GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επετεύχθησαν οι στόχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π.Αλ.Θ.) 2014-2020 κατόρθωσε να επιτύχει τους στόχους του για το έτος 2018 τόσο ως ...


Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π.Αλ.Θ.) 2014-2020 κατόρθωσε να επιτύχει τους στόχους του για το έτος 2018 τόσο ως προς την απορρόφηση των ενωσιακών πόρων (συνεισφορά ΕΤΘΑ) όσο και ως προς τα ορόσημα του πλαισίου επίδοσης.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτήματα πληρωμής ύψους 38,1 εκ. € (συνεισφορά ΕΤΘΑ), υπερκαλύπτοντας το στόχο απορρόφησης (ν+3) κατά 4,4 εκ. €.

Η επίτευξη των ορόσημων του πλαισίου επίδοσης, που αφορούν στην πρόοδο υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του Ε.Π.Αλ.Θ. 2014-2020, παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των προβλεπόμενων ενωσιακών πόρων του σχετικού αποθεματικού επίδοσης, ύψους 23,3 εκ. €.

Ειδικότερα, έχει ενεργοποιηθεί ήδη το 67 % της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος μέσω προσκλήσεων ύψους 350 εκ. € και αφορά στην ενεργοποίηση 19 μέτρων. Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως στις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης, στις υποδομές σε αλιευτικούς λιμένες, τόπους εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και αλιευτικά καταφύγια, στην καινοτομία, στην οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων των αλιευτικών σκαφών, στην υλοποίηση του προγράμματος συλλογής αλιευτικών δεδομένων, καθώς και στα μέτρα στήριξης του ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Το 84 % της Δημόσιας Δαπάνης των προσκλήσεων αυτών έχει ήδη μετατραπεί σε νομικές δεσμεύσεις, με 1.070 ενταγμένες πράξεις, συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 294 εκ. €, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 56,38% του Προγράμματος. Οι πληρωμές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς τους δικαιούχους ανέρχονται σε 57 εκ. € και αντιστοιχούν στο 11 % της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος με το πέρας του 2018.

Η σημαντική αυτή πρόοδος υλοποίησης του Ε.Π.Αλ.Θ. 2014-2020 διαπιστώθηκε και από τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 3ης συνεδρίασής της και συνεχίζεται και στη νέα χρονιά με την ίδια δυναμική και αποτελεσματικότητα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη στήριξη του αλιευτικού τομέα της χώρας.