GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το όραμα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πλαισιωμένος από τους τέσσερις αντιπρυτάνεις ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, Αλέξαν...


Πλαισιωμένος από τους τέσσερις αντιπρυτάνεις ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης είχε χθες Δευτέρα 15/10 την πρώτη του επικοινωνία με τους δημοσιογράφους σε μια συνάντηση γνωριμίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο κτίριο διοίκησης στην Κομοτηνή.

Επιλέγοντας χαμηλό επικοινωνιακό προφίλ η νέα διοίκηση ιεράρχησε πρωταρχικά την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν πριν πραγματοποιηθεί εκτενής ενημέρωση. Ο κ. Πολυχρονίδης ανακοίνωσε ότι μελλοντικά θ’ αναφερθούν στο ζήτημα της διεύρυνσης του πανεπιστημίου, της ακαδημαϊκότητας και της προσπάθειας του Δημοκριτείου να εξελίσσεται. Θύμισε ότι το ΔΠΘ είναι ένα από τα οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια που συγκαταλέγονται από φέτος στην λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, που αξιολογούνται από ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης πανεπιστημίων, το Times Higher i

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρίσκεται στην θέση 1001+. Ο κ. Πολυχρονίδης ανέφερε ότι έχουν την πρόθεση να ανέβουν στην κλίμακα ενώ διαβεβαίωσε για το υψηλό ακαδημαϊκό έργο όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου. Μιλώντας περιληπτικά για το όραμα της διοίκησης ο πρύτανης είπε ότι είναι η ακαδημαϊκότητα, η εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης, η διεύρυνση του Δημοκριτείου και η διαρκής προσφορά του. Ο ίδιος παρουσίασε τους αντιπρυτάνεις αφού τόνισε ότι «το πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και λόγου».

Ο Φώτης Μάρης, αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ανέφερε ότι θα εργαστούν κύρια στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη καθότι τα οικονομικά διέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις όποιες συμφωνίες έχει η χώρα. «Η αναπροσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε επίπεδο χώρας δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να βρούμε ρόλο» σημείωσε.

Η Ζωή Γαβριηλίδου, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, τόνισε ότι δίνει βάρος στη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την έρευνα για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της κάθε κοινωνίας και κύρια την κοινωνική συνοχή, ήτοι τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσα από τη γνώση. «Θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας από τον τρόπο που θα διαχειριστούμε την παραγωγή νέας γνώσης, ήτοι την έρευνα ή την αναπαραγωγή γνώσης, δηλαδή την διδασκαλία και οπωσδήποτε το περιβάλλον που θα δημιουργήσουμε για τα μέλη ΔΕΠ και τις άλλες κατηγορίες διδασκόντων και φυσικά τους φοιτητές και τους εργαζόμενους».

Η κ. Γαβριηλίδου εξήγησε ότι θα δοθεί έμφαση στην πιστοποίηση του πανεπιστημίου και ανακοίνωσε ότι το διάστημα 12-18 Νοεμβρίου θα διενεργηθεί η τελική διαδικασία της πιστοποίησης της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Δημοκριτείου. Τέλος, ανέφερε ότι θα επικεντρωθούν στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στους χώρους του πανεπιστημίου ενώ θα συμπεριλάβουν στις προτεραιότητές τους και τον εθελοντισμό.

Η Μαρία Μιχαλοπούλου, αντιπρύτανης, Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, μετέφερε ότι στοίχημα αποτελεί η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου «θα προβληθούν οι ικανότητες των συναδέλφων του πανεπιστημίου αναφορικά με ακαδημαϊκές δράσεις και δομές που έχει ανάγκη το ίδρυμά μας- μία είναι η δια βίου μάθηση. Ταυτόχρονα, οι δράσεις είναι μια πρόκληση να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες, ακόμη και να δώσουμε ερεθίσματα στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή».

Ο Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, αντιπρύτανης, Διοικητικών Υποθέσεων, Καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, έκανε λόγο για υποστελέχωση του Πανεπιστήμιου και ανέφερε ότι στοχεύουν σε αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών μέχρι το τέλος του 2018. Επίσης, σχεδιάζουν την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τη διευκόλυνση των εργαζομένων. Είπε μάλιστα ότι σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε ελκυστικό προορισμό για μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τον εσωτερικό κανονισμό, δηλαδή το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ακαδημαϊκότητα, δίνοντας έμφαση στην ελευθερία έκφρασης, την διαφάνεια και τις δημοκρατικές αρχές». Τέλος, είπε ότι επιδιώκουν ν’ αναβαθμίσουν το brand name του πανεπιστημίου για ν’ ανατραπεί η δυσμενής εικόνα που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Μαρία Αμπατζή