να ανακαινιστεί πλήρως το Ειδικό Γυμνάσιο Ορεστιάδας, το οποίο ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με τα καλύτερα εχέγγυα. Παράλληλα, συνεχίζεται η συνεργασία με τον Στρατό για τις άμεσες παρεμβάσεις στην αποκατάσταση των αναχωμάτων της περιοχής μας καθώς και άλλων προβλημάτων σε βασικές υποδομές.

13. Πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων στο Πολυκοινωνικό, στην 1η ΤοΜΥ και στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης με σκοπό την παρακολούθηση του έργου τους αλλά και την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων τους.

14. Συμμετοχή στην ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων της λεκάνης απορροής του ποταμού Έβρου, όπου έγινε ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα των πλημμυρών, της διαχείρισης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων για ύδρευση και άρδευση στον νομό Έβρου.

16. Διαρκής συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τους θεσμικούς τοπικούς φορείς για το ζήτημα της παραμονής του ΤΕΙ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και την ίδρυση νέου Τμήματος Τεχνολογίας τροφίμων και ποτών στην Ορεστιάδα αλλά και γενικά για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και αναβάθμισης του χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ. Σειρά συσκέψεων επίσης πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας, με τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Αγγελόπουλο, με θέμα το αναπτυξιακές προοπτικές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Νομική Σχολή- Διετή Προγράμματα Φοίτησης).

17. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας με έδρα την Ορεστιάδα και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για θέματα που αφορούν στο νέο πρόγραμμα “ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα”, τη συμμετοχή αγροτών, φοιτητών, ερευνητών και επαγγελματιών του Έβρου, καθώς και ζητήματα συνεργασίας των δύο φορέων σε δράσεις και προγράμματα που αφορούν σε ψηφιακές τεχνολογίες

18. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σ τον Σύλλογο «Αλληλεγγύη και Ανάπτυξη» όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι της Αλεξανδρούπολης, που ως επί το πλείστον κατοικούν στην οδό Άβαντος και στη γύρω περιοχή.

19. Διαρκείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων για τον νομό Έβρου, όπως η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τους δικαιούχους της Α’ κλιματικής ζώνης, τα κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές, το επίδομα παραμεθορίου ύψους 100 ευρώ για τους ένστολους του νομού Έβρου, η συνέχιση λειτουργίας των καταστημάτων Duty Free στις παραμεθόριες περιοχές, η παραχώρηση ακινήτων στους Δήμους του νομού για την εξοικονόμηση πόρων.

20. Συνολικά πραγματοποιήθηκε μια σειρά συναντήσεων με τα αρμόδια υπουργεία για τα τοπικά ζητήματα του νομού μας και συγκεκριμένα:
  • Για την εύρυθμη λειτουργία και την εξέλιξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
  • Για την παράταση της απαλλαγής των μόνιμων κατοίκων της περιοχής του Έβρου από την πληρωμή διοδίων στην Εγνατία οδό.
  • Για τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης .
  • Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκης- Αλεξανδρούπολης.
  • Την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων με έργα μικρού κόστους μέσω του ΠΔΕ και του Υπουργείου Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι συμβάσεις για την αντικατάσταση της στέγης του Κλειστού Γυμναστηρίου Σουφλίου (215.000 ευρώ) και για παρεμβάσεις σε ποδοσφαιρικά κατά κύριο λόγο γήπεδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης (360.000 ευρώ)
  • Για την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, τηλεθέρμανσης και βιομάζας, για τον ζεόλιθο, το CNG και το φυσικό αέριο.
  • Για ζητήματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας στον Έβρο, καθώς και προβλήματα διασυνοριακότητας και εκροής χρήματος προς τις γειτονικές χώρες.
  • Για την ανάδειξη και την επίλυση προβλημάτων στη διαχείριση των απορριμμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές Natura και τις δασικές εκτάσεις.
  • Για τη στελέχωση της περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΛΓΑ με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών.
  • Για την κάλυψη των κενών στα σχολεία του Νομού και την ενίσχυση των σχολικών μονάδων αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ορθή και ομαλή μεταφορά των μαθητών.
  • Για την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου και των Μνημείων της περιοχής μας αλλά και για την έμπρακτη στήριξη των πολιτιστικών δρώμενων (εκδηλώσεις , Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, Ορέστεια, Ελευθέρια Θράκης) στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τουρισμού και κυρίως στις εναλλακτικές του μορφές.
  • Για την ένταξη σημαντικών έργων υποδομών στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών .
  • Για τις δράσεις καταπολέμησης της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
  • Για την συνέχιση του προγράμματος “ΑΣΠΙΔΑ” και την αστυνομική ενίσχυση του νομού Έβρου.
  • Διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού για την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία της ΑΕΠΙ αλλά και για την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου.
  • Ενασχόληση με κεντρικά ζητήματα της Σαμοθράκης, όπως η λιμνοδεξαμενή και ο Βιολογικός καθαρισμός, η αδειοδότηση του κάμπινγκ του νησιού. Συγκεκριμένα, έπειτα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και αναβολών, υπογράφηκε η επανέναρξη του έργου κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου Σαμοθράκης και εντάχθηκε το έργο του βιολογικού καθαρισμού Καμαριώτισσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (προϋπολογισμού 4.150.000 ευρώ)