GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ερωτηματικά για Κάθετο Οδικό Άξονα ταχείας κυκλοφορίας και για Κάθετη Σιδηροδρομική Γραμμή στο Ν.Έβρου

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών- Μεταφορών και στον Υπουργό Εξωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ....


Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών- Μεταφορών και στον Υπουργό Εξωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας που έγινε στις 2 Νοεμβρίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, αναφορικά με την κατασκευή ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξ/πολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα Βουλγαρίας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που ουσιαστικά πρόκειται για τον Κάθετο Οδικό Άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Ορμενίου – Μπουργκάς-Βάρνας.


Κάθετος Οδικός Άξονας Αρδανίου – Ορμενίου
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να καταλάβει η Κυβέρνηση την ανάγκη αποπεράτωσης του Καθέτου οδικού Άξονα Αρδανίου – Ορμενίου σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, όπως είχε τονίσει ο Βουλευτής σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στις 3 Ιουνίου του 2015 (σχετικό link https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9267435.pdf ) .

Με μια σειρά γραπτών Ερωτήσεων από τότε (σχετικά links https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10028758.pdf , https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10137969.pdf , https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10839517.pdf ), αλλά και με μια δεύτερη Επίκαιρη που κατέθεσε ο Βουλευτής στις 6 Μαρτίου του 2017 (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9961635.pdf ) , αναφέρθηκε με λεπτομέρειες διεξοδικά στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση της παλιάς Ε.Ο., χωρίς φυσικά να έχει σχέση με τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμα και στην τελευταία απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Υποδομών -Μεταφορών (σχετικό link http://www.dimoschakis.gr/?p=10723 ) δεν υπάρχει κανένα σχετικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα παραδοθεί ο Κάθετος Οδικός Άξονας. Αντίθετα , παραμένουν τα προβλήματα στο θέμα των απαλλοτριώσεων, ενώ με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται και η απορρόφηση των κονδυλίων…

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη Τετραμερή Σύνοδο συμφωνήθηκε η Ίδρυση μιας ελληνοβουλγαρικής εταιρείας με αποκλειστική απασχόληση προφανώς τη σχεδίαση και την υλοποίηση του Καθέτου Οδικού Άξονα, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες για τη σύσταση της…

Κάθετη Σιδηροδρομική Γραμμή Αλεξ/πολης – Ορμενίου
Η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει καμία συγκοινωνιακή πολιτική για τον Έβρο, υποσχέθηκε τον εκσυγχρονισμό της κάθετης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου – Μπουργκάς – Βάρνας.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι έχει ήδη εκσυγχρονιστεί η υπάρχουσα Γραμμή σε ό,τι αφορά την υποδομή της χωρίς ηλεκτροκίνηση και χωρίς κατασκευή δεύτερης γραμμής από μηδενική βάση.

Σιδηροδρομική γραμμή Μπακού – Βιέννης
Την ίδια που μοιράζονται αφειδώς κυβερνητικές υποσχέσεις για μια… συγκοινωνιακή επανάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουμε από την άλλη πλευρά την άρνηση των αρμοδίων Υπουργείων Εξωτερικών και Υποδομών- Μεταφορών τόσο στην πρότασή μου για αναβίωση της γραμμής Αλεξ/πολης Διδ/χου , Πυθίου – Μακράς Γέφυρας – Κων/πολης όπως εκφράστηκε στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα (σχετικό link http://www.dimoschakis.gr/?p=7277 ), όσο κι από την χαρακτηριστική αδιαφορία της Κυβέρνησης να ενταχθεί ο Νομός μας στο νέο Orient Express , στη γραμμή Μπακού – Βιέννης (οι σχετικές απαντήσεις των Υπουργείων Μεταφορών και Εξωτερικών στα παρακάτω links http://www.dimoschakis.gr/?p=9637 , http://www.dimoschakis.gr/?p=9572 ).

Ο Βουλευτής ρωτάει τους Υπουργούς αν με τις συγκεκριμένες δεδομένες ατέλειες θα μετατραπεί ο σημερινός Κάθετος Οδικός Άξονας Αρδανίου – Ορμενίου σε ένα υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο ή θα κατασκευαστεί από μηδενικής βάσης ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου ανεξάρτητου και κλειστού αυτοκινητοδρόμου, ως συνέχεια της Ν. Εγνατίας.

Επίσης, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σύστασης της ελληνοβουλγαρικής εταιρείας κι αν στη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό της κάθετης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξ/πολης- Ορμενίου προβλέπεται να καταστεί διπλή γραμμή (άνοδος – κάθοδος) με ηλεκτροκίνηση και με ενδιάμεσους σταθμούς.

Τέλος αν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης του Έβρου στη σιδηροδρομική γραμμή Μπακού – Βιέννη.

Αναλυτικά η Ερώτηση
«Στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας που έγινε στις 2 Νοεμβρίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας ο Πρωθυπουργός σε ένα κρεσέντο εξαγγελιών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατασκευή ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξ/πολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα Βουλγαρίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που ουσιαστικά πρόκειται για τον Κάθετο Οδικό Άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Ορμενίου- Μπουργκάς-Βάρνας.


Κάθετος Οδικός Άξονας Αρδανίου – Ορμενίου
Η Κυβέρνηση… ανακάλυψε την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου σε ένα Νομό που έχει τις προδιαγραφές να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με την πρώτη κοινοβουλευτική ενέργεια, που είχα κάνει στις 3 Ιουνίου του 2015, και μάλιστα ήταν και Επίκαιρη Ερώτηση (σχετικό link https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9267435.pdf ) , για την ανάγκη αποπεράτωσης του Καθέτου Άξονα Αρδανίου – Ορμενίου σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.
Με μια σειρά Ερωτήσεων από τότε (σχετικά links https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10028758.pdf , https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10137969.pdf , https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10839517.pdf ), αλλά και με μια δεύτερη Επίκαιρη που κατέθεσα στις 6 Μαρτίου του 2017 (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9961635.pdf ), αναφορικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση της παλιάς Ε.Ο , χωρίς φυσικά να έχει σχέση με τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμα και στην τελευταία απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Υποδομών (σχετικό link http://www.dimoschakis.gr/?p=10723 ) δεν υπάρχει κανένα σχετικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα παραδοθεί. Αντίθετα παραμένουν τα προβλήματα στο θέμα των απαλλοτριώσεων, ενώ με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται και η απορρόφηση των κονδυλίων…
Είναι άξιο απορίας πως ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, ενώ στην πραγματικότητα η πορεία των έργων μέχρι σήμερα δείχνει ότι θα παραδοθεί μια βελτιωμένη εκδοχή της παλαιάς Ε.Ο., δηλαδή μια λωρίδα και με μια βοηθητική ανά κατεύθυνση.

Επίσης συμφωνήθηκε από την Τετραμερή Σύνοδο ως δεδομένη η δημιουργία μιας ελληνοβουλγαρικής εταιρείας με αποκλειστική απασχόληση προφανώς τη σχεδίαση και την υλοποίηση του Καθέτου Οδικού Άξονα, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για τη σύσταση της καθώς και το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα!

Κάθετη Σιδηροδρομική Γραμμή Αλεξ/πολης – Ορμενίου
Οι υποσχέσεις όμως δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός της κάθετης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου – Μπουργκάς – Βάρνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη εκσυγχρονιστεί η υπάρχουσα Γραμμή σε ό,τι αφορά την υποδομή της χωρίς ηλεκτροκίνηση και χωρίς κατασκευή δεύτερης γραμμής από μηδενική βάση.

Και προκαλούν αίσθηση αυτές οι δεσμεύσεις, τη στιγμή που έχει αποδείξει η Κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει καμία συγκοινωνιακή πολιτική τουλάχιστον όσον αφορά τον Έβρο, που μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Σιδηροδρομική γραμμή Μπακού – Βιέννης
Κι αυτό έχει αποδειχθεί από την άρνηση των αρμοδίων Υπουργείων Εξωτερικών και Υποδομών- Μεταφορών τόσο στην πρότασή μου για αναβίωση της γραμμής Αλεξ/πολης Διδ/χου , Πυθίου – Μακράς Γέφυρας – Κων/πολης όπως εκφράστηκε στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα (σχετικό link http://www.dimoschakis.gr/?p=7277 ), όσο κι από την χαρακτηριστική αδιαφορία της Κυβέρνησης να ενταχθεί ο Νομός μας στο νέο Orient Express , στη γραμμή Μπακού – Βιέννης (οι σχετικές απαντήσεις των Υπουργείων Μεταφορών και Εξωτερικών στα παρακάτω links http://www.dimoschakis.gr/?p=9637 , http://www.dimoschakis.gr/?p=9572 ), αν και το συγκεκριμένο δρομολόγιο τελικά πέρασε σύριζα δηλαδή έξω από τη γειτονιά μας από τα πέρα σύνορα μας!

Επειδή, λοιπόν δημιουργήθηκαν πολλές απορίες από τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Βάρνα ερωτάσθε
  1. Με τις συγκεκριμένες δεδομένες ατέλειες, τα προβλήματα στις απαλλοτριώσεις και τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων θα μετατραπεί ο σημερινός Κάθετος Οδικός Άξονας Αρδανίου – Ορμενίου σε ένα υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο, έχοντας δύο λωρίδες και μια βοηθητική ανά κατεύθυνση; ‘Η θα γίνει νέα χάραξη και θα κατασκευαστεί από μηδενική βάση ο Κάθετος Οδικός Άξονας, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου ανεξάρτητου και κλειστού αυτοκινητοδρόμου, ως συνέχεια της Ν. Εγνατίας;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της σύστασης της ελληνοβουλγαρικής εταιρείας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός; Ποιο θα είναι το «ταμείο» αυτής της εταιρείας; Θα χρησιμοποιεί κοινοτικά κονδύλια, ή θα χρηματοδοτείται από τους προϋπολογισμούς των δύο κρατών, ή θα ισχύει ένας συνδυασμός και των παραπάνω δύο; Από πόσα μέλη θα αποτελείται το Δ Σ της εταιρείας και ποια θα είναι αυτά; Ποια θα είναι η έδρα της;
  3. Η υπάρχουσα σημερινή σιδηροδρομική κάθετη γραμμή (άνοδος – κάθετος) Αλεξ/πολης – Ορμενίου έχει εκσυγχρονιστεί η υποδομή της μονής γραμμής χωρίς ηλεκτροκίνηση. Με τη συμφωνία προβλέπεται να καταστεί διπλή γραμμή (άνοδος – κάθοδος) με ηλεκτροκίνηση και με ενδιάμεσους σταθμούς;
  4. Υπάρχει περίπτωση να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε, έστω και με καθυστέρηση, να ενταχθεί ο Έβρος στη γραμμή Μπακού – Βιέννη, ένα δρομολόγιο με τεράστια οφέλη για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και του Νομού μας;»