GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μαθητές από τη Θράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Ρόλο «ευρωβουλευτή» είχαν συνολικά δεκαέξι μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης, οι οποίοι συμμετείχαν ως ελληνική...

Ρόλο «ευρωβουλευτή» είχαν συνολικά δεκαέξι μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης, οι οποίοι συμμετείχαν ως ελληνική αποστολή τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 στην ημερίδα «Βουλή των Νέων» (Youth Parliament) στις Βρυξέλλες. H συμμετοχή των δύο σχολείων στην ημερίδα ήταν το αποτέλεσμα των εξαιρετικών εκπαιδευτικών δράσεων κατά το σχολικό έτος 2017-2018 στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (European Parliament School Ambassadors Program), για τις οποίες αξιολογήθηκαν και επιβραβεύτηκαν.

Συγκεκριμένα το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης εκπροσώπησαν οι μαθητές-πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors) Βασιλείδου Σοφία, Μαμουγιώργη Κυριακή, Μανδαλίδου Θεοπούλα, Μαρινίδου Φωτεινή, Ντούλα Τριανταφυλλιά, Παπά Θεοφανεία, Παπάς Νικόλαος, Παππούς Σωτήριος, με υπεύθυνη καθηγήτρια – πρέσβη του ΕΚ (Senior Ambassador), την κα. Αμαξοπούλου Αρετή, φιλόλογο, ενώ από το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης συμμετείχαν ως πρέσβεις του ΕΚ οι μαθητές Αλεξανδρίδης Γεώργιος, Παπαδοπούλου Δήμητρα, Σινά Κωνσταντίνα, Τζεβελέκου Παναγιώτα, Τσεντικοπούλου Ελένη, Τσούγα Φωτεινή, Φελεκίδης Νικόλαος, Χατζηγιαννάκης Γεράσιμος, με υπεύθυνη την καθηγήτρια – πρέσβη του ΕΚ, κα. Γκόγκου Μαρία, φιλόλογο.



Η έναρξη των εργασιών της Βουλής των Νέων έγινε στο Ημικύκλιο παρουσία Ευρωβουλευτών μέσα σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να νιώσουν τον παλμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να βιώσουν τον τρόπο εργασίας των ευρωβουλευτών. Στη συνέχεια οι 800 νέοι από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες, όπου εργάστηκαν με κύρια γλώσσα εργασίας την Αγγλική πάνω σε συγκεκριμένα θέματα μείζονος σημασίας, όπως εκπαίδευση και υγεία, δεξιότητες ζωής, προστασία του περιβάλλοντος, χρήση νέων τεχνολογιών για την προβολή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναβάθμιση πόλεων, ασφαλής χρήση υπολογιστών και διαδικτύου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και σε θέματα σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές τον Μάιο 2019, όπως ενημέρωση μέσω κοινωνικών δικτύων, αλληλεπίδραση νέων με τους Ευρωπαίους ηγέτες, με σκοπό να συμμετέχουν οι νέοι στα κοινά.

Στη συνέχεια τα αποτελέσματα των εργασιών των ομάδων και οι προτάσεις των νέων παρουσιάστηκαν από τους ίδιους στην ολομέλεια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου. Η ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε επάξια από τις μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης Μαμουγιώργη Κυριακή και Ντούλα Τριανταφυλλιά, οι οποίες πέρασαν ένα σημαντικό μήνυμα κάνοντας αναφορά στη φράση του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα πως «Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους». Ακολούθησε ψηφοφορία, ώστε να αναδειχτούν οι τρεις επικρατέστερες προτάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η πλειοψηφία των νεαρών «ευρωβουλευτών» με 59% ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης πλαστικών, πρόταση που θα κατατεθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Αntonio Tajani. Ακολούθησε με 41% η πρόταση για ίσες ευκαιρίες προς όλους στον τομέα της παιδείας και της υγείας, ενώ τρίτη στη σειρά με 37% ψηφίστηκε η πρόταση για μαθήματα των δεξιοτήτων ζωής με σκοπό την αυτοεξέλιξη και την υπευθυνότητα των νέων.

Η ημερίδα έκλεισε με τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του Ισπανού Αντιπροέδρου του Ε.Κ. κ. Ramón Luis Valcárcel Siso, ο οποίος στο μήνυμά του ανέφερε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας χώρος ειρήνης. Για τις προσεχείς Ευρωεκλογές εξέφρασε την πεποίθηση πως θα νικήσουν όσοι πιστεύουν στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δημοκρατία, την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Στο τέλος ακούστηκε στην ολομέλεια ο Ευρωπαϊκός ύμνος.

Η «Βουλή των Νέων» με το κεντρικό σύνθημα «This time I am voting» (Αυτή τη φορά ψηφίζω) έδωσε την ευκαιρία στους νέους να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, την αξία της δημοκρατίας στην Ευρώπη και να νιώσουν ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες. Σύμφωνα με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, κα. Αμαξοπούλου Αρετή, «η ιδέα των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επενδύσουν στο μέλλον της Ευρώπης, στους νέους της και την εκπαίδευσή τους είναι εξαιρετική, τόσο στη σύλληψη όσο και στην υλοποίησή της. Δράσεις όπως η διοργάνωση της ημερίδας «Βουλή των Νέων», είναι αποτελεσματικές, αξιέπαινες, αναγκαίες και οφείλουν να επαναλαμβάνονται». Από την πλευρά της η κα. Γκόγκου Μαρία, υπεύθυνη εκπαιδευτικός του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, ανέφερε: «Όλοι γίναμε μια δημοκρατική ομάδα που ακούγαμε προσεκτικά τις φωνές της νεολαίας, τις αγωνίες, τις προτάσεις και τις επιφυλάξεις τους. Ελπίζω να ξεκίνησε προσπάθεια επέκτασης του θεσμού, ώστε όλοι οι μαθητές και μαθήτριες να βιώσουν παρόμοιες εμπειρίες πολιτικής παιδείας. Με ενεργούς πολίτες μπορούμε να πετύχουμε την αληθινή δημοκρατία, όχι με άκαρπη γκρίνια που δικαιολογεί την απραξία». Και οι ίδιοι οι μαθητές όμως αποκόμισαν από την συμμετοχή τους τις καλύτερες εντυπώσεις δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από όλη τη διοργάνωση, για τη γνωριμία και τη συνεργασία τους με συνομηλίκους τους από την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως για την ευκαιρία που τους δόθηκε να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους.


Κείμενο – Φωτογραφίες:
Γεωργία Πιπέλη
Εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ07)
Υπεύθυνη Τμήματος Εκδρομών Δ.Δ.Ε. Ξάνθης