GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κομοτηνή: Στα σπάργανα η αγροδιατροφική σύμπραξη «Συνέργεια»

Ακολουθώντας το όραμα του αείμνηστου περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη, για τη δημιουργία ενδοπεριφερειακής συνείδησης, ώστε οι πολίτες να ...

Ακολουθώντας το όραμα του αείμνηστου περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη, για τη δημιουργία ενδοπεριφερειακής συνείδησης, ώστε οι πολίτες να καταναλώνουν τα τοπικά προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, ο υπεύθυνος περιφερειακός σύμβουλος για την προβολή των τοπικών προϊόντων της περιφέρειας, Νίκος Εφραιμίδης, σχεδιάζει τη δομή «Συνέργεια».

Η έδρα της θα είναι στην Κομοτηνή και στόχος της η στήριξη παραγωγών και μεταποιητών. «Ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά και εκτιμώ ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί» μεταφέρει στην «ΥΧ» και προσθέτει ότι «θα μπορούμε να προβάλλουμε και να στηρίζουμε τα αγροδιατροφικά προϊόντα του τόπου μας, που έχουν μοναδική ποιότητα». Η εταιρεία που θα αναλάβει τη «Συνέργεια» θα περιλαμβάνει Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών, Πανεπιστήμια και Δήμους, σύμφωνα με τη μελέτη που σχεδιάζεται.

Οι παραγωγοί και οι μεταποιητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκθέσεις εντός κι εκτός των συνόρων και βέβαια να ενημερώνονται και να προγραμματίζουν ανάλογα τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Εξωστρέφεια
Ο κ. Εφραιμίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι παράλληλα με την προβολή και τη διαφήμιση, μπορούν να οδηγήσουν τις μεταποιητικές εταιρείες και τα προϊόντα τους στους δρόμους της εξωστρέφειας, «με στόχο να συμβάλλουμε στην τοπική ανάπτυξη δια μέσου του αγροδιατροφικού τομέα».

Η αγροδιατροφική σύμπραξη έρχεται να αναγεννήσει ένα όνειρο της περιφερειακής διοίκησης για τη δημιουργία του καλαθιού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πολλές φορές γέμισε με τα ιδιαίτερα ντόπια προϊόντα κι άλλες τόσες άδειασε. «Μέσα από το καλάθι θα προβάλλονται τα προϊόντα μας», αναφέρει ο κ. Εφραιμίδης, αποφασισμένος να φέρει εις πέρας την αποστολή.

Ταυτόχρονα, η περιφέρεια σχεδιάζει την 5η Θρακο-Μακεδονική Synergia, την άνοιξη του 2019, που αυτήν τη φορά θα φιλοξενηθεί στην ΠΕ Ξάνθης.

Όραμα
Την ιδέα της δημιουργίας της δομής είχε αναπτύξει ο κ. Εφραιμίδης την περίοδο που διατέλεσε αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και είχε βρει συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Γιώργου Παυλίδη, συγκεντρώνοντας τα θετικά σχόλια ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών. «Παρακολουθούμε άλλες περιφέρειες που δουλεύουν μέσα από την αγροδιατροφική σύμπραξη με θετικά αποτελέσματα για τον τόπο τους, καθώς εταιρείες κλείνουν συμφωνίες με εμπόρους του εξωτερικού», σημειώνει. Με αυτά τα δεδομένα, αποφάσισαν με τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, να προχωρήσουν στην υλοποίηση της Συνέργειας.

Η περιφέρεια συμμετείχε στην Παγκόσμια Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2018, που έγινε στο Παρίσι 21-25 Οκτωβρίου, με περίπτερο που φιλοξένησε 9 πετυχημένες επιχειρήσεις, όπως αλίπαστα από το Φανάρι, μεταποιημένα κρέατα από την Ξάνθη, μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά από την Καρβάλη, το Μέλι της Αρκούδας από τη Δράμα.

Μαρία Αμπατζή